Що робити, якщо ви стали свідком або жертвою ворожої атаки чи її наслідків

Атаки ворога не вщухають не лише на полі бою – росіяни щодня б’ють по мирних містах і селищах, наражаючи цивільних людей на смертельну небезпеку. Свідком та навіть жертвою терористичної атаки росії може стати кожен, а тому маємо знати, як поводитися у разі трагедії.
Про те, що робити, якщо ви стали свідком терористичної атаки, розказав Алекс Гершанов, міжнародний експерт із роботи з травмою (Ізраїльська коаліція травми).
Перш за все, дотримуйтеся безпечної поведінки: якщо ви – не медик, рятувальник або фахівець, який надає першу психологічну допомогу, не біжіть у бік вибуху або стрілянини. Памʼятайте, що існує загроза повторних атак в одному місці за короткий проміжок часу. Також ви можете перешкодити роботі рятувальних та інших спецслужб.
Якщо у вас чи у когось із навколишніх людей є фізичне ушкодження (поранення, сильний шум у голові, гострий біль без видимих ушкоджень або ушкодження, забиття за відсутності болю) – негайно зверніться по медичну допомогу. У більшості випадків через високий рівень гормонів стресу людина не відчуває болю і, наприклад, може ходити добу з переломом.


Поширені реакції на сильний стрес

Часто після переживання терористичної атаки у людини можуть виникати:

  • плач, крик, сльози,
  • застигання та «заморожування» емоцій,
  • підвищена емоційність,
  • підвищена дратівливість,
  • порушення фізіологічних функцій: сну, апетиту, функціонування видільної системи.

Такі реакції є нормальними, але водночас потрібно зважати на інтенсивність їхнього прояву протягом трьох-чотирьох тижнів. Якщо інтенсивність цих реакцій не знижується, необхідно звернутися до фахівця – лікаря загальної практики, або до лікаря-психолога, або в окремих випадках до психіатра.

Що робити для відновлення психічного стану

Важливо, щоб у цей період (до 3-4 тижнів) людина мала соціальну підтримку: мала можливість спілкуватися із рідними та друзями, розповідати про те, що трапилося.
Близькі люди через досвід людини, яка потрапила в зону лиха, стають «другим колом» свідків теракту. Вони теж відчувають стресові реакції, проте, відновлюючи найбільш повну картину події, вони знижують рівень тривоги. Тому, розповідаючи про подію, намагайтеся передусім зосередитись на фактах.
Експерт також радить якнайшвидше повернутися до повсякденних справ – звичайно, якщо ви не постраждали фізично й має таку можливість. Важливо продовжувати ті справи, дії або маршрути, які були до теракту. Збереження безперервності – запорука найшвидшого відновлення.
Також варто пригадати, що раніше допомагало відновлювати сили, які дії «підзаряджали вашу батарейку»? І спробувати їх виконувати.
Натомість вживання алкогольних напоїв краще уникати: алкоголь не знімає гострий стрес, адже на тлі гормонального сплеску, він не виконує функції розслаблення.
Якщо потрібна психологічна підтримка – зверніться до фахівця. Контакти служб психологічної підтримки – за посиланням.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram