Ключові бар’єри доступу до послуг з тестування на ВІЛ-інфекцію

26 квітня у Києві відбулась робоча зустріч щодо координації з питань тестування на ВІЛ-інфекцію, організована Центром громадського здоров’я.

У заході взяли участь експерти ЦГЗ, ВООЗ, СDC, члени регіональних мультидисциплінарних команд, які надають діагностичні послуги щодо ВІЛ.

“Нашою головною метою було визначення та обговорення основних проблем та бар’єрів у розширенні доступу до послуг з тестування на ВІЛ, а також доведення вперше виявлених людей, які живуть з ВІЛ під медичний нагляд з якими стикаються фахівці у регіонах та шляхів їх вирішення”, - розповідає Алла Троценко, лікарка-інфекціоністка відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції ЦГЗ.

Протягом зустрічі фахівці обговорили динаміку надання послуг з тестування у 2021-2022 роках. Були представлені результати спостереження щодо готовності закладів охорони здоров’я первинної ланки надавати послуги з тестування на ВІЛ (ПТВ) на прикладі Вінницької, Чернігівської областей та міста Львів.

Експерти торкнулись теми обчислення індикатора якості надання послуг з тестування на регіональному рівні та обговорили досягнення цільового показника у 2023 році. Також фахівці звернули увагу на забезпечення якості діагностики ВІЛ-інфекції за допомогою “швидких тестів” та імуноферментного аналізу.

Серед ключових бар’єрів фахівці виділили недостатню кількість підготовлених фахівців, стигматизацію ВІЛ-позитивних людей серед населення та медичних працівників, недостатню кількість тестів та залученість первинної ланки до ПТВ. Також серед проблем відмітили відсутність механізмів доведення вперше виявленої людини з ВІЛ-інфекцією до медичного нагляду із ЗОЗ, які не мають в своєму складі кабінетів “Довіра” та неналагоджену систему звітування щодо наданих ПТВ у ЗОЗ, які не здійснюють медичний нагляд за ВІЛ-інфікованими пацієнтами.

У результаті зустрічі було обговорено подальші кроки для поліпшення послуг з тестування на ВІЛ-інфекцію на базі закладів охорони здоров’я, такі як: заходи з покращення навчання персоналу, розширення співпраці з НУО та ЗОЗ всіх рівнів надання медичної допомоги, які не мають пакету послуг щодо ВІЛ, розповсюдження швидких тестів на ВІЛ у заклади первинної та вторинної ланки надання медичної допомоги.

Ключові бар’єри доступу до послуг з тестування на віл-інфекцію: у києві пройшла робоча зустріч фахівців національного та регіонального рівнів
Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram