Гуморальний імунітет

Імунна система захищає організм від будь-яких чужорідних та негативних впливів: вірусів, бактерій, паразитів, токсинів, мутованих клітин. Вона має дві складові: клітинний імунітет і гуморальний імунітет, які діють разом і доповнюють один одного. Коли всі імунні механізми працюють належним чином, людина захищена від шкідливих впливів та інфекцій, відчуває себе добре та не хворіє.

 

Що таке гуморальний імунітет?

Гуморальний імунітет — це захист за допомогою імуноглобулінів (особливого класу білків). Ці речовини виробляються В-лімфоцитами — різновидом лейкоцитів, які активуються при проникненні в організм інфекцій та інших антигенів, що розпізнаються як «чужі». Імуноглобуліни запускають процес знищення різних чужорідних речовин та допомагають підтримувати сталість внутрішнього середовища.

За будовою та функціями виділяють 5 класів імуноглобулінів:

  1. IgM. Захисні білки починають вироблятися в гострій фазі всіх інфекційних захворювань, щоб швидко розпізнати та нейтралізувати патоген, видалити його з крові. Також IgM активізують процес фагоцитозу — поглинання чужорідних мікроорганізмів спеціальними клітинами (фагоцитами).
  2. IgG. Найбільш численний клас імуноглобулінів, який забезпечує тривалий захист від різних інфекцій і перешкоджає їх повторному проникненню в організм. IgG з'являються після перенесених захворювань, а також після вакцинації.
  3. IgA. Імуноглобуліни, які створюють першу лінію захисту на слизових оболонках дихальних шляхів, травної та сечовидільної систем. Вони заважають проникненню патогенів в організм, активізують інші компоненти імунітету для боротьби з інфекціями.
  4. IgE. Цей тип гамма-глобулінів відіграє основну роль у формуванні алергічних реакцій негайного типу. Ще одна важлива функція білка IgE — захист від гельмінтів та інших паразитів.
  5. IgD. Імунні білки, які фіксуються на поверхні лімфоцитів і допомагають розпізнавати різні види чужорідних антигенів, що необхідно для своєчасної імунної відповіді.

Для того, щоб гуморальний імунітет правильно функціонував, кожен вид імуноглобулінів повинен бути присутнім в крові в потрібній концентрації. Оскільки підвищення синтезу білків відбувається на тлі активації імунної системи, зміна їх кількості може свідчити про наявність конкретного запального та/або інфекційного процесу.

 

Як перевірити стан гуморального імунітету?

Порушення функцій гуморального імунітету — поширена ситуація, яка спостерігається при багатьох первинних і вторинних імунодефіцитах. Для об'єктивної оцінки наявності та ступеня важкості порушень необхідна лабораторна діагностика. Пацієнтам призначають аналізи крові для визначення різних фракцій імуноглобулінів та оцінки їх співвідношення. Результати дослідження використовуються терапевтами та імунологами для постановки діагнозу, вибору лікувально-профілактичних заходів.

Важливо! Часті застуди, хронічні синусити, рецидивуючі бактеріальні інфекції бронхів і легень, алергічні реакції, підозра на аутоімунні захворювання — показання до ретельної перевірки гуморального імунітету.

У сучасній лабораторії https://hemomedika.com.ua/ доступні аналізи окремих видів імуноглобулінів і комплексна діагностика гуморального імунітету. Дослідження проводяться на новому обладнанні, а співробітники суворо дотримуються правил забору, транспортування і підготовки біоматеріалу, що дозволяє отримувати точні результати. Медична лабораторія Hemo Medika працює в 58 містах України, щоб якомога більше людей мали можливість отримати якісні медичні послуги за доступною ціною.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram