"Секрет краси не в генетиці": Як і навіщо користуватися ретинолом влітку, шпаргалка для новачків


Ви здивуєтеся, але якраз влітку від косметики з ретинолом користі набагато більше, ніж в інші сезони.

Не доведеться восени дорого і довго "лагодити" шкіру після тривалого перебування на сонці влітку. Менше будуть ставати жирними обличчя і волосся (якщо ви наносите ретинол на шкіру голови). До зими та в вітряну осінню погоду добре підготуєте захисний бар'єр шкіри.

І найголовніше — буде менше пігментації та постакне на обличчі, яких так багато бояться, бо вважають, що ці нюанси візуально старять.

Як працює ретинол на шкірі

Спочатку позначимо, що ретинол з погляду хімії — це спирт. Так що всі, хто вам говоритиме про шкоду спиртів у косметиці, сильно в тему косметики не заглиблювалися.

У ретинолу є обивательська назва — вітамін А. Він нашому організму добре знайомий, і потребує його: завдяки йому ми добре бачимо вночі, у нас все нормально зі статевими гормонами, під час вагітності ретинол бере участь у формуванні скелета плода і забезпечує комфортне життя клітинам шкіри, слизових, ШКТ, легень та нирок.

Всю цю роботу робить не сам ретинол, а його активна форма — трансретиноєва кислота (третиноїн).

Трансформацію ретинолу на третиноїн покажемо на прикладі яєчні, де нашими клітинами буде кухня.

Уявимо, що від ретинолу чи ретиноїдів ми чекаємо на якийсь ефект на шкірі. Як яєчня від курячих яєць.

- І тому нам потрібні яйця на кухні, тобто, ретинол запасається у клітинах-мішенях.

- Оскільки хочемо яєчню, треба спочатку розбити шкаралупу, тобто, клітини ретинол окислюють до ретиналю: він також корисний.

- Потім вже розігріваємо сковороду, наливаємо олію і робимо яєчню, тобто, ретиналь перетворюється на трансретиноєву кислоту, яка взаємодіє з рецепторами ядра клітини.

Там уже починається ціла робота: наприклад, беруть якусь спадкову інформацію з ДНК і починають із нею "працювати" (експресія генів). Контролюють роботу клітин, змінюють ритм клітинного поділу та ще багато чого.

Якщо ви вважаєте, що проти генетики не попреш, то як мінімум два спирти з вами не погодяться. Етиловий спирт, поганий хлопець, погіршить стан вашої шкіри швидше, ніж задумала природа. А ретинол, хороший хлопець, упорядкує клітини-мішені шкіри.

Що буде, якщо нанести відразу на шкіру третин

Третиноїн дозволений лише у лікарських препаратах, призначається та контролюється лікарем.

Повернемося до нашої яєчні. Припустимо, що хтось за нас нам її зробив і приніс на кухню. Вона може бути пересмажена, надто гарячою, несмачною. Ми не контролювали процес приготування та їмо, що дають.

Так само і з третиноїни: якщо намазати на шкіру, то отримуємо клітинну відповідь: негайну і непередбачувану. Шкіра може сильно лущитись, стати чутливою, можна заробити дерматит. Найгірше, якщо надлишок третиноїну потрапить у кровообіг: ми отримаємо якусь системну дію на весь організм, у тому числі токсичну.

Сміливих і нетерплячих жінок багато, які використовують третиноїн, щоб отримати швидкий ефект, що омолоджує. Але потім вони додають дуже багато косметики у свій догляд: заспокійливі засоби для шкіри, м'які відлущувальні засоби, пептиди.

З ретинолом же тихіше їдеш — далі будеш. Без усіх неприємних нюансів, які влітку ні до чого.

Як правильно користуватися ретинолом влітку

Вибирайте косметику з невеликим вмістом чистого ретинолу

Не женіться за великою концентрацією. Це як бігати за великими порціями їжі і потім страждати від ожиріння.

Починати треба з концентрації 0,2% чистого ретинолу.

Як тільки шкіра адаптується до щоденного використання такої сироватки — можна восени за бажання переходити на засоби потужніші.

Використовувати лише у вечірній час

Тут справа не тільки в тому, що ретинол збільшує чутливість шкіри до сонячного проміння, тому наносити треба ввечері.

Просто уві сні організм запускає всі відновлювальні процеси, а там уже й клітини шкіри почнуть витрачати активніше накопичений ретинол.

Початківцям використовувати 1-3 рази на тиждень доти, доки шкіра не звикне до ретинолу

На прикладі:

  • перший тиждень: понеділок — четвер — неділя;

  • другий тиждень: якщо ніяких роздратувань минулого тижня не було, тоді вівторок — четвер — субота — наступний понеділок. Якщо минулого тижня було роздратування або сильне лущення, графік нанесення використовуємо той, що для першого тижня.

  • третій тиждень: якщо минулого тижня не було роздратування, то можна застосовувати щодня. Якщо минулого тижня роздратування або сильне лущення, графік нанесення використовуємо той, що для другого тижня.

Якщо вирішили почати знайомство з ретинолом у великих концентраціях, тоді схема наступна: нанесли крем перед сном, чекаєте на тиждень і дивіться на реакцію шкіри, якщо все добре — нанесли і чекаєте 6 днів. І так доти, доки не прийдете до щоденного використання.

Засоби з ретинолом наносити тільки на суху шкіру

Ретинол — жиророзчинний компонент. І з водою він не дружить. Якщо навіть крила носа трохи зволожені, то ретинол розподілиться нерівномірно і окислиться, тобто, буде марний.

Не наносьте ретинол на зону навколо очей, він сам туди дійде

Багато хто помічав при перших застосуваннях ретинолу сильне лущення повік. Так, ретинол — це вам не кислоти, які працюють лише там, куди їх нанесли. Ретинол "бігає" по шкірі, куди йому заманеться.

Використовуйте влітку крем із SPF, коли виходите на вулицю

SPF має бути не менше 30. Відмінно підійде якийсь універсальний корейський bb-крем.

Якщо вам не подобається текстура сонцезахисного крему і те, як сидить жирною маскою на обличчі, тоді достатньо пляжного капелюха з великими полями та сонцезахисних окулярів. Це найкращий захист від сонячних променів.

Так, з ретинолом все довго і нудно. Але цей результат того вартий! Секрет краси не в генетиці, а в дисципліні.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram