Сонячні опіки: як запобігти та що робити, якщо опік уже стався

Літо – пора найбільшої активності сонця. Тож навіть якщо ви проводите спекотний сезон у місті, не забувайте захищати шкіру від негативного впливу сонячних променів. Це важливо, адже вони можуть призвести до довготривалих негативних наслідків: передчасного старіння та підвищення ризику раку шкіри. Не забувайте також, що опіків може зазнати будь-яка частина тіла – навіть мочки вух, губи і шкіра голови.

Як запобігти сонячним опікам?

1. Використовуйте сонцезахисний крем.

Наносіть крем з широким спектром захисту (UVA та UVB) з SPF не менше 30 (навіть, якщо ви знаходитеся в місті). Робіть це щонайменше за 15-30 хвилин до виходу на вулицю й оновлюйте кожні дві години.

2.Уникайте перебування на сонці у пікові години.

Сонце найактивніше між 10:00 та 16:00. Намагайтеся перебувати в тіні або в приміщенні у цей проміжок часу.

3. Подбайте про правильний одяг.

Вбирайтеся у легкий світлий одяг, який закриває шкіру, одягайте капелюх та сонцезахисні окуляри з захистом від ультрафіолетових променів.

4. Намагайтеся за найменшої можливості перебувати у затінку.

Під час перебування на вулиці шукайте тінь під деревами, парасолями або іншими укриттями.

5. Регулярно оглядайте шкіру.

Звертайте увагу на будь-які зміни: якщо помітили будь-які нові плями на шкірі або зміну родимок — зверніться до лікаря для проведення діагностики.

6. Дотримуйтесь цих правил навіть у похмурі дні.

Навіть якщо сонце ховається за хмарами, ультрафіолетове випромінювання все одно проникає через них і може завдавати шкоди шкірі.

Що робити, якщо опіку уникнути не вдалося? Важливо правильно якомога швидше зменшити дискомфорт та запобігти подальшому ушкодженню шкіри. Як це зробити?

  1. Передусім сховайтеся в тінь або приміщення, щоб запобігти подальшому впливу сонця.
  2. Періодично приймайте прохолодний душ або ванну – це допоможе охолодити шкіру. Уникайте використання мила, адже воно може сприяти ще більшій сухості шкіри.
  3. Прикладайте до уражених ділянок прохолодні вологі рушники на 10-15 хвилин кілька разів на день.
  4. Не використовуйте жирні креми та лосьйони, а також засоби на основі спирту.
  5. Водночас можна зволожувати шкіру кремами, які містять алое вера, щоб заспокоїти шкіру. Пийте більше води. Сонячний опік притягує рідину до поверхні шкіри і відводить її від решти тіла. Вживання додаткової води після сонячного опіку допомагає запобігти зневодненню.
  6. Якщо на шкірі зʼявилися пухирі, дайте їм загоїтися. Не здирайте їх, щоб уникнути інфекції. Якщо пухир лопнув, обробіть його антисептиком і накладіть стерильну повʼязку.
  7. Уникайте тісного одягу, який може тертися об уражену шкіру.

Якщо ж у вас зʼявилися пухирі на обличчі, руках чи статевих органах, або якщо вони покривають велику частину тіла, якщо місце опіку сильно набрякло, ви маєте головний біль, нудоту, запаморочення або ознаки інфекції (гній, сильний біль, почервоніння навколо пухирів), і покращення не наступає упродовж кількох днів, – негайно зверніться до лікаря.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram