Поради для людей, які переживають розлуку з коханими через війну


Повномасштабна війна в Україні роз’єднала багато сімей: хтось захищає країну, хтось чекає та щодня сподівається на повернення близької людини й міцні обійми, а хтось став вимушено переміщеною особою.

Коли жінки чи чоловіки, поки їхні кохані на фронті, вимушені самостійно вирішувати проблеми та одноосібно брати на себе відповідальність, це спричиняє додатковий стрес і напругу. У таких ситуаціях першим кроком до прірви у стосунках стає перекладання провити на свого партнера, адже такий підхід призводить лише до взаємних звинувачень.

Тим, хто чекає коханого чи кохану з війни, можна дати головну пораду – не намагайтеся контролювати партнера. Тобто не рахуйте кількість дзвінків, повідомлень, відповідей чи годин мовчання. Натомість спробуйте зрозуміти свої емоції та бажання, змістити фокус з бажання контролювати інших на себе.

Поради для людей, які переживають розлуку з коханими через війну:

1. Не ставте життя на паузу, думайте про майбутнє. Так ви зможете менше концентруватися на проблемах стосунків. Спілкуйтеся з іншими людьми, які наразі переживають схожий досвід.

2. Вчіться довіряти. Не намагайтеся контролювати дії партнера, адже це свідчить про недовіру. Такі кроки зараз не на часі.

3. Забудьте про ревнощі. Ваш партнер може розповідати щось лише своїм побратимам, через що у вас можуть виникати відчуття недовіри. Намагайтеся не піддаватися таким емоціям. Наразі побратимство для нього – важливий аспект підтримки та спорідненості.

4. Працюйте над зменшенням рівня тривоги. Людина підсвідомо може думати, що якщо вона постійно хвилюється, то виконує свій обов’язок перед коханою людиною. Однак це не так. Іноді людина тривожиться, щоб мати виправдання за власні дії: "Я можу образитися, бо я хвилювалася, а ти не зателефонував".

5. Не припиняйте мріяти. Адже війна закінчиться, а потім настане цивільне, мирне життя, в якому ви можете почати втілювати ваші бажання.

Матеріал підготовлено за інформацією посібника Центру громадського здоров’я "Духовна та психологічна підтримка під час війни".

Електронна версію – за посиланням:

Православна Церква України: https://cloud.phc.org.ua/index.php/s/7NC85zewPbQNTeo

Українська Греко-Католицька Церква: https://cloud.phc.org.ua/index.php/s/LagyJQZJgFgLDfw

Посібник розроблено в рамках проєкту міжнародної технічної допомоги "Надання підтримки Центру громадського здоров’я МОЗ України для зміцнення та розбудови спроможності системи охорони здоров’я для здійснення кращого моніторингу, епідеміологічного нагляду, реагування на спалахи захворювання та їхньої профілактики" за підтримки Центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC) Департаменту охорони здоров’я та соціального забезпечення США (DHHS).

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram