В Україні вперше проводять дослідження щодо дитячого ожиріння: чому це важливо

У листопаді стартувало перше в Україні дослідження щодо дитячого ожиріння у межах Європейської ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я з епіднагляду за ожирінням у дітей (COSI). Дослідження проводитиметься серед учнів 1-2 класів у всіх регіонах України, крім окупованих територій та зон активних бойових дій.

Дослідження передбачає опитування, зважування та вимірювання зросту серед учнів 1-2 класів, щоб визначити індекс маси тіла, а також опитування їхніх батьків та представників навчальних закладів. Так, дослідження допоможе отримати дані про режим харчування та фізичну активність дітей у школі та вдома, про вплив повномасштабної військової агресії рф на зміни у харчових звичках та фізичну активність дітей. Результати очікуються навесні 2024 року.

"Дитяче ожиріння є серйозною проблемою громадського здоров’я в Європейському регіоні. У 2007 році ВООЗ започаткувала Європейську ініціативу ВООЗ з нагляду за дитячим ожирінням (‎COSI)‎ для посилення моніторингу цього фактору ризику та розробки політик для вирішення цієї проблеми на підставі отриманої інформації. Ми раді, що Україна приєдналася до 45 країн, які вже використовують інструмент COSI", – сказав д-р Ярно Хабіхт, представник ВООЗ в Україні. "Ця робота також підтримає нещодавно ухвалену стратегію реформування шкільного харчування в Україні та сприятиме досягненню Глобальних цілей сталого розвитку, що стосуються здоров’я".

"Оцінка поширеності неінфекційних хвороб, а особливо факторів ризику їхнього розвитку – задача складна. Офіційна статистика, навіть при її найкращому застосуванні, ніколи не відображає повної картини, особливо, якщо це стосується перехідних станів, невеликих початкових змін у стані здоров'я, а також особливостей ризикованої поведінки та інших факторів. Опитування з додатковим збором медичної інформації є важливим джерелом, яке може заповнити пробіл у цих даних. Дослідження COSI – суттєве доповнення до системи епідеміологічного нагляду за неінфекційними захворюваннями. За досвідом інших країн, дані цього дослідження широко використовуються для прийняття рішень на найвищому політичному рівні. В Україні на ці результати також дуже очікує МОН, МОЗ та інші зацікавлені сторони", – прокоментувала старт дослідження начальниця відділу наукових досліджень Центру громадського здоров’я Олена Нестерова.

Чому це дослідження важливе?

В Україні щорічно фіксують 18–20 тис нових випадків ожиріння серед дітей та підлітків. А дитяче ожиріння тісно пов'язане з факторами ризику неінфекційних захворювань, зокрема й у більш старшому віці: серцево-судинних хвороб (головна причина смерті серед українців), цукрового діабету, проблем з опорно-руховим апаратом та психічних розладів.

Більше того, ожиріння у дітей пов’язане з невисоким рівнем успішності в школі та заниженою самооцінкою. Понад 60% дітей, які мають зайву вагу до початку статевого дозрівання, матимуть зайву вагу і в ранньому дорослому віці, тобто раніше середнього віку, коли зазвичай проявляються неінфекційні захворювання. Це значно збільшує навантаження на систему охорони здоров’я. А сучасний підхід передбачає не лише забезпечити належне лікування, але й контролювати та профілактувати проблему, щоби стримати та попередити потенційну епідемію.

"Ми вперше залучаємо до досліджень таких юних респондентів і дуже раді, що нарешті дослідження вдалось запустити, адже через воєнну агресію росії старт неодноразово відкладався", - додала фахівчиня з наукових досліджень Центру громадського здоров’я Юлія Арабська.

Дослідження COSI в Україні проводитиметься за координації Центру громадського здоров’я громадською організацією "Український інститут соціальних досліджень ім. Олександра Яременка" за підтримки офісу ВООЗ в Україні, Європейського офісу ВООЗ та Швейцарії, що надається через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва (SDC) та GFA Consulting Group GmbH в рамках Україно-швейцарського проєкту "Діємо для здоров'я" – "Скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань (НІЗ) в Україні", на замовлення Міністерства охорони здоров’я України. Над підготовчим етапом дослідження також працювали представники Міністерства освіти і науки України, Державної наукової установи "Інститут освітньої аналітики" МОН, МОЗ.

Європейська ініціатива ВООЗ з епіднагляду за дитячим ожирінням (COSI) була започаткована у відповідь на Європейську конференцію ВООЗ на рівні міністрів з протидії ожирінню, яка відбулася у Стамбулі, Туреччина, у 2006 році. До ініціативи вже доєднались понад 40 країн, які проводять дослідження та надають дані. Зібрані дані в Україні увійдуть до п’ятого раунду досліджень COSI.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram