Лікарі розповіли, від чого краще відмовитись, а які страви потрібні для підшлункової залози

Проблеми, пов'язані з функціонуванням підшлункової залози, посідають третє місце серед усіх захворювань, пов'язаних із травленням.


Один із ефективних підходів до запобігання цим проблемам — правильне харчування, яке допомагає захистити підшлункову залозу від негативного впливу та забезпечує її нормальне функціонування.

Важливо вибирати їжу, яка сприяє здоров'ю підшлункової залози, щоб запобігти виникненню проблем та підтримувати її оптимальну роботу.

Підшлункова залоза має свої особливості

Підшлункова залоза, хоч і невелика за розміром, відіграє важливу роль в організмі, виконуючи дві ключові функції.

Екзокринна

По-перше, вона виділяє травні ферменти, які прямують у дванадцятипалу кишку і беруть активну участь у розщепленні білків, жирів та вуглеводів. Це важливий процес для ефективного травлення та засвоєння поживних речовин організмом.

Ендокринна

Підшлункова залоза відіграє в організмі, виконуючи і ендокринну функцію, синтезуючи різноманітні гормони.

Інсулін допомагає організму засвоювати глюкозу, глюкагон підтримує оптимальний рівень глюкози у крові, а грелін є гормоном, що регулює апетит.

Формування підшлункової залози починається на п'ятому тижні внутрішньоутробного розвитку і до шести років вона повністю розвивається, займаючи своє місце в організмі.

Запалення підшлункової

Запалення підшлункової залози може виявлятися як гострий, так і як хронічний стан, на думку медичних фахівців. Одним із основних симптомів цієї патології є інтенсивний біль.

У разі розвитку панкреатиту, що є медичним терміном для запалення підшлункової залози, виникає набряк тканин органу. Це призводить до порушення відтоку травного соку, який починає перетравлювати саму залозу, і в результаті клітини починають вмирати.

Такий стан вимагає негайного втручання медичного персоналу, оскільки він становить небезпеку для життя людини, нагадують лікарі.

Лікарі наголошують, що правильне харчування та вживання продуктів, які благотворно впливають на підшлункову залозу, можуть допомогти запобігти розвитку такого стану. Вони радять виключити зі свого раціону їжу, яка може спровокувати запалення та завдати шкоди органу.

Правильне харчування для підшлункової залози

Для забезпечення нормальної роботи підшлункової залози та запобігання розвитку запальних процесів, лікарі рекомендують дотримуватися певних дієтичних рекомендацій.

  1. Обмеження вживання їжі, що містить велику кількість жирів, допомагає запобігти надмірному виділенню жовчі та надмірному утворенню ферментів підшлунковою залозою. Підвищене навантаження на цей орган може спричинити порушення його роботи та виникнення запальних процесів.

  2. При виборі продуктів свою перевагу рекомендується віддавати складним вуглеводам, які містяться в овочах, фруктах та крупах. Водночас слід обмежити споживання простих вуглеводів, таких як цукор, солодощі і білий хліб.

  3. Також рекомендується збільшити споживання харчових продуктів, які мають високий вміст клітковини. Харчові волокна відіграють важливу роль у виведенні токсинів з організму, регулюванні роботи кишечника та запобіганні проблемам із травленням, таким як запори. Клітковина міститься в різноманітних продуктах, включаючи овочі, фрукти, висівки, цільнозернову випічку та каші.

  4. Для підтримання здоров'я підшлункової залози рекомендується дотримуватись регулярного режиму харчування, що включає вживання невеликих порцій їжі за допомогою частих прийомів протягом дня. Цей підхід сприяє активному стану підшлункової залози та знижує навантаження на неї.

  5. Регулярний час їжі рекомендується для підтримки здоров'я органів травлення. Вживання їжі в той самий час дозволяє організму готуватися до процесу травлення, включаючи підшлункову залозу, і тим самим підвищує її ефективність.

  6. Для підтримання здоров'я підшлункової залози рекомендується виключити з раціону їжу, яка може спричинити подразнення та посилення роботи залози. Це включає смажені, копчені, гострі страви і газовані напої.

  7. Також варто обмежити споживання алкоголю, оскільки це може сприяти розвитку панкреатиту та токсично впливати на клітини підшлункової залози.

  8. Особливу увагу слід приділяти якості продуктів, уникаючи споживання прострочених чи зіпсованих продуктів.

  9. Крім того, рекомендується правильно поєднувати різні продукти, щоб уникнути проблем із травленням. Одночасне вживання їжі, що містить як білки, так і вуглеводи у великій кількості, може уповільнити процес розщеплення та засвоєння необхідних поживних речовин.

  10. Прагніть до скорочення кількості олії при приготуванні їжі, нагадують лікарі. Ваш раціон має бути заснований на свіжих овочах, фруктах, молочних продуктах, а також на стравах, які приготовані на пару, зварені або запечені.

Лікарі наголошують на важливості наступних поживних компонентів для підтримання здоров'я підшлункової залози.

  • Білки, які легко засвоюються та є основним будівельним матеріалом для клітин підшлункової залози.

  • Жири, що складаються в основному з корисних жирних кислот, необхідні для засвоєння жиророзчинних вітамінів і формування клітинних мембран.

  • Складні вуглеводи, що засвоюються поступово, не викликаючи різких коливань рівня цукру в крові та не навантажуючи підшлункову залозу.

  • Комплекс вітамінів та мінералів, особливо вітамінів групи В, аскорбінової кислоти, вітамінів А та Е, а також мінералів, таких як цинк та кальцій.

  • Вода, оскільки нестача рідини несприятливо позначається на функціонуванні підшлункової залози, викликаючи порушення у синтезі ферментів та утворенні гормонів.

Для того, щоб підшлункова залоза завжди знаходилася в хорошому стані, крім правильного харчування, лікарями рекомендується наступне

  • Скоротити рівень стресу та уникати нервових переживань, оскільки вони можуть негативно позначатися на функціонуванні цього органу.

  • Збільшити фізичну активність, але при цьому уникати перевантажень та зайвих фізичних навантажень, таких як підняття тяжкості.

Згідно з рекомендаціями медичних фахівців, для підтримання здоров'я підшлункової залози та запобігання неприємним відчуттям слід обмежити або виключити з щоденного раціону такі продукти.

1. Жирні м'ясні вироби, вершкове масло, вершки, маргарин, продукти з високим вмістом трансжирів, нутряний жир та смажені страви. Надлишок твердих жирів, присутніх у тваринних продуктах, може викликати подразнення підшлункової залози, стимулювати її ферментацію та сприяти розвитку запальних процесів.

2. Гострі та сильно пряні страви, приправлені соусами. Ці продукти можуть викликати подразнення слизової оболонки шлунка, стимулювати виділення жовчі та секрецію підшлункової залози.

3. Копченості та консерви, що містять велику кількість солі та консервантів, а також приправлені гострими спеціями. Це може негативно впливати на роботу травної системи.

4. Солодощі, такі як магазинна випічка, цукерки та солодкі газовані напої. Їх споживання може призвести до підвищення рівня цукру в крові та посилення роботи клітин, відповідальних за вироблення інсуліну.

5. Фахівці рекомендують повністю виключити алкогольні напої зі свого раціону. Алкоголь є шкідливим для здоров'я підшлункової залози і його негативний вплив особливо відчувається при надмірному вживанні.

Дотримуючись цих рекомендацій, можна допомогти підшлунковій залозі залишатися здоровою та функціонувати повною мірою.

Наступні продукти, на думку лікарів, сприяють оптимальній функції підшлункової залози.

1. Овочі, особливо свіжі або приготовлені на пару. Наприклад, броколі містить безліч корисних речовин, необхідні роботи цього органу.

2. Фрукти, особливо ківі, які беруть участь у процесі утворення панкреатичного соку.

3. Багато круп, особливо гречка, яка сприяє очищенню та стимулює відновлення клітин підшлункової залози.

4. Яблука, які завдяки пектину здатні адсорбувати токсини та знижувати шкоду, що викликається чужорідними антигенами.

5. Апельсини, що містять природний комплекс фруктових кислот, аскорбінову кислоту та мінерали.

6. Білокочанна капуста, багата на корисну фолієву кислоту та мікроелементи.

7. Морська капуста, що є джерелом йоду та заліза.

8. Волоські горіхи, що містять корисні рослинні жири.

9. Натуральні йогурти та нежирний сир, які є джерелами білка та кальцію.

10. Океанічна риба та морепродукти, багаті легкозасвоюваним білком, необхідними для клітинного росту жирними кислотами та важливими мінералами.

11. Індичка, дієтичне м'ясо з низьким вмістом жиру, але багате на амінокислоти.

Вживання цих продуктів допоможе підтримувати здоров'я підшлункової залози та забезпечити її ефективну роботу.

Наступні продукти також благотворно впливають на роботу підшлункової залози, сприяють її здоров'ю та допомагають запобігти запаленню.

  • Натуральні молочнокислі продукти із звичайним вмістом жиру;

  • Каші, приготовані на воді або з додаванням невеликої кількості молока з вівсяної крупи, гречки, кукурудзи;

  • Курячі яйця;

  • Картопля, морква, гарбуз, зелений горошок та цвітна капуста;

  • Груші, банани, персики;

  • Малина, суниця, чорниця та журавлина;

  • Хліб із цілозернового борошна, житній хліб;

  • Нездобні булочки та сухе печиво;

  • Рослинна олія.

Однак навіть продукти, які корисні для підшлункової залози, слід вживати з помірністю. Підшлункова залоза не переносить переїдання.

Щоб приготувати їжу з користю для підшлункової залози та інших органів травної системи, лікарі рекомендують дотримуватись наступних рекомендацій.

1. Уникати смаження у фритюрі та на олії. Натомість перевагу слід віддавати тушкуванню, запіканню та варінню. Можна використовувати пароварку.

2. Використовувати лише нежирні сорти м'яса, птиці, риби та молочних продуктів.

3. Обмежити використання спецій, приправ, гострих добавок, солі та оцту.

4. Надавати перевагу гарнірам з овочів, які можуть бути сирими, вареними або тушкованими.

5. Не забувати про наявність свіжих фруктів на столі щодня.

6. Виключити вживання солодкої газованої води. Рекомендується вживати просту воду об'ємом 1,5 літра на день і пити її між основними прийманнями їжі.

7. Не перестаратися у вживанні солодощів.

Здорове харчування для підтримання роботи підшлункової залози

Правильний вибір продуктів, грамотне приготування їжі та регулярне дотримання режиму харчування є ключовими факторами, які сприяють здоров'ю підшлункової залози, зазначають лікарі.

Ось приклад меню, яке допоможе підтримувати підшлункову залозу у здоровому стані та уникнути неприємних відчуттів:

1. Сніданок: насичена каша з додаванням свіжих ягід та горіхів, сирна запіканка або білковий омлет.

2. Полудень: перевагу варто віддати свіжим фруктам, таким як груші, яблука, персики та апельсини.

3. Обід: приготування супів на основі нежирного м'яса, курки чи овочів. Друга страва може включати відварену рибу або м'ясо з гарніром із тушкованих овочів та свіжим овочевим салатом.

4. Другий полуденок: рекомендується вживати молочнокислі продукти чи соки з мюслі чи сухим печивом.

5. Вечеря: можна приготувати овочі на пару з нежирним м'ясом, таким як телятина, індичка або тріска.

Дотримуючись принципів здорового харчування, які сприяють підтримці роботи підшлункової залози, кожна людина може скласти індивідуальне меню з огляду на свої переваги.

Це дозволить уникнути почуття голоду та задовольнити смакові уподобання, при цьому забезпечуючи оптимальне функціонування підшлункової залози.

Інформація, представлена в цій статті, призначена виключно для ознайомлювальних цілей і не розглядається як заміна професійної медичної консультації, діагнозу або лікування.

Автор не рекомендує самостійно лікуватись або використовувати недоведені методи лікування. Нагадую, що звернення до лікаря та дотримання рекомендацій доказової медицини є єдиним вірним рішенням у боротьбі з різними захворюваннями.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram