Вакцинація — єдиний захист від поліомієліту: МОЗ, ВООЗ та ЮНІСЕФ закликають отримати щеплення

Щороку 24 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом (поліо) — небезпечною хворобою, ліків від якої не існує. Міністерство охорони здоров’я України, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) наголошують, що вакцинація — це єдиний надійний спосіб запобігти поліо, і закликають батьків своєчасно зробити щеплення дітям, щоб вберегти їх від цієї хвороби.

З початку 2024 року рівень охоплення щепленнями проти поліо серед дітей не досягає рекомендованих ВООЗ показників. За 8 місяців 2024 року найнижчі показники вакцинації проти поліомієліту — за даними Центру громадського здоров’я МОЗ України — фіксуються серед дітей у віці 14 років (46,3 %), 6 років (52 %) та 18 місяців (56 %). Низькі рівні охоплення профілактичними щепленнями проти поліомієліту у цих вікових категоріях відмічаються, зокрема, у Одеській, Львівській, Івано-Франківській областях. Щеплення — безоплатні, і наразі вакцинами забезпечені усі регіони країни.

“Україна подолала останній спалах поліо, але це не означає, що загрози зараз немає. Кожна дитина має бути вакцинована проти поліомієліту. Повний курс вакцинації дозволяє сформувати імунітет на все життя. Тому важливо перевірити вакцинальний статус та в разі, якщо пропустили щеплення, звернутись до лікаря та надолужити їх.”Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоровʼя, головний державний санітарний лікар.

Поліомієліт — це небезпечне захворювання, яке спричиняє поліовірус. Він вражає нервову систему та може призвести до невиліковного паралічу та летальних випадків. Поліомієліт належить до вакцинокерованих захворювань, щеплення проти яких внесені до Національного календаря профілактичних щеплень. Щеплення за календарем — безоплатні, зробити їх можна у медзакладах кожної області.

“Вкрай важливо захистити дітей в Україні від поліомієліту та інших інфекційних хвороб, яким можна запобігти щепленнями. Здоров’я дітей в Україні, як і будь-де, має найвищу цінність. Закликаємо батьків захистити свої сім’ї та вакцинувати дітей від поліо відповідно до календаря. А якщо пропустили вакцинацію за графіком — дуже важливо надолужити пропущене щеплення. З 2022 року ЮНІСЕФ доставив в Україну близько 2,5 мільйонів доз вакцин проти інфекційних хвороб, щоб кожна дитина була захищеною.”Мунір Мамедзаде, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні.

Для захисту проти поліомієліту в Україні використовують два типи вакцин: інактивовану (ІПВ), що вводиться у вигляді ін’єкцій, та оральну (ОПВ), яку приймають у вигляді крапель у рот. Краплі формують імунітет у кишківнику, тим самим зупиняють поширення інфекції. Кожна дитина до 14 років має отримати шість доз вакцини проти поліо. Так можна сформувати захист від захворювання. Щеплення проводяться у 2 та 4 місяці (ІПВ), у 6 та 18 місяців, 6 та 14 років (ОПВ) і забезпечують захист на все життя.

“Україна забезпечена вакцинами високої якості, що пройшли прекваліфікацію ВООЗ. Також ми спільно з партнерами здійснюємо моніторинг та оцінку, аби бути впевненими у належній роботі холодового обладнання, в якому зберігаються та транспортуються вакцини. Закликаю усіх подбати про імунний захист своїх дітей та зробити своєчасне щеплення проти поліо.”Ярно Хабіхт, голова Бюро ВООЗ в Україні.

Якщо графік вакцинації порушено (пропущене якесь зі щеплень), це не значить, що треба розпочинати курс імунізації спочатку. Вкрай важливо надолужити пропущені щеплення якомога швидше, незалежно від того, скільки минуло часу. Зверніться до сімейного лікаря чи педіатра — спеціаліст допоможе вам скласти індивідуальний графік щеплень. Якщо ви змінили місце проживання чи переїхали в іншу область, зателефонуйте до контактного центру МОЗ та дізнайтесь найближчу адресу медзакладу, де працює кабінет щеплення. Номер контакт-центру — 0 800 60 20 19.

Вакцинація проти поліомієліту є найефективнішим способом профілактики цієї хвороби. Під час війни вакцини проти поліо для України закуповує та доставляє Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Медичні закупівлі України (МЗУ) в рамках держзамовлення Міністерства охорони здоров’я.

Додатково: наприкінці 2021 року в Україні було зареєстровано два випадки захворювання на поліомієліт у дітей із Рівненської та Закарпатської областей. Після впроваджених заходів з реагування на спалах та додаткової імунізації дітей у вересні 2023 року Європейське регіональне Бюро ВООЗ оголосило спалах поліомієліту в Україні офіційно завершеним.

З впровадженням ВООЗ Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту 1988 року завдяки вакцинації кількість нових випадків поліо у всьому світі зменшилася на 99 %. До 1988 року у світі щорічно реєструвалося більше ніж 350 000 випадків поліо у 125 країнах світу. Протягом 2018 року у світі було зареєстровано всього 33 випадки.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram