Що таке "Банк грудного молока": як працює та чому його існування таке важливе


Те, що грудне молоко корисне для дитини – доконаний факт, з ним малюк з перших днів життя отримує все необхідне для повноцінного розвитку. І особливо важливе таке харчування для передчасно народжених немовлят, оскільки виробникам сумішей досі не вдалось повторити формулу грудного молока. Тож забезпечити таких діток безпечним і повноцінним джерелом харчування здатне донорське грудне молоко. Як працює Банк грудного молока? Як можна стати донором та хто може отримати донорське молоко? Про все розпитали в "Банк грудного молока КНП "Київський перинатальний центр" до Всесвітнього тижня грудного вигодовування для WoMo.

Обмін грудним молоком існував завжди

Банк грудного молока – не нова ідея, і неформальний обмін материнським молоком існував давно: завжди були матері-годувальниці – одна жінка могла годувати грудьми і своїх дітей, і сусідських у разі хвороби або загибелі їхньої мами. Враховуючи реалії повномасштабної війни грудне вигодовування дуже привабливий варіант – воно фактично безоплатне. Не потрібно також купувати купу девайсів для годування дитини, підігрівачі, засоби для миття тощо. До того ж виробникам сумішей досі так і не вдалось повторити формулу грудного молока – ні склад, ні якість, ні по властивості. Те, що грудне молоко корисне для дитини – доконаний факт. У дітей, що ним харчуються: на 72 % знижується ризик госпіталізації протягом першого року життя через інфекції дихальних шляхів, знижується ризик раптової дитячої смертності на 36%, зменшується ризик кишкових інфекцій. Крім цього, значно зменшується ризик неінфекційних захворювань (цукрового діабету, астми, гострого лімфоцитарного та мієлоїдного лейкозів тощо). Проте, грудне вигодовування важливе і для мам. У жінок, які годували грудьми, помітно зменшується ризик післяродової депресії, знижується ризик цукрового діабету, серцево-судинних захворювань. Кожен рік грудного вигодовування зменшує ризик раку грудей на 4,3%.

“Кума була у вас донором, я теж хочу, маю надлишок молока”

Про можливість стати донором грудного молока Банк розповідає майбутнім мамам ще на батьківських курсах “Школа підготовки сім’ї до пологів “Витоки життя" перинатального центру, пропонує допомогу з налаштуванням грудного вигодовування після пологів та консультації. Багато донорів Банк має завдяки так званому сарафанному радіо – рекомендації подруг, сусідок. Часто донорами також стають мами, у яких з певних причин затримувався початок лактації і на той період вони годували дітей донорським. Коли лактація налагоджується, жінки стабілізуються в моральному стані, виписуються додому, то вони пропонують згодом свій надлишок.

За час свого існування Банк грудного молока у Києві зібрав 2939.23 л донорського грудного молока

Це ніби як дяка за надану можливість годувати дитину грудним молоком і можливість забезпечити порцію якійсь іншій дитинці. За останні півтора року у нас не було жодної потреби “рекламувати” наш банк, у нас повний запас. Можливо, так вплинула війна, і люди більше відгукуються, щоби допомогти іншим дітям, і це круто.

Щоб задонатити нам молоко, треба…

Щоб задонатити грудне молоко, потрібно пройти в Банку співбесіду щодо способу життя, поточного стану здоров’я та здати необхідні аналізи, пройти перевірку на інфекції (ВІЛ, гепатит В і С, сифіліс). Якщо аналізи хороші, Банк надсилає до мами кур'єра зі стерильними пляшечками для молока. За потреби можемо також надати мамі-донору молоковідсмоктувач. Попередньо проводиться консультація – як правильно зціджувати, як зберігати пляшечки, як транспортувати. Молоко мами збирають вдома, заморожують і вже за цілою “партією” ми посилаємо кур’єра. Багато мам з нашого перинатального центру донатять молоко: поки їхні дітки набираються сил в реанімації, мами зціджують молоко та складають у спеціальні морозилку, ми потім забираємо з поверхів і переміщаємо у Банк.

Жорсткої дієти дотримуватись не потрібно

Якоїсь спеціальної підготовки донація молока не потребує. Очевидно, що не приймається молоко від мам, які курять, вживають алкоголь, приймають певні ліки чи вживають наркотики. Всю цю інформацію ми збираємо на консультації перед донацією. Жорсткої дієти дотримуватись не потрібно, хоча від великої кількості кофеїновмісних напоїв варто відмовитись. Спорт або інші фізичні навантаження, якщо це ніяк не впливає на лактацію, можна залишити.

Яка користь для мами-донора?

Варто пам’ятати – за це не платять кошти. У деяких країнах намагались стимулювати донацію молока за допомогою грошей, але програму швиденько загорнули, тому що почались махінації – молоко розводили водою тощо. Два основні моменти, які можна назвати корисними від донації грудного молока. По-перше, у мами-донора налагоджується процес лактації – чим більше мама зціджує молока, тим краще в неї налагоджується лактація. По-друге, моральне задоволення і розуміння того, що саме твоє молоко, твоя донація допомогла якісь передчасно народженій дитині – вона швидше випишеться з лікарні, раніше закінчить курс антибіотиків, швидше стабілізується кишківник.

Нам ще жодна дитинка не говорила, що їй не смакує донорське молоко:)

Молоко до нас приходить в замороженому вигляді, ми його розморожуємо, досліджуємо: робимо бактеріологічні аналізи, на склад за білками, жирами, вуглеводами – розливаємо-порціюємо. Далі донорське молоко проходить пастеризацію по Холдеру, це спеціально розроблений вид обробки грудного молока. Далі – повторна заморозка. Зберігатись заморожене молоко може до трьох місяців, всі пляшечки ми вносимо у спеціальну програму, яка фіксує та контролює автоматично термін придатності і за потреби сповістить нас. Всі патогенні мікроорганізми після таких маніпуляцій гинуть, але, як показують дослідження, властивості молока зберігаються. І результат ми бачимо на власні очі, діти справді швидше виписуються, виліковуються. До речі, такого не буває, що мамине молоко дитина їсть, а донорське взагалі ніяк. І ще жодна дитина нам не говорила, що їй не смакує донорське молоко (сміються). І якраз більше негативних реакцій спостерігається все ж таки на суміші – зригування, закрепи, надутий живіт, що турбує.

Як стати “клієнтом" Банку грудного молока

У перинатальному центрі ми забезпечуємо немовлят донорським молоком за показами. Це безплатно. Наприклад, бувають ситуації, коли дитинка народилась вчасно, фізіологічно здорова, але у мами з якихось причин затримується прихід молока. Тоді дитині призначають докорм – за бажанням матері це може бути донорське молоко. Буває, що мама з якихось причин відмовляється, – релігійні переконання або щось інше. А якщо мама згодна, то підписує угоду, що дозволяє годувати дитину донорським молоком, і все - їй молоко видається до потреби. Ми також за запитом ділимось донорським молоком з іншими лікарнями, державними і приватними, якщо в нас є додаткові запаси.

Якщо ж, наприклад, мама, яка знаходиться вдома після виписки, відчула, що в неї мало молока, вона може до нас звернутись, щоб придбати донорське молоко. Але до цього є обов’язкова умова – мама має погодитись на консультацію щодо грудного вигодовування, на якій їй розкажуть, як налагодити лактацію. Ми не забезпечуємо на постійній основі донорським молоком, це більше як підтримка.

Розмовляли з:

  • Осіпова Анна Вікторівна, лікарка-педіатриня-неонатологиня, консультантка з грудного вигодовування
  • Шаповалова Тетяна Трохимівна, медична сестра

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram