Як безоплатно перевірити здоров’я грудей?

Мамографія – це поширений, точний і найбільш ефективний спосіб обстеження здоров’я грудей на сьогоднішній день. Це своєрідний «золотий стандарт» обстеження на виявлення онкології молочної залози. Такий метод обстеження являється найбільш безпечним, адже має низьку дозу опромінення.

Скринінгову мамограму, за наявності показань, важливо робити щорічно, вона дозволяє виявити ракові захворювання на найбільш ранніх та виліковних стадіях захворювання. До прикладу, саме мамографія дозволяє побачити аномальний розвиток тканини за два роки до того, як лікар або ви зможе виявити такі зміни пальпацією (руками).

З початку року 224 495 пацієнток безоплатно пройшли діагностику за методом мамографії за Програмою медичних гарантій. При цьому у 3 490 випадках було вперше встановлено основний діагноз «злоякісні новоутворення молочної залози» після мамографії.

Чи є послуга безоплатною?

Мамографія входить до пріоритетних медичних послуг у Програмі медичних гарантій та є повністю безоплатною для пацієнтів. Щоби скористатися цією послугою, пацієнту потрібно звернутися до свого сімейного або лікуючого лікаря. У разі виявлення показів лікар скерує пацієнта на таке обстеження та видасть відповідне направлення.

У Програмі медгарантій передбачено окремий пакет «Мамографія». Наразі договір на нього мають 245 закладів, в яких послугу можна отримати безоплатно, і 22 із них – приватні. Повний перелік доступний за посиланням.

Що включено до послуги?

До безоплатної послуги включена консультація лікаря, проведення дослідження, аналіз і опис результатів. Запис результатів обстеження (фото/відео фіксація) на цифровий носій пацієнтці здійснюється за бажанням.

Як правило, мамографія не викликає больових відчуттів, але деякі жінки повідомляють про дискомфорт під час процедури. Власне обстеження проводиться із затисканням молочної залози між двома пластинами-платформами під час знімку. Якщо стискання є занадто неприємним і викликає біль, можна попросити рентгенолога змінити положення грудей, щоб полегшити дискомфорт. На обсяг дискомфорту чи болю впливають розмір грудей, день менструального циклу. Для більшості жінок найкращий час для безболісного проведення обстеження підходить будь-який день протягом першого тижня після закінчення менструального циклу. Якщо можливо, не плануйте скринінг грудей на тиждень до початку нового менструального циклу, оскільки саме тоді груди найчутливіші до болю.

Для кого показаний такий тип обстеження?

Такий скринінг показаний для пацієнток з так званої групи ризику:

  • жінки після 45 років;
  • жінки будь-якого віку, у яких є підозра на пухлинні новоутворення, виявлені під час мануального огляду чи УЗД дослідженні;
  • жінки будь-якого віку, у яких найближчі прямі родички мали/мають рак молочної залози.

Проводячи щорічне планове обстеження та користуючись тим самим мамографом, рентгенолог має додаткову перевагу у порівнянні поточного результату обстеження з попереднім, що допомагає і полегшує виявлення крихітних відхилень, які можуть з’явитися з року в рік.

Як знайти лікарню для безоплатного проведення мамографії?

Дізнатись адресу та контакти найближчої лікарні, в якій можна безоплатно зробити мамографію, ви можете у оператора контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Також можна зайти на сайт НСЗУ, обрати аналітичну панель (дашборд) «Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій». У фільтрі «Населений пункт» обрати ваше місто, а у фільтрі «Група послуг» – «Мамографія» (пункт №10).

Якщо пацієнт перебуває на лікуванні у стаціонарі, то усі необхідні обстеження входять до відповідного пакету послуг та проводяться одразу в тій лікарні, куди його госпіталізували (за умови наявності необхідного обладнання).

Наголошуємо, вимагання плати за проведення мамографії є порушенням прав пацієнта. У такому випадку потрібно подати скаргу до керівника медзакладу (медичного директора), департаменту охорони здоров’я у вашому місті чи регіоні або до власника медзакладу – відповідного органу місцевої влади (зазвичай у назві лікарні зазначено, хто є її власником).

Не вдається розв’язати проблему на місцевому рівні? Подайте скаргу в НСЗУ через контакт-центр (16-77), на електронну адресу (info@nszu.gov.ua) або листом на адресу: 04073, м. Київ, пр-т Степана Бандери, 19.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як безоплатно отримати послугу діагностики за методом бронхоскопії.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram