Україна продовжує розвивати напрям трансплантації кісткового мозку

Високоточні дослідження на генетичну гістосумісність донора стовбурових клітин і реципієнта тепер проводять і в Черкаському клінічному центрі онкології, гематології, трансплантології та паліативної допомоги.

До березня 2023 року лабораторне співставлення пари донор-реципієнт, перед пересадкою стовбурових клітин, проводили лише у двох закладах: Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит» та Київському центрі трансплантації кісткового мозку. Мова про так зване HLA (human leucocyte antigens) типування, яке допомагає з надвисокою точністю визначити сумісність органів і тканин різних людей.

Від кількості та якісних характеристик лабораторій, спроможних проводити відповідні дослідження, залежать вартість та найголовніше – швидкість визначення клітинної спорідненості. Розбудова власної лабораторної мережі дає змогу більш раціонально витрачати гроші та виграти час для оперативного порятунку пацієнтів.

Наразі пересадку кісткового мозку проводять у 8 центрах. Лише за період з січня по травень 2023 року в цих лікарнях зробили 123 пересадки стовбурових клітин, 23 із них – дітям.

Ключовий етап для всієї галузі

У серпні 2021 року в Черкаському клінічному центрі онкології вперше пересадили стовбурові клітини дорослій пацієнтці від неродинного донора. Нею стала 18-річна Еліна Торопенко. Тоді типування проводили у єдиній в Україні лабораторії відповідного рівня – в Охматдиті. За його результатами донора для дівчини підібрали аж в Німеччині. Трансплантація пройшла успішно. На виписку Еліни в Черкаси приїхав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Медики звернулись до нього з ініціативою закупити новітнє лабораторне обладнання, а міністр пообіцяв їм належну підтримку від держави.

Під відповідні потреби наприкінці 2021 року заклад отримав від Міністерства охорони здоров’я 10 мільйонів гривень. Тоді ж провели й закупівлю необхідного устаткування. Вже на початку 2022 року лікарня отримала все необхідне обладнання. Щоправда, через повномасштабну війну росії проти України його встановлення, освоєння й навчання фахівців розтягнулися майже на рік.

З березня 2023 року черкаські трансплантологи почали проводити HLA-типування пацієнтів у власній лабораторії. Це вже дозволило врятувати не одне життя. З початку року в даній лікарні проведено 23 трансплантації кісткового мозку, з них 8 – від неродинного донора.

Для підвищення якості та кількості пересадок фахівці онкодиспансеру продовжують удосконалювати свої знання та вміння. Наразі чотири медики, серед яких і лікарі-лаборанти, проходять стажування в ізраїльській клініці «Хадасса», яка має досвід проведення понад 4 000 трансплантацій кісткового мозку. Ще два фахівці черкаської лікарні підвищують кваліфікацію в Стенфорді, де на базі університетської клініки переймають досвід трансплантації стовбурових клітин у кращих фахівців світу. Стажування проходить за підтримки Міністерства охорони здоров’я України.

В яких випадках може знадобитись пересадка кісткового мозку?

Існує близько 30 хвороб, за яких виконується ТГСК (трансплантація гемопоетичних стовбурових клітин). У переважній більшості випадків причиною є хаотичне розмноження пошкоджених клітин кісткового мозку. Така поведінка організму людини провокує розвиток патологічних станів. Вони можуть бути пов’язані, як із ураженням клітин крові, так і з пошкодженням органів лімфатичної системи. Чи не єдиним джерелом порятунку подібних пацієнтів вважають стовбурові гемопоетичні клітини. Все через їхню унікальну здатність регенерувати.

Трансплантація гемопоетичних стовбурових клітин проводиться в разі неефективності хімієтерапевтичного лікування або ж для закріплення отриманого результату, за досягнення ремісії. У більшості випадків трансплантація кісткового мозку – чи не єдиний метод порятунку пацієнта, який забезпечує довготривалу ремісію.

Хвороби, за яких реципієнту може знадобитись пересадка стовбурових клітин, поділяють на три види:

  • гематологічні. Зокрема, гострий лейкоз, множинна мієлома, плазмоклітинний лейкоз, лімфома Ходжкіна, неходжкінські лімфоми;
  • негематологічні. Наприклад, L амілоїдоз чи POEMS-синдром;
  • аутоімунні.

Особливості відбору та трансплантації стовбурових клітин

Забір донорських клітин кісткового мозку проводять у два способи:

  • у 80 % випадків стовбурові клітини відбирають із циркулюючої крові за допомогою сепаратора крові;
  • у 20 % – стовбурові клітини забирають за допомогою голки та шприца з тазових кісток. Весь процес проходить під загальним знеболенням.

У разі знаходження пари донор-реципієнт в українському або світовому реєстрі донорів кісткового мозку, пацієнта починають готувати до пересадки. Зазвичай, на першому етапі, згідно з протоколом, проводять хімієтерапевтичне лікування. На другому етапі – вливають підготовлені стовбурові клітини. Після – починається процес їхнього приживлення, який супроводжує тривала реабілітація.

Наразі в Українському реєстрі донорів кісткового мозку налічується понад 9 тисяч людей. У світовому ж реєстрі більше ніж 40 мільйонів потенційних донорів.

План розвитку трансплантації кісткового мозку

Можливість отримання високоточних результатів досліджень сприяє успішному проведенню трансплантацій, заощаджує кошти, а також дає змогу відповідним лікарням приймати хворих, які потребують саме цього виду допомоги, з усієї країни.

Тож лабораторний супровід трансплантацій – один із пріоритетів Міністерства охорони здоров’я. Для продовження ефективного й сталого розвитку галузі в 2022 році було проведено закупівлю обладнання під потреби трьох міжрегіональних лабораторій першого рівня: у Києві, Львові та Миколаєві. Зараз триває процес валідації та навчання фахівців. Очікується, що лабораторії першого рівня повноцінно запрацюють уже восени 2023 року.

Довідка:

Охочих стати донором кісткового мозку безоплатно реєструють на базі двох донорських центрів. Кожен українець буквально у кілька кліків може долучитися до українського реєстру донорів кісткового мозку і, можливо, теж врятувати чиєсь життя.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram