Обережно! Недоказова реабілітація: парафінотерапія

З нього роблять свічки. Ним зігріваються в польових умовах. Його використовують в медицині, косметиці та електротехнічній галузі. Нафтопродукт, про який йдеться, настільки універсальний, що дехто намагається підсилити ним ефективність реабілітації чи навіть лікувати пацієнтів. При цьому мова не про якусь унікальну новацію, а про звичайний парафін.

Парафінотерапія – метод альтернативної медицини та теплолікування. Перед застосуванням матеріал нагрівають і наносять на шкіру пацієнта. Для цієї процедури беруть високоочищений білий, позбавлений домішок парафін, з температурою плавлення 52-55°C. Перед цим речовину повністю зневоднюють.

Підвидів такої терапії – незлічена кількість. В альтернативній медицині, як в кулінарному мистецтві, багато залежить від смаків та вподобань людини, яка її застосовує. Дехто домішує до парафіну трави, ефірні олії, креми тощо. Тож склад речовини цілком і повністю залежить від креативу «шеф-кухаря». Що вже викликає безліч питань.

Як і інші чудодійні методи, парафінотерапія має величезну кількість показань. Зокрема, її застосовують у випадку:

  • болей чи скутості в суглобах,
  • неврологічних захворювань,
  • ран,
  • сухості рук,
  • зморшок на обличчі тощо.

Вважається, що цей метод сприяє поліпшенню кровообігу, стимулює імунну функцію, а також лікує різні захворювання, стимулюючи регенерацію шкіри людини.

Про парафінотерапію існує безліч статей різної якості. Втім жодна з них не вказує, яку саме дію має «диво-метод». Єдине, про що можна казати зі впевненістю – здебільшого парафін використовують як допоміжний засіб для зменшення болю. Проте науковці зазначають: ефект від процедури – короткочасний.

Зокрема, в статті, опублікованій в Архівах фізичної медицини та реабілітації (Archives of Physical Medicine and Rehabilitation), докторами медичних наук Бану Ділеком (Banu Dilek) та Мехтапом Гьозумом (Mehtap Gözüm) проаналізовано доцільність використання цього виду терапії під час остеоартрозу рук. Дослідники дійшли висновку, що парафін, у кращому випадку, може бути допоміжним засобом короткострокової терапії болю та обмеження рухів. Ефект, якщо пощастить, триватиме від 3 до 12 тижнів.

Враховуючи недостатню кількість переконливих доказів ефективності парафінотерапії, радимо не витрачати час та гроші на цей метод. Цінуйте своє здоров’я. Обирайте лише активну, доказову та безоплатну реабілітацію від держави.

Всі послуги з ефективного та дієвого відновлення повністю покриваються НСЗУ в рамках Програми медичних гарантій.

Для проходження амбулаторної реабілітації вистачить електронного направлення від лікаря первинної ланки або лікуючого лікаря.

Для проходження стаціонарного відновлення достатньо отримати електронне направлення від лікуючого лікаря. Також послуга доступна в разі переведення з одного медичного закладу чи клінічного підрозділу до іншого.

Стаціонарна реабілітаційна послуга за одним напрямом реабілітації має тривати мінімум 14 днів із процедурами від трьох годин на день. За двома напрямами та більше – понад 21 день. Амбулаторна ж реабілітація передбачає понад 14 днів інтенсивних занять, що мають тривати понад годину на добу.

Кожен пацієнт, в залежності від важкості травми, може отримати від 2 до 8 реабілітаційних циклів впродовж року.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram