Стрес та грудне вигодовування: міфи і факти


Через повномасштабну російську агресію українці вже тривалий час перебувають у стані стресу, зокрема й годуючі мами. Дослідженнями доведені переваги та користь грудного вигодовування, і в умовах війни – це найкращий варіант здорового збалансованого харчування для дитини. Однак тема впливу стресу на грудне молоко оповита стереотипами та міфами, що може негативно вплинути на бажання годувати груддю або неправильно розуміти процес. Основні з них ми спростуємо у спецматеріалі до Всесвітнього тижня грудного вигодовування.

Стрес безпосередньо не впливає на втрату грудного молока. Кількість молока, яке виробляє годуюча матір, залежить від того, як часто вона годує дитину грудьми. В даному випадку спрацьовує правило «попит породжує пропозицію».

Отже, чим більше грудного молока випиває дитина, тим більше молока буде вироблятися в організмі матері.

МІФ: Стрес повністю блокує вироблення молоко

Стрес не перешкоджає виробленню молока. Матері, які переживають стрес, можуть частіше спати, хворіти та збільшувати споживання кофеїну. Будь-який із цих факторів може призвести до того, що малюк не буде отримувати молоко так часто, як він того потребує. Відповідно, це зменшує кількість молока у матері. В таких ситуаціях не стрес безпосередньо вплинув на виробництво молока, а стресові фактори, що призвели до зміни поведінки грудного вигодовування.

МІФ: Кількість молока зменшується через стрес

Стрес не змушує молоко «висихати», але може уповільнити виділення молока з грудей. За вироблення молока в жіночому організмі відповідає гормон пролактин. В свою чергу за виділення пролактину – окситоцин (гормон, який стимулює виштовхування молока назовні). При підвищеному стресі організм виробляє адреналін, який блокує окситоцинові рефлекси, що може сповільнювати потік молока. Тому, коли матуся переживає стрес, молоко гірше витікає.

Стрес спричинює напругу нашого тіла: м’язів шиї, плечей, спини. Тому під час грудного вигодовування потрібно розслаблятися, наскільки це можливо. Адже розслабляючись, ви розширюєте молочні протоки.

МІФ: Дитина метушлива під час годування груддю, бо відсутнє молоко

Гормони кортизол і адреналін, які виробляє материнський організм під час стресу, потрапляють у молоко. Тому діти починають неспокійно поводитися. До того ж дитина відчуває, що раніше молочко текло легко, а зараз доводиться докладати чимало зусиль, щоб добути їжу. Через це малюк нервує й сердиться.

Немовлята також дуже співзвучні тому, що відчуває їхня мати. Ваша дитина може повністю відчути, коли ви сумні, напружені чи тривожні. Вони вловлюють ці емоційні сигнали і можуть реагувати неприємно, як правило, плачем або відриванням від грудей.

Ні в якому разі не обмежуйте перебування малюка біля грудей, адже для нього це не тільки можливість отримати всі необхідні поживні речовини та мікроелементи, а ще й можливість заспокоїтися.

МІФ: Грудне вигодовування лише підвищує рівень стресу в матері

Навпаки, саме завдяки протизапальній дії та зниженню рівня кортизолу грудне вигодовування можедопомогти зменшити тривогу та покращити настрій як матері, так і дитини. Дослідження показують, що коли дитина смокче груди, рівень кортизолу в матері знижується. Зокрема, матері, які годують грудьми, повідомляють про зменшення тривоги, негативного настрою та стресу порівняно з матерями, які годують сумішшю.


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram