Всесвітній день без алкоголю: як його вживання впливає на ваше здоров’я


Вживання алкоголю є одним із провідних факторів ризику смерті та інвалідності у всьому світі. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), щорічно близько 3 мільйонів людей у всьому світі помирають через вживання алкоголю, це - одна людина кожні 10 секунд. Алкоголь сприяє виникненню значного переліку неінфекційних захворювань та інших станів здоров'я, від раку до депресії, включаючи травми внаслідок дорожньо-транспортних пригод та міжособистісне насильство.

Існують короткострокові та довгострокові ризики вживання алкоголю. Серед перших - вища ймовірність травматизму та аварій; насильство - вбивства, самогубства, насильство щодо партнерів; отруєння алкоголем; ризикована сексуальна поведінка - незахищений секс, статевий акт з кількома партнерами, захворювання, що передаються статевим шляхом.

До довгострокових ризиків вживання алкоголю входять: підвищений артеріальний тиск, серцеві захворювання, інсульт; проблеми з психічним здоров’ям, наприклад, депресія та тривожність; вища ймовірність виникнення кількох видів раку - молочної залози, печінки, ротової порожнини, глотки, гортані, стравоходу, кишечника; соціальні негаразди на кшталт проблем у родині та втрата продуктивності праці; проблеми з навчанням та пам’яттю загалом; алкогольна залежність.

Упродовж останніх років відбулася зміна парадигми споживання алкоголю. Незважаючи на поширене раніше переконання, що можна "пити відповідально", зараз визнано, що безпечної дози алкоголю немає. Так, Всесвітня організація охорони здоров'я нещодавно поділилася заявою про вживання алкоголю, де стверджується, що ризики для здоров'я починаються "з першої краплі".

Дієтичні рекомендації на 2020-2025 роки спрямовані на відмову або зменшення вживання алкоголю: до 2 порцій або менше на день для чоловіків, а також до 1 порції або менше для жінок (одна порція - 10 мл чи 8 г чистого спирту).

Не забувайте, що алкоголь містить калорії та може призвести до збільшення маси тіла, а це є фактором ризику високого артеріального тиску. Так, пиво або келих вина зазвичай містять близько 100-150 ккал, коктейль - від 100 до 500 ккал.

Тож ось рекомендації щодо вживання алкоголю:

  • за можливості взагалі відмовтеся від нього;
  • якщо зовсім відмовитися від алкоголю складно, то хоча б не пийте більше 1 дози алкоголю на день для жінок та понад 2 дози алкоголю на день для чоловіків;
  • не вживайте алкоголь, якщо ви вагітні або плануєте вагітність (за лінком дізнавайтеся, як вживання алкогольних напоїв під час вагітності впливає на здоров’я дитини);
  • запобігайте вживанню алкоголю дітьми та підлітками;
  • уникайте "тригерів" - місць та людей, які можуть спонукати вживати алкогольні напої;
  • не тримайте алкоголь вдома;
  • перейдіть на корисні для вашого здоров’я безалкогольні напої (з фруктів та ягід, наприклад).
Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram