В Україну доставили 60 тисяч доз комбінованої вакцини, що захищає дітей одразу від п’яти захворювань

Йдеться про 60 000 доз вакцини ПЕНТА-Hib — комбінованої вакцини для профілактики у дітей першого року життя дифтерії, правця, кашлюка, гепатиту В та гемофільної інфекції типу b (Hib) (зі цільноклітинним кашлюковим компонентом). Її доставив Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) за підтримки уряду Японії. Вакцина буде розподілена між регіонами.

“З 1 серпня по всій країні, за рішенням Держкомісії з питань ТЕБ та НС, почався додатковий раунд з вакцинації дітей та ревакцинації дорослих проти дифтерії та правця, який триватиме до кінця року. Медична система забезпечує можливість отримати щеплення як в пунктах щеплень, так і під час виїзних сесій вакцинальних команд медиків до громад. Тому батькам важливо перевіряти вакцинальний статус свій і дітей та в разі пропуску щеплення звернутися до найближчої амбулаторії і скорегувати графік вакцинації.”Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України.

З початку 2024 року в Україні уже зареєстрували один випадок дифтерії та вісім випадків правця. Також за сім місяців 2024 року зареєстрували 5 602 випадки захворювання на кашлюк — це у 27 разів більше, ніж за аналогічний період минулого року. Протягом 2022 – I кварталу 2024 року було зареєстровано чотири випадки захворювання на дифтерію, тоді як у 2020–2021 рр. не було жодного.

“Перевага цієї вакцини полягає в тому, що вона допомагає захистити дітей одразу від п’яти хвороб. Потрібен лише один укол і лише один візит до медичного закладу, що також означає менше стресу для дитини і батьків. Комбіновану вакцину ПЕНТА-Hib вводять дітям у 2, 4, 6 і 18 місяців. Якщо ваша дитина пропустила планові щеплення, зверніться до свого лікаря, щоб вона отримала захист від небезпечних інфекцій якомога швидше.”Мунір Мамедзаде, голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Дифтерія небезпечна тим, що навіть попри своєчасне лікування близько 20 % невакцинованих хворих можуть померти. Єдиний спосіб захиститися від дифтерії і запобігти розвитку небезпечних ускладнень — вакцинація дітей і ревакцинація кожні 10 років дорослих.

Правець може бути смертельно небезпечним, якщо людина не вакцинована. Заразитися ним можна, наприклад, поранившись цвяхом чи загнавши скалку в шкіру під час садових робіт.

На кашлюк хворіють у будь-якому віці, але у дітей першого року життя це захворювання може перебігати вкрай тяжко, викликаючи такі ускладнення, як пневмонія, ушкодження головного мозку, і може призвести до смерті. Вакцинація запобігає тяжким проявам захворювання і можливим ускладненням.

У 2023 році 83,4 % українських дітей віком до року отримали потрібні три дози вакцини проти дифтерії, правця і кашлюка, і 79,2 % дітей до року були щеплені проти гепатиту В.

Як і будь-який лікарський препарат, вакцини можуть викликати реакції, проте ризик померти від, наприклад, дифтерії набагато вищий, аніж ризик серйозної реакції на вакцину, що спостерігається у вкрай рідкісних випадках. Реакції, такі як болісні відчуття і припухлість у місці інʼєкції або підвищення температури, є звичайним явищем.

Щеплення можна зробити безоплатно в державних медичних закладах або приватних клініках, які уклали угоду з Національною службою здоров’я.

Довідка: впродовж 2024 р. на запит Міністерства охорони здоровʼя України ЮНІСЕФ закупив 350 тисяч доз вакцини проти дифтерії, кашлюку та правця (АКДП), 340 тисяч доз оральної вакцини проти поліомієліту, 403 200 доз омікрон-специфічних вакцин та 52 800 доз педіатричної вакцини проти коронавірусної хвороби виробництва Pfizer, 108 200 доз комбінованої вакцини проти кору, паротиту і краснухи (КПК) за підтримки уряду Японії, Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Глобального альянсу з вакцин та імунізації (Gavi).

ЮНІСЕФ також співпрацює з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), Світовим банком та ініціативою COVAX задля модернізації інфраструктури холодового ланцюга в Україні. На сьогодні близько 95 % закладів охорони здоровʼя й майже 80 % пунктів щеплень в Україні вже оснащені сучасним обладнанням системи холодового ланцюга та електронними реєстраторами для моніторингу температури. Процес оновлення холодового ланцюга триває.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram