За пів року понад 18 тисяч немовлят отримали високоспеціалізовану медичну допомогу

Передчасно народжені немовлята або ті, що мають певні захворювання, потребують високоспеціалізованої допомоги. Наприклад, для порятунку життя їм може знадобитися додаткове тепло, підтримка дихання, спеціальне вигодовування через зонд або інший догляд. Усе це маленькі пацієнти отримують безоплатно за пакетом «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках» за Програмою медичних гарантій.

Цьогоріч у першому півріччі таку допомогу отримала 18 151 дитина. Це майже на 30% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Договір із Національною службою здоров’я України (далі — НСЗУ) за пакетом послуг «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках» мають 94 лікарні по всій країні. Медичні послуги, які вони надають пацієнтам, НСЗУ оплачує за одним із найвищих тарифів: 135 тис. грн — якщо новонароджений важить до 1500 грамів, 33 тис. грн — якщо вага немовляти перевищує 1500 грамів.

Максимальний тариф — 162 тис. — під час дії воєнного стану отримують перинатальні центри III рівня.

Що входить до переліку безоплатних послуг за пакетом «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках»?
Серед іншого в межах пакета безоплатними є:

  • інтенсивна терапія та надання медичних послуг на всіх етапах лікування;
  • дихальна підтримка, парентеральне (внутрішньовенне) харчування;
  • виходжування за методом «Кенгуру», зокрема у відділенні інтенсивної терапії;
  • цілодобовий лікарський та медсестринський догляд;
  • лабораторні та інструментальні дослідження;
  • скринінг на рідкісні захворювання;
  • оцінювання болю та своєчасне знеболення;
  • вакцинація за Національним календарем профілактичних щеплень;
  • проведення офтальмологічного та аудіологічного скринінгу;
  • лікарські засоби з Нацпереліку (у т. ч. сурфактант-замісні препарати), медвироби та витратні матеріали, які постачаються завдяки централізованим закупівлям МОЗ, іншим програмам центрального та місцевого бюджетів;
  • психологічна підтримка батьків.


Із повним переліком послуг можна ознайомитися за посиланням.

Як діяти батькам передчасно народжених дітей?
Зазвичай, якщо дитина народилася передчасно і потребує високоспеціалізованої допомоги, про все мають подбати у пологовому будинку. Немовля або переводять до спеціального відділення, де надають медичну допомогу у складних неонатальних випадках, або викликають виїзну неонатальну бригаду з перинатального центру.

Перевезення новонароджених виїзною неонатологічною бригадою невідкладної медичної допомоги та інтенсивної терапії або машиною екстреної медичної допомоги із однієї лікарні до іншої зі звичайного медичного закладу до національного — також проводиться безоплатно, адже послуга покривається Програмою медичних гарантій.

Загалом неонатальна допомога безоплатна у випадках:

  • направлення лікуючого лікаря;
  • доставлення бригадою екстреної (швидкої) медичної допомоги або виїзною неонатологічною бригадою;
  • переведення з іншого лікувального закладу або підрозділу;
  • самозвернення батьків із немовлям.


Знайти лікарню, законтрактовану НСЗУ на надання послуг за пакетом, що передбачає допомогу новонародженим, можна за телефоном контакт-центру НСЗУ 16-77 або за посиланням. Оберіть у фільтрах потрібну область або населений пункт, а в розділі «Група послуг» — пакет «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках». Дашборд покаже всі законтрактовані за цим пакетом медзаклади, а також їхні контакти.
Нагадаємо, з осені минулого року в пологових будинках України також запроваджений розширений неонатальний скринінг — дослідження немовлят на 21 спадкове та вроджене захворювання. Станом на 1 червня з моменту запуску розширеного неонатального скринінгу на 21 захворювання було виконано понад 70,3 тисячі досліджень, у 103 випадках було підтверджено позитивний результат.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram