В Україні врегульовано діяльність біобанків

Уряд схвалив постанову «Про затвердження Порядку збору, зберігання та використання біологічних зразків людини з дослідницькою метою». Це рішення дозволить проводити сучасні біомедичні дослідження, які стимулюють розробку нових підходів до діагностики захворювань та створення лікарських засобів для лікування досі невиліковних хвороб.

Біобанкінг відіграє важливу роль у медичних дослідженнях, оскільки саме біобанки зберігають біологічний матеріал, який буде використаний для розробки нових методів лікування захворювань. Тому вони мають величезний інноваційний потенціал у всьому процесі біомедичних досліджень.

Постанова передусім убезпечить біобанки від різних небезпек, пов’язаних зі зберіганням біологічного матеріалу. Це виключить можливість протиправних дій: обману пацієнтів, недобросовісності при зберіганні, надання неякісних біозразків дослідникам тощо.

Зокрема, встановлено вимоги щодо підвищення якості біозразків, дотримання етичних стандартів та захисту прав донорів. Однією з ключових вимог є обов’язкове отримання інформованої згоди пацієнта при зборі його біозразків та пов’язаних з ними даних, що забезпечить прозорість процесів.

Зазначимо, біобанкінг – це процес збору та зберігання зразків біологічних матеріалів пацієнтів, таких як кров, тканини та ДНК для використання в дослідженнях, які дозволяють вивчити патогенез хвороби. Адже для своєчасної діагностики та лікування потрібна ідентифікація біомаркерів, які можуть бути корисні для раннього виявлення, профілактики й лікування різних захворювань, а саме: онкологічних хвороб, неврологічних розладів, серцево-судинних і багатьох інших хвороб.

Створювати біобанки або співпрацювати з ними на договірних засадах зможуть організації, які займаються дослідницькою діяльністю: університети, лікарні, діагностичні лабораторії, державні та приватні фармацевтичні компанії тощо. Але будь-який зі згаданих закладів матиме право використовувати біологічні зразки тільки для біомедичних досліджень та використання їхніх результатів для сфери охорони здоров’я.

Такий підхід широко використовується в передових країнах світу, і ми раді повідомити, що Україна нарешті робить важливий крок вперед.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram