Чоловіче здоров’я: вітаміни та мінерали, які допоможуть покращити самопочуття

Чоловікам, так само як і жінкам, важливо підтримувати здоров’я завдяки різним вітамінам. Їх недостатня кількість може призвести до різних проблем зі здоров’ям, тож варто забезпечити достатнє надходження корисних речовин з їжі або приймати спеціальні вітамінні комплекси для чоловіків.

Вітаміни для міцного здоров’я чоловіків

Велике значення для здоров’я кісток та м’язів має вітамін D. Загалом він може бути синтезований нашим організмом при достатній кількості сонячного світла. Втім для цього треба щодня проводити на вулиці не менше однієї години. Також цей вітамін може міститися у жирній рибі, молочних продуктах та яєчному жовтку. Загалом вітамін D допомагає підтримувати роботу серцево-судинної системи.

Вітамін С відповідає за підтримку роботи імунної системи, а також підтримує здоров’я шкіри. Він є корисним для підтримки роботи серця та допомагає зменшити запалення в організмі. Вітамін С міститься в цитрусових, ківі та капусті.

Захистити клітини від шкідливого впливу радикалів допомагає вітамін Е. Також він бере участь у процесі мінімізації запалення та несе справжню користь для здоров’я шкіри. Природними джерелами вітаміну є олія, насіння та горіхи.

Вітамін К підтримує здоров’я кісток, тим самим зменшуючи ризик розвитку остеопорозу. Щоб поповнювати баланс вітаміну в організмі, необхідно додати в раціон оливкову олію та овочі зеленого кольору (наприклад, огірок).

Вітамін А відповідає за здоров’я шкіри, імунної системи та очей. Також він має чималий вплив на здоров’я репродуктивної системи. Вітамін А міститься в шпинаті, зеленій цибулі, моркві, гарбузі, печінці та кисломолочних продуктах.

Вітамін В12 допомагає підтримувати здоров’я імунної та нервової систем. Загалом він є дуже корисним для здоров’я серця, а також дозволяє регулювати рівень енергії. Важливо приймати спеціальні харчові добавки В12, якщо чоловік є веганом, оскільки природним джерелом елемента є саме м'ясо, риба, яйця та молочні продукти. Але й чоловікам без харчових обмежень ця добавка теж буде корисною.

Не забуваємо про мінерали

Здоров’я чоловіків залежить не лише від вітамінів, але й мінералів. Вони є незамінними учасниками формування кісткової, м’язової, нервової та імунної систем, дозволяють регулювати рівень цукру в крови, а також беруть участь у різних метаболічних процесах.

Загалом для підтримки здоров’я чоловіків варто забезпечити достатній рівень таких мінералів:

  • кальцій — відіграє важливу роль у розвитку кісток, зубів, а також потрібен для  правильного функціонування нервової та м’язової систем;
  • магній — дозволяє підтримувати здоров’я серця та регулювати кров’яний тиск;
  • калій — забезпечує здоров’я серця, а також підтримує роботу нервової системи;
  • цинк — не тільки підтримує роботу імунної системи, але й сприяє правильному функціонуванню простати;
  • селен — дозволяє боротись зі стресом та підтримує роботу імунної системи;
  • залізо — допомагає транспортувати кисень в організмі та сприяє процесу формування гемоглобіну;
  • мідь — підтримує здоров’я кісток та дозволяє правильно функціонувати нервовій системі;
  • хром регулює рівень цукру в крові.

Загалом важливо дотримуватись здорового способу життя та урізноманітнити свій раціон корисними продуктами. Втім це не завжди є запорукою надходження необхідної кількості корисних речовин. Тому в таких випадках рекомендовано додатково вживати спеціальні харчові добавки.

Як правильно вживати вітаміни

Щоб отримати максимальну користь від вживання вітамінів, варто чітко дотримуватись рекомендованої дози: надмірна їх кількість може негативно вплинути на самопочуття. Також дуже важливо вживати вітаміни з їжею, інакше можуть виникати розлади шлунково-кишкового тракту.

Пити вітамінні добавки варто регулярно, адже саме це дозволяє отримати максимальну користь від них. При виборі тих чи інших вітамінів варто звертати увагу на виробника та обирати лише якісну продукцію. Перед вживанням будь-яких вітамінних комплексів варто в першу чергу проконсультуватися із лікарем. Після проходження найпростішого обстеження він призначить оптимальні вітаміни.

Втім не варто забувати, що для гарного самопочуття важливо не лише налагодити харчування та приймати добавки, але й стежити за якістю сну, чималу часу витрачати на прогулянки на свіжому повітрі, а також не забувати про помірну фізичну активність.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram