В Україну доставили 108 тисяч доз вакцини проти кору, паротиту і краснухи (КПК) для проведення безоплатних щеплень для дітей

Вакцина проти кору, паротиту та краснухи (далі — КПК) використовується для проведення безоплатних щеплень за віком згідно з Національним календарем профілактичних щеплень. Кожна дитина має отримати дві дози вакцини КПК — у 12 місяців та в 6 років. Щеплення — безоплатні та дозволяють сформувати специфічний імунітет проти кору, паротиту та краснухи або в разі хвороби перенести її легше та уникнути таких ускладнень, як пневмонія, отит (вушна інфекція), енцефаліт (запалення мозку), паненцефаліт (захворювання головного мозку). Ліків проти кору не існує, тому вакцинація — єдиний засіб захисту проти захворювання у світі.

«Щеплення захищає не тільки вакциновану дитину, а й дітей, які через медичні протипоказання не мають їх. Школа, організовані колективи, в яких навчаються діти чи відвідують, має бути безпечним для всіх. Тому в разі якщо рекомендовані щеплення пропущені, наприклад, через переїзд до іншого міста, батькам варто звернутися до пункту щеплення чи сімейного лікаря і надолужити їх. Це питання індивідуального захисту для кожної дитини від хвороб, яким можна запобігти вакцинацією», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Кір — небезпечна інфекційна хвороба, яка є загрозою для невакцинованих дітей та дорослих. Вона передається повітряно-крапельним шляхом і є надзвичайно заразною. 108 тисяч доз комбінованої вакцини КПК бельгійського виробництва на підтримку Національної програми з імунізації в Україну доставив Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) за підтримки уряду Японії та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

«Ця поставка вакцин забезпечить по одній дозі вакцини для кожної зі 100 000 дітей. Вакцинація — єдиний захист проти кору, адже ліків від цієї хвороби не існує. Щеплення допоможе захистити вашу дитину і запобігти поширенню інфекцій, що особливо важливо в умовах війни. Дві дози вакцини КПК — у 12 місяців та у 6 років — забезпечують ефективний захист від кору. Тож нагадуємо батькам, що важливо вчасно відвести своїх дітей на щеплення», — зазначив Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мунір Мамедзаде.

У 2023 р. в Україні було зареєстровано 55 випадків захворювання на кір у 13 регіонах, серед хворих — 31 дитина. Торік охоплення щепленнями проти кору в Україні серед дітей віком до одного року становило 92,4%. Для запобігання спалахів хвороби та в умовах війни додатковим фактором ризику поширення кору є скупчення людей, зокрема, в укриттях під час повітряних тривог, тож своєчасна імунізація дітей і дорослих проти кору та інших хвороб, яким можна запобігти за допомогою вакцинації, важлива.

На рівні країни влітку 2023 була оголошена загальнонаціональна кампанія з «наздоганяючої вакцинації» проти кору. За три місяці в рамках «наздоганяючої вакцинації» проти кору дітей, які внаслідок війни, зміни місця проживання або інших обставин пропустили планові щеплення, вдалося вакцинувати 153 493 дитини. Серед них перше щеплення отримали 68 488 дітей у віці від 2 до 17 років, другу дозу вакцини — 85 005 дітей віком від 7 до 17 років.

Усі вакцини, передбачені Національним календарем профілактичних щеплень, наявні в Україні і є безоплатними. Перевірте, чи має ваша дитина всі необхідні щеплення відповідно до віку. Згадайте, чи отримали ви ревакцинацію упродовж останніх 10 років. Подбайте також про вакцинацію (у т. ч. і бустерними дозами) проти COVID-19 — вона не входить до Національного календаря, але також є доступною і безплатною. Якщо ви маєте порушений графік вакцинації (пропустили якесь зі щеплень), це не значить, що треба розпочинати курс імунізації спочатку. Проте вкрай важливо надолужити пропущені щеплення якомога швидше незалежно від того, скільки минуло часу. Тож зверніться до терапевта, сімейного лікаря чи педіатра — спеціаліст допоможе вам скласти індивідуальний графік щеплень. Зберігання та доставка в регіони вакцини, отриманої від міжнародних партнерів як гуманітарну допомогу, відбувається за підтримки проєкту «SAFEMed», USAID Україна — «Безпечні та доступні ліки для українців».

Довідка:у 2023 р. ЮНІСЕФ закупив і передав в Україну понад 700 тисяч доз комбінованої вакцини КПК. Також Дитячий фонд співпрацює зі Світовим банком, глобальним Альянсом з вакцин та імунізації (Gavi) та Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) задля покращення інфраструктури холодового ланцюга в Україні. Впродовж 2023 р. та на початку 2024 р. ЮНІСЕФ на запит Міністерства охорони здоровʼя України закупив майже три мільйони доз вакцин (проти поліомієліту, дифтерії-кашлюку-правця, кору-паротиту-краснухи, гемофільної інфекції типу b (Hib), COVID-19, гепатиту А) за підтримки урядів Японії, Нідерландів і Франції та міжнародної ініціативи COVAX. Окрім того, ЮНІСЕФ доставив майже 6,2 мільйона шприців для вакцинації.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram