Постраждали від контакту з твариною: куди звертатись та як діяти, щоб уникнути сказу

Вірус сказу зазвичай передається людям при укусі, пошкодженні шкіри чи ослиненні зараженими тваринами. Вакцинацію останніх проводять фахівці ветеринарної медицини Держпродспоживслужби та приватні ветеринари.

На рівні відповідної адміністративної території в Україні є заклади охорони здоров'я, які надають антирабічну допомогу (травмпункти, хірургічні відділення), де пацієнт може отримати меддопомогу та курс щеплень у разі укусів, подряпин, ослинень тваринами.

Якщо вас вкусила чи ослинила тварина, негайно ретельно промийте місце ураження водою з милом упродовж щонайменше 10 хвилин. Після промивання й обробки рани накладіть антисептичну пов’язку.

Після цього негайно зверніться до лікаря-травматолога або лікаря-хірурга медичного закладу, який надає антирабічну допомогу. Якщо у вас немає інформації, де розташований такий заклад, можна звернутися до найближчого травматологічного пункту, звідки за потреби вас направлять до профільних лікарів. Фахівець під час огляду пацієнта має з’ясувати обставини укусу, якщо це домашня тварина, чи вакцинували її проти сказу.

У разі укусу, пошкодження шкіри чи ослинення людини та наявності відповідних показань потрібно негайно ввести антирабічну вакцину.

Протипоказань до проведення антирабічної вакцинації немає, оскільки призначення є життєво необхідними. Адже сказ смертельний у 100% випадків.

Найтяжчими за характером і локалізацією пошкоджень вважаються рани у ділянку обличчя, шиї, голови, верхніх кінцівок; якщо є множинні або дуже глибокі укуси, ослинення слизових оболонок. У таких випадках прогноз можливого виникнення та розвитку хвороби є вкрай несприятливим.

Наголошуємо, що лікування сказу не існує, у випадку захворювання людина помирає. І лише негайне звернення до лікаря після контакту з твариною врятує ваше життя.

Нагадаємо, в Україні за 2021 рік випадків сказу серед людей зареєстровано не було; за 2022 рік – 2 випадки сказу (летальні, Житомирська та Харківська область по 1); за 2023 рік – 1 випадок сказу (летальний, Вінницька область). У 2024-му чоловік у Харківській областіпомер від сказу після укусу домашньої тварини.


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram