Лікарі розповіли, кому шкідливо їсти горіхи: перевірте, чи є ви в списку

Горіхи корисні не всім. Лікарі назвали категорії людей, яким горіхи краще повністю відмовитися.


Всім відомо, що горіхи містять десятки вітамінів і включені в рекомендації по здоровому харчуванню. Але у цих чудових продуктів є і небезпечні властивості. Ми розібралися, чим може нашкодити жменя арахісу або мигдалю, і кому шкідливо їсти горіхи.

Чим шкідливі горіхи

Горіхи вкрай багаті вітамінами, амінокислотами і корисними жирами. Але вони можуть і нашкодити організму. Дієтолог Світлана Фукс розповіла про шкоду горіхів у своєму Facebook.

Лікар попереджає, що горіхи - дуже калорійний продукт. Всього в 100 г ласощів міститься 690 ккал - і це без добавок. А якщо захопитися горішками в шоколаді, в меді або в цукрі, то можна легко перебрати денну норму.

Також дієтолог розповіла, чому не можна їсти багато горіхів, тобто більше 20 г на день. У великих дозах цей продукт серйозно навантажує шлунок, а також може викликати набряк горла і мігрені.

Щоб отримати максимум користі від горіхів, Світлана Фукс рекомендує їсти їх сирими і купувати в шкаралупі - так в них зберігається максимум вітамінів. Однак кешью і мигдаль лікар навпаки радить обсмажувати - в них термічна обробка нейтралізує шкідливі речовини.

Кому не можна їсти горіхи

Є деякі протипоказання, при яких від горіхів в раціоні краще відмовитися. Ось кому не можна їсти горіхи:

  • Алергікам. Горіхи - один з найсильніших алергенів в природі. Від них потрібно відмовитися всім, у кого є схильність до алергій, а також дітям алергіків.
  • Людям з хворобами шкіри. Горіхи можуть викликати загострення екземи, псоріазу, нейродерміту та інших захворювань.
  • Людям з хворобами шлунково-кишкового тракту і підшлункової залози. Горіхи не можна їсти при коліті, виразці, гастритах, ентрероколітах.
  • Людям з хворобами нирок також не можна їсти горіхи, особливо арахіс.
  • Дітям до 4 років. Лікар-педіатр Євген Комаровський попереджає, що горіхи не можна їсти дітям, особливо грудного віку, через ризик потрапляння в дихальні шляхи. Якщо в раціон дитини вводяться горіхи, то вони подрібнюються в порошок.

У малих же дозах і при відсутності протипоказань горіхи принесуть тільки користь.

Які горіхи шкідливі

Найшкідливішим горіхом в раціоні вважається арахіс. Строго кажучи це навіть не горіх, а біб, оскільки росте в землі. Через це на ньому часто буває шкідливий для здоров'я грибок. А в сирому арахісі багато фітинової кислоти, яка прешкоджає засвоєнню заліза організмом.


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram