Ігор Кузін: Спеціальне холодове обладнання для зберігання вакцин оновлено на 95%

Старе обладнання, зокрема холодильники та морозильні камери, замінені на сучасні холодові кімнати та холодильне обладнання, яке відповідає стандартам ВООЗ. Це дозволяє забезпечити повний цикл вакцинації населення, безперебійну наявність препаратів в регіонах та наблизити послуги з імунізації до кожного українця незалежно від місця перебування.

«Триває системна програма з переоснащення з урахуванням дотримання стандартів “холодового ланцюга”. На рівні країни замінено 95% холодового обладнання: холодильників та морозильних камер, яке використовується саме для вакцинального циклу, починаючи від складів національного рівня до створення чи ремонту таких холодових кімнат на рівні обласних центрів контролю та профілактик хвороб. Також завершується оновлення холодового обладнання в деяких закладах охорони здоровʼя, а у наступному році планується створення міжрайонних складів у кількох областях», – розказав заступник міністра охорони здоровʼя, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Зокрема, обласні центри контролю та профілактики хвороб забезпечують прийом вакцин, розподіл та дотримання «умов холодового» ланцюга під час зберігання та транспортування вакцини до медзакладів регіону. Переобладнання відбувається в рамках спільних проєктів зі Світовим банком та співпраці з міжнародними партнерами UNICEF та ВООЗ.

У рамках спільного проєкту МОЗ та Світового банку, заклади охорони здоровʼя та ЦКПХ отримали більше ніж 9 тисяч одиниць спеціалізованого холодильного обладнання (2068 холодильників з льодовим захистом, 1034 морозильних камер з акумулятором холоду, 2066 мережевих комбінованих холодильників, 4134 пристрої контролю температури). Також завдяки співпраці МОЗ з міжнародними партнерами UNICEF та ВООЗ у партнерстві з ЄС було оснащено 26 холодових кімнат, ЦКПХ отримали 36 автомобілів, щоб розвозити вакцину у межах області та проводити виїзні щеплення у віддалених населених пунктах. Автомобілі оснащені рефрижераторами, в яких розвозять вакцину та які дозволяють підтримувати необхідний температурний режим під час транспортування з моменту відвантаження до доставлення.


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram