Прості звички, які допоможуть знизити рівень стресу


Постійний стрес завдає шкоди вашому здоров’ю та збільшує ризик виникнення хвороб серця, тривожних розладів та депресії.Та стрес — це не те саме, що розлади психічного здоров'я, такі як тривога та депресія, які потребують лікування.

Стрес вважається нормальною психофізіологічною реакцією на дії, які виходять за межі норми, задля захисту або адаптації до змін. Ми здатні боротися зі стресом у малих дозах, та коли він стає тривалим, може спричинити серйозні наслідки для організму.

Тож щоб зменшити вплив стресу на власне життя, ви можете змінити поведінку й сформувати нові звички:

Зробіть фізичну активність частиною вашого життя. Дослідження підтверджують, що регулярні фізичні вправи можуть зменшити стрес та полегшити симптоми тривоги.Нагадаємо про рекомендацію для дорослих займатися щонайменше 150 хвилин на тиждень фізичною активністю помірної інтенсивності.

Подбайте про збалансоване харчування.Наш раціон впливає і на психічне здоров’я. Так, в одному з досліджень йдеться про те, що вищий рівень стресу в його учасників був пов'язаний з нездоровим харчуванням. Тож вживайте достатньо овочів та фруктів (400-600 г на добу), цільних продуктів, зведіть до мінімуму споживання продуктів з високим ступенем обробки. Сформувати тарілку здорового харчування допоможе сервіс "ПроЗдорове" за посиланням: http://www.prozdorove.com.ua/ration.

Скоротіть час з гаджетами. Низка досліджень доводять зв’язок між надмірним використанням смартфонів і підвищеним рівнем стресу. Чим більше ви проводите часу "у телефоні", тим гірший ваш психологічний стан.

Знайдіть час для себе.Доведено, що піклування про себе допомагає знизити рівень стресу. Це може бути читання, медитація та будь-яке інше хобі.

Проводьте час з рідними й друзями.Добрі справи, волонтерство та допомога іншим допоможе почуватися краще. Крім того, коли ви залишаєтесь на зв’язку з близькими, відчуваєте спокій та згуртованість.

Встановіть особисті кордони. Їхнє встановлення дозволяє вам усвідомити власну цінність — чи то у кар’єрних прагненнях, чи то в стосунках.

Не прокрастринуйте. Намагайтеся планувати вашу діяльність: складіть список справ та дотримуйтесь термінів, не відкладайте плани на потім. Прокрастинація погіршує вашу продуктивність, тож ви змушені будете надолужувати втрачене. А це — привід для стресу, що негативно позначається на вашому здоров’ї.

Обіймайтеся. Існують дослідження, які доводять, що обійми допомагають знизити рівень стресу та кров’яний тиск, а отже, зменшити ризик серцево-судинних захворювань.

Й насамкінець: не бійтеся звертатись по допомогу до лікаря, він допоможе пропрацювати наслідки стресу та визначити, як діяти наступного разу.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram