Чи здорові стосунки у вашій парі?


Чи задумувались ви над тим, що таке здорові стосунки? Насправді не існує єдиного їхнього визначення, адже для кожної пари вони різні й залежать від потреб партнерів.

Та все ж існує кілька ознак, за якими здорові стосунки можна відрізнити від нездорових, повідомляє HealthLine.

"Одна річ, яка в основному є спільною для здорових стосунків, — це адаптивність", - каже каже Ліндсі Антін, терапевт із Берклі, штат Каліфорнія. І додає, що йдеться про адаптацію до обставин і того факту, що ми постійно змінюємось у різні етапи життя.

Здорові стосунки — це, коли ви:

1. Спілкуєтесь відкрито

Партнери у здорових стосунках зазвичай говорять про те, що відбувається в їхньому житті. Вам має бути комфортно говорити про будь-які проблеми. Й обов’язково має бути зворотній зв’язок.

2. Довіряєте

Довіра передбачає чесність і порядність, відчуття комфорту й безпеки поруч з партнером, упевненість у тому, що він не завдасть вам фізичної чи моральної шкоди. Крім того, вона передбачає повагу до ваших захоплень, уподобань та інтересів.

3. Поважаєте себе

У здорових стосунках ви покладаєтесь на взаємну підтримку, але не втрачаєте себе як унікальну особистість. Хоч ви поруч один з одним, але ви не залежите один від одного, щоб задовольнити всі свої потреби.

4. Зацікавлені

Однією з ключових характеристик здорового та тривалого кохання є зацікавленість. Це означає, що вас цікавить думка партнера, його цілі та погляди на життя. Ви готові обговорювати ваші стосунки й можливі зміни у них.

5. Маєте спільне дозвілля

Більшість людей у здорових стосунках віддають перевагу спільному дозвіллю. Але партнери також усвідомлюють потребу в особистому просторі й часі, вони не думають, що стосунки страждають, коли проводять час окремо, — з друзями чи родиною.

6. Жартуєте

Важливо знаходити час для розваг і спонтанності, коли є правильний настрій. Якщо ви можете жартувати і сміятися разом, це хороший знак.

Іноді життєві труднощі чи страждання можуть торкнутися одного з пари або обох. Але можливість поділитися легкими моментами, які допомагають зняти напругу, навіть ненадовго, зміцнює ваші стосунки навіть у важкі часи.

7. Дбаєте про фізичну близькість

Вона передбачає не лише секс — це можуть бути обійми, поцілунки, спільний сон. Такий зв’язок є дуже важливим у стосунках.

Якщо вам обом подобається секс, ваші фізичні стосунки будуть здоровими, якщо ви:

  • почуваєтесь комфортно, розмовляючи про секс;
  • можете позитивно впоратися з відмовою;
  • обговорюєте бажання;
  • почуваєтесь у безпеці;
  • не тиснете на партнера;
  • дбаєте про безпечний секс.

8. Підтримуєте одне одного

Пару, в якої міцні стосунки, можна вважати командою. Ви підтримуєте одне одного, звертаєтеся до партнера, коли вам важко. А він завжди готовий вас підтримати.

9. Розв’язуєте конфлікти

Навіть у здорових стосунках у вас час від часу виникатимуть розбіжності, ви відчуватимете злість або розчарування. Це цілком нормально. І це не означає, що ваші стосунки нездорові.

Важливо те, як ви розв’язуєте конфлікт. Якщо ви можете говорити про все ввічливо, чесно, з повагою, без засудження та презирства, ви на правильному шляху.

А які ж стосунки можна назвати нездоровими?Серед ознак таких можуть бути: бажання контролювати або змінити партнера; неповага до кордонів коханого/коханої; небажання проводити разом час; постійна критика ваших слів, дій, захоплень і тд; відчуття, що вас постійно не чують; страх висловити незгоду; вам некомфортно/неспокійно поруч з людиною, яку ви кохаєте.

Питання, які варто поставити собі, щоб зрозуміти, чи здорові у вас стосунки з партнером:

  • Чи заохочує мій партнер мене розвиватися?
  • Чи поділяємо ми цілі на майбутнє?
  • Чи хочемо ми таких самих стосунків?
  • Чи можу я бути собою з ним?
  • Чи приймаю я його таким, яким він є?
  • Чи порівну ми даємо і беремо одне від одного?
  • Чи стає може життя кращим з ним?

Якщо ви на більшість запитань відповіли "так", ваші стосунки, ймовірно, міцні.

І наостанок. Люди, у яких здорові стосунки, найімовірніше, почуватимуться щасливими й задоволеними життям. У них також рідше виникають проблеми з фізичним і психічним здоров'ям, повідомляє HealthDirect.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram