Як трансплантація рятує життя пацієнтів із невиліковними хворобами?



Олена Ткачук — одна з тисячі пацієнтів, які протягом останніх трьох років отримали необхідну медичну допомогу завдяки трансплантації. Вона перша та єдина, кому в Україні пересадили одночасно підшлункову залозу і нирку. Через пів року після операції жінка отримала водійське посвідчення і сіла за кермо автомобіля!

Олена родом з Рівненщини. На цукровий діабет захворіла в пʼять років. У шість уже довелося робити інʼєкції інсуліну. Потім відмовили нирки. Коли Олена очікувала на трансплантацію, їй доводилося щодня робити по чотири інʼєкції інсуліну й тричі на тиждень їздити в лікарню на гемодіаліз.

Довгоочікуваний дзвінок пролунав у квітні. Єдина державна інформаційна система трансплантації визначила саме її імуносумісним реципієнтом до померлого донора. Але лікарі запитували, чи встигне вона швидко дістатися Львова. Чоловік Олени Юрій тоді був на передовій. На допомогу прийшов сусід родини. Він відклав всі свої справи, сів за кермо і за три години доправив Олену до Лікарні Святого Пантелеймона Першого медичного обʼєднання Львова.

Трансплантація підшлункової залози — одне з найскладніших хірургічних втручань. До львівської трансплант-команди приєдналися медики столичної клінічної лікарні Феофанія. Пересадка підшлункової тривала майже 6 годин, потім ще дві години трансплантували нирку. Результат отримали неймовірний: вже на другий день після операції жінка змогла повністю відмовитись і від інʼєкцій інсуліну, і від гемодіалізу.

Її виписали з клініки у 33-й день народження. Зараз, за словами Олени, вона ніби проживає нове, інше життя. Допомагає доньці з онлайн-уроками, завела у господарстві кролів, а ще склала іспит на водійське посвідчення та сіла за кермо автівки. Після війни жінка планує обовʼязкову поїздку на Прикарпаття і підйом на Говерлу. А ще Олена дуже хоче обійняти дружину померлого донора, який дав їй такий неймовірний шанс на повноцінне життя. Через лікарів Олена передала їй листа і чекає на відповідь.

За три роки, відколи в Україні активно розвивається трансплантація, таку високоспеціалізовану медичну допомогу отримали понад тисячу пацієнтів. За 9 місяців 2023 року проведено 406 органних трансплантацій.
Більше інформації про трансплантацію та її особливості можна знайти на сайті та офіційній сторінці Українського центру трансплант-координації у Facebook.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram