Психологічна допомога дітям: де її отримати

Діти — одна з найвразливіших до впливу війни категорій. Тож розповідаємо, де можна отримати безоплатні послуги з охорони ментального здоровʼя неповнолітніх українців.

Найперша і найважливіша підтримка для дитини — її батьки. Але більшість із нас не є фахівцями з питань ментального здоровʼя. Допомогти можуть спеціальні ресурси, що містять професійні поради на цю тему. Наприклад, на сайті howareu.com можна знайти інформацію про те, як допомогти своїй дитині у питаннях її психоемоційного стану. Це ігри, практики для дітей і дорослих, методички з ментального здоровʼя, контакти фахівців. Перевірені поради щодо ментального здоровʼя є також на сторінках Ти як? та UNICEF Ukraine.

Куди звернутися по професійну допомогу

Якщо батьківської підтримки і технік самодопомоги виявляється замало, варто звернутися по допомогу професіоналів. Надання безоплатної психологічної та психіатричної допомоги дітям у межах Програми медгарантій (ПМГ) передбачено, головним чином, такими пакетами:

  • Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги.
  • Психіатрична допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах.
  • Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами.

Також психологічні та психіатричні послуги є складовою й інших пакетів ПМГ.

Тож, щоб отримати послуги з охорони психічного здоровʼя дитини, найперше можна звернутися до педіатра. Понад 4650 лікарів-педіатрівпройшли курс навчання за програмою mhGAP «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги з використанням керівництва mhGAP».

Якщо лікар вашої дитини пройшов відповідну підготовку, він зможе за вашою згодою провести скринінг наявності психічних розладів та оцінку психічного стану, дати поради щодо збереження ментального здоровʼя та за потреби скерує до вузького спеціаліста. Якщо ж ваш педіатр немає відповідної підготовки — попросіть його скерувати вас до фахівця, який може надати необхідні вашій дитині послуги.

Також — у разі потреби — ви можете самостійно звернутися до дитячого психіатра. Для цього не потрібно направлення від педіатра чи сімейного лікаря. Натомість для звернення мають бути причини. Нині безоплатні психіатричні послуги надають 257 дитячих психіатрів у 330 місцях надання меддопомоги по всій країні.

Крім того, проконсультуватися щодо питань ментального здоровʼя вашої дитини можна із сімейним лікарем чи терапевтом. Сьогодні 5870 сімейних лікарів та 1157 терапевтів пройшли навчання за програмою mhGAP щодо основ ментального здоровʼя та надають безоплатні послуги за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

Загалом це армія з майже 9000 фахівців, до яких ви можете звернутися з питаннями ментального здоровʼя вашої дитини. Знайти потрібного лікаря, який надає послуги у найближчому до вас медзакладі можна на зручній інтерактивній мапі надавачів меддопомоги за напрямом «Психологічна і психіатрична допомога». Як нею користуватися, ми писали раніше.

Якщо скористатися картою немає можливості, зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77 або до контакт-центру МОЗ за номером 0-800-60-20-19 та запитайте про лікаря для вашої дитини.

Лінії психологічної підтримки

Якщо з певних причин фізичне звернення до фахівця з психічного здоровʼя неможливе, можна звернутися принаймні до надійних каналів психологічної підтримки дітей та підлітків. Деякі з них:

Лінія Національної психологічної асоціації — 0 800 100 102 (10:00-20:00 щодня, дзвінки безоплатні).

ПОРУЧ — спільний проєкт Міністерства освіти і науки України, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Українського інституту когнітивно-поведінкової терапії та ГО «ВГЦ “Волонтер”». У рамках проєкту є онлайнові терапевтичні групи підтримки для підлітків — poruch.me/teenagers

Консультації від руху «Teenergizer» — це рух, який об’єднав підлітків із регіону Східної Європи та Центральної Азії. На сайті можна записатись на безоплатну консультацію від психологів та консультантів проєкту teenergizer.org/consultations

Національна «гаряча лінія» для дітей та молоді від Ла Страда — тут діти, підлітки та студентська молодь мають можливість анонімно і конфіденційно отримати підтримку в будь-яких складних життєвих ситуаціях – 0 800 500 225 (з мобільного або стаціонарного) або 116 111 (з мобільного).

Не дрібниці — безпечний підлітковий простір, який надає безоплатні консультації онлайн в боті (але консультують психологи, не автоматизовані механізми)

www.notrivia.com.ua

Лінія від благодійного фонду «Голоси дітей» — телефонна лінія психологічної підтримки для дітей та батьків. Також можна записатись на очні консультації, якщо місто є в переліку — voices.org.ua/i-need-help/mental-help-for-kids

Лінія запобігання самогубствам «Lifeline Ukraine» — 7333 (цілодобово).

Психічна стійкість батьків — важлива умова спокою дитини

Маленькі діти легше адаптуються до умов війни та водночас вони більш залежні від дорослих, які перебувають поряд. Тож ми, дорослі, маємо піклуватися про свій стан, щоб мати змогу подбати про своїх дітей.

МОЗ у межах комунікаційної кампанії Всеукраїнської програми ментального здоровʼя за ініціативою Олени Зеленської регулярно звертається до теми психологічної підтримки дитини, щоб допомогти українцям підтримати своїх дочок та синів. Зокрема, ми писали: як допомогти дитині подолати негативні наслідки стресу; як підтримати її, коли хтось із рідних на війні; як адаптуватися в новому колективі; про вправи, що допоможуть дитині впоратися зі стресом; про повітряні тривоги у школі; як допомогти дитині не боятися гучних звуків; ​​як заспокоїти дитину під час панічної атаки тощо.

Дбаймо про себе і своїх дітей заради здорового майбутнього України.

Нагадаємо, які психологічні послуги можна безоплатно отримати у сімейного лікаря та педіатра у 2024 році.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram