Що важливо знати про ботулізм


Протягом минулого місяця в Україні зафіксовано 12 випадків з підозрою на ботулізм, з них у 5 людей діагноз підтвердився, ще по 7 випадках очікуються результати досліджень.

З таким попереднім діагнозом шпиталізовані люди у Миколаєві, Полтаві, а також на Черкащині, Львівщині, Тернопільщині та Одещині. Причиною хвороби в усіх випадках стали продукти домашнього виробництва - домашні паштети, вʼялена риба та мʼясо. В кожній області наявні запаси протиботулічної сироватки, а хворі отримують всю необхідну медичну допомогу. Та ми хочемо запобігти новим випадкам ботулізму і тому нагадуємо найважливіше про цю хворобу.

Які причини виникнення ботулізму

Ботулізм — це харчове отруєння, яке може закінчитися смертельно. Причина ботулізму – токсин, який виділяє бактерія Clostridium botulinum. Ці бактерії зустрічаються в природі в багатьох місцях. Вони утворюють спори, які діють як захисні оболонки та допомагають бактеріям виживати в навколишньому середовищі, навіть в екстремальних умовах.

Зазвичай спори не викликають у людей хвороби, навіть якщо їх з’їсти. Але за певних умов вони можуть рости й виробляти один із найсмертоносніших токсинів. Ідеальними умовами для цього є неправильно консервовані або ферментовані в домашніх умовах продукти — м’ясні, рибні, грибні чи овочеві консерви, в’ялене м’ясо чи риба, паштети та ковбаси.

Найпоширенішою причиною ботулізму є саме домашні консервовані продукти з м’яса та риби, адже їх зазвичай виготовляють без дотримання відповідних технологій приготування.

Які симптоми ботулізму

Через 12-36 годин після потрапляння токсину в організм людини виникають такі симптоми:

  • м’язова слабкість (важко рухатися, говорити, дихати),
  • сильно виражена сухість у роті,
  • нечіткий («сітка або туман» перед очима») зір та/або виражене двоїння предметів перед очима.

Ботулінічний токсин блокує сигнал до скорочення м’язів і викликає їхній параліч. Що більше токсину було в їжі, тим інтенсивнішими є симптоми. У разі повного паралічу дихання людина може померти.

Як запобігти ботулізму?

Рішуче відмовитися від вживання в’яленої риби, вудженого м’яса, м’ясних консервів домашнього приготування. Токсин, що викликає ботулізм, не можна визначити за кольором або смаком, адже зазвичай консерви та інші продукти, в яких є збудник ботулізму, не змінюють зовнішнього вигляду. Пакування у вакуум риби чи копченого м’яса не гарантує їхньої безпеки.

Їжте тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно із санітарними вимогами. Тримати та перевозити ковбаси, шинку, вуджену рибу тощо треба лише в холодильнику.

У разі підозри ботулізму – негайно звертайтеся до лікаря!

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram