Триває громадське обговорення нормативно-правових актів до закону про медканабіс

Міністерство охорони здоров’я завершило роботу над підзаконними актами, завдяки яким 16 серпня має повноцінно запрацювати Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо державного регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis)...». Йдеться про п’ять нових нормативно-правових актів та зміни до дев’яти чинних.

Тепер документи перебувають на погодженні у центральних органах виконавчої влади й винесені на громадське обговорення. Після опрацювання наданих пропозицій і коментарів Міністерство охорони здоров’я внесе документи на розгляд уряду.

Розроблені нормативні акти затверджують перелік хвороб і станів, за яких лікар може призначити ліки на основі медканабісу; випадки, коли такі ліки заборонені для призначення; форми лікарських засобів та умови їхнього відпуску.

Так, передбачається, що ліки на основі канабісу зможе призначати лікар первинної ланки медичної допомоги або лікар з надання спеціалізованої медичної допомоги за електронним рецептом. В е-рецепті буде вказуватися лікарська форма та дозування, назви активних речовин, які входять до складу ліків.

Усі операції з медичним канабісом (від придбання насіння рослин до знищення відходів) суворо контролюватимуться і вноситимуться до електронної інформаційної системи обліку, держателем та адміністратором якої буде Держлікслужба. В системі фіксуватиметься 31 вид операцій щодо 14 об’єктів обліку. Суб’єкти господарювання будуть зобов’язані вносити інформацію про операцію протягом 5 днів після її здійснення.

Щоби пацієнти отримали доступ до ліків якомога раніше, пропонується пришвидшити процес реєстрації рослинної субстанції канабісу, з якої в аптеках ці ліки виготовлятимуть. Терміни проведення експертизи матеріалів щодо активного фармацевтичного інгредієнта (АФІ) будуть скорочені до 30 днів.

Будь-яка діяльність, пов’язана з медканабісом, ліцензуватиметься, а для ввезення/вивезення на/з території України медичного канабісу та ліків з нього буде потрібен дозвіл Держлікслужби.

Наголошуємо, що використання канабісу буде дозволене лише в медичних і наукових цілях, рекреаційне ж вживання – залишається під забороною і є кримінальним правопорушенням.

Додатково:

На громадське обговорення винесені:

Постанови Кабміну:

  • «Про затвердження порядку придбання насіння рослин коноплі»;
  • «Положення про електронну інформаційну систему обліку»;
  • «Про Порядок подачі заяви про відбір зразків рослин коноплі та про проведення лабораторних випробувань».

Зміни до постанов Кабміну про:

  • «Деякі питання ліцензування господарської діяльності з культивування рослин коноплі…» (№282);
  • «Порядок провадження діяльності, пов'язаної з обігом наркотичних засобів» (№589);
  • «Порядок перевезення наркотичних засобів» (№366);
  • «Про видачу дозволів на ввезення/вивезення наркотичних засобів» (№146).

Накази МОЗ:

  • «Перелік форм лікарських засобів з канабісу, Перелік захворювань та станів, при яких призначаються ліки з канабісу, Особливості призначення та медичного застосування лікарських засобів з канабісу».

Зміни до ще трьох наказів МОЗ: про правила виписування рецептів (№360); про правила виробництва ліків в умовах аптеки» (№812) та про Порядок ведення реєстру медичних записів (№587) пропонується ввести одним наказом.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram