Пептиди у косметиці — для чого потрібні, як діють і чим корисні?

Навіщо нам цей важливий антивіковий компонент?


Про пептиди в косметиці говорять з наростаючим ентузіазмом і пророкують їм райдужне майбутнє в боротьбі з віковими змінами шкіри. Розбираємось, на що вони справді здатні, інформує Ukr.Media.

Що таке пептиди?

Почнемо з необхідного лікнепу. Пептиди — це "молодші брати" білків. І ті, й інші складаються з ланцюжків амінокислот, але пептидами вважаються ланцюжки від двох до п'ятдесяти амінокислотних ланок, а білками — всі довші. Власне, пептиди — невеликі фрагменти молекул білка. Їхня найважливіша перевага — спрямована біологічна активність.

Пептиди можуть «наказувати» клітинам, які саме із закладених у них генетично дій слід запустити в цей момент, а значить, впливати на багато процесів, що відбуваються в організмі (у тому числі і старіння шкіри). Образно кажучи, пептиди служать кодовим словом, розпізнавши яке клітина відгукується і починає діяти. "Наказ", наприклад, може бути "починай ділитися", "поглинай глюкозу" і навіть "помри".

Як працюють пептиди?

У косметиці пептиди застосовуються як важливий антивіковий компонент. Вони стимулюють вироблення колагену та еластину, які підтримують шкіру гладкою, пружною та зволоженою. Крім того, пептиди мають і інші здібності. Наприклад, вони зміцнюють захисний бар'єр шкіри, роблячи її більш стійкою до вільних радикалів та ультрафіолету, а також допомагають у боротьбі із запаленнями та акне завдяки антимікробним властивостям.

Однак основні функції пептидів у косметиці зводяться до стимулювання вироблення колагену. Як це працює? З віком клітини організму стають менш чутливими до гормонів-регуляторів та сигналів, які запускають основні фізіологічні процеси. Пептиди в косметиці здатні посилювати ці сигнали, запускаючи процеси регенерації, коли організм перестає справлятися з природних причин.

Засоби з пептидами можна поєднувати з ретинолом, але при використанні косметики з AHA-кислотами від пептидів краще утриматися — кислотне середовище може їх зруйнувати. На відміну від похідних вітаміну А, пептиди діють м'яко, тому підходять для використання на ніжній шкірі навколо очей.

Які бувають пептиди?

Усі пептиди умовно поділяються на три групи: сигнальні (прискорюють процес регенерації шкіри), переносники (доставляють до клітин корисні речовини) та інгібітори (блокують небажані біологічні процеси). До складу косметичних засобів зазвичай входить кілька або цілий комплекс пептидів, що мають різні функції. Розглянемо докладніше кожну із трьох груп.

Сигнальні пептиди є найбільш поширеними в косметичних засобах. Вони стимулюють синтез основних білків шкіри (колагену та еластину), які роблять її підтягнутою та пружною. А заразом захищають структурні білки від руйнування. На етикетці шукайте трипептид, тетрапептид або гексапептид.

Пептиди-переносники — покликані доставляти розчинні форми міді та магнію в організм. Іони цих металів необхідні синтезу основних білків шкіри, отже, збереження її еластичності. У переліку інгредієнтів позначаються як Copper Tripeptide та Manganese Tripeptide−1.

Пептид-блокатор — це аргірелін, що працює за принципом ботоксу, але лише без ін'єкцій. Найсучасніший представник цієї групи — Syn-ake, абсолютно нешкідливий аналог отрути храмової гадюки, що розслаблює мімічні м'язи у місці нанесення.

Звичайно, запам'ятовувати назви кожного пептиду не обов'язково, але знати різницю між найбільш поширеними видами при виборі засобів для догляду за шкірою буде дуже корисно.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram