Чим укомплектувати аптечку першої допомоги

Вдома та на роботі, під час активної діяльності та на відпочинку, в мирний час та в умовах війни може стати у нагоді аптечка. Вона є обов’язковим атрибутом на виробництві, у школі, в місцях скупчення людей на кшталт станції метро, в автомобілі. Вміст аптечки не є постійним: набір ліків та інструментів для здійснення першої допомоги на заводі та у школі відрізняється. Кожна родина наповнює аптечку самостійно, з урахуванням особливостей здоров’я дорослих та дітей. При цьому існує ряд універсальних ліків та засобів, які з високою вірогідністю стануть у нагоді в критичній ситуації.

аптечка

Принципи комплектування аптечки

Мета аптечки – забезпечити необхідними препаратами та інструментами для надання першої допомоги. Люди потребують першої допомоги не тільки у нещасних випадках. Якщо людина страждає на алергію, то при контакті з алергеном виникає ризик розвитку анафілактичного шоку, тож критично важливо мати під рукою відповідний антигістамінний препарат. Звідси – перший принцип формування сімейної аптечки: вона повинна містити препарати з урахуванням хронічних захворювань членів родини. Решта препаратів та засобів спрямована на наступні дії:

  • штучна вентиляція легенів;
  • зупинка кровотечі;
  • обробка відкритої рани та опіку, накладення пов’язки;
  • знеболення.

Аптечка може мати вигляд сумки, рюкзака, валізи, коробки тощо. Важливо, щоб всі складові були розміщені в одній ємності. Щоб призначення сумки було всім зрозуміло, на ній малюють червоний хрест. Раціональне рішення – придбати готову аптечку першої допомоги. Її складові поділяються на дві групи: ліки та засоби (інструменти).

 медична аптечка

Ліки

При комплектуванні аптечки слід врахувати максимально широкий набір ситуацій, в яких вона може знадобитись. Список препаратів, складений на основі досвіду та рекомендацій лікарів, виглядає наступним чином:

  • Антисептики. Спирт, йод, «зеленка», хлоргексидин необхідні для обробки ран та інших пошкоджень шкіри, крім опіків. Використовуючи йод, слід пам’ятати, що розчин не наноситься на відкриту рану, тільки на прилеглі ділянки.
  • Засоби проти опіків. На ділянку, постраждалу від опіків, не можна наносити засоби на основі олії, лише спеціалізовані препарати, що містять декспантенол.
  • Знеболювальні, жарознижуючі та протизапальні. До аптечки слід покласти знеболювальні препарати широкого спектру дії з протизапальним ефектом, які допоможуть вгамувати біль при переломі, пошкодженні шкірного покриву та приступі артриту (ібупрофен, диклофенак). Універсальні препарати для зняття симптомів лихоманки – будь-які, що містять парацетамол.

До списку препаратів слід додати ліки для серця: «Корвалол», «Валідол», «Нітрогліцерин». Не буде зайвим й таблетований йод – на випадок радіоактивного зараження.

Засоби та інструменти

Особливість засобів полягає в необхідності вміло ними користуватися. При відсутності навичок людина навряд чи впорається з накладенням шини. Використання пристрою для проведення штучного дихання також потребує щонайменше теоретичного розуміння послідовності дій. Для ефективного користування складовими аптечки вкрай рекомендований навчальний курс з надання першої допомоги. 

До медичних засобів – складових аптечки – належать:

  • гумові одноразові рукавички;
  • клапан з плівкою для проведення штучного дихання;
  • турнікет чи джгут для спину кровотечі;
  • ножиці;
  • серветки для обробки ран;
  • термоковдра.

Необхідно слідкувати за строками реалізації ліків, покладених до аптечки, та своєчасно поновлювати арсенал. Для засобів важливо зберігання плівки в непошкодженому вигляді для збереження стерильності.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram