МОЗ і журналісти регіональних медіа обговорили основні етапи трансформації системи охорони здоров’я

Журналісти з регіональних видань Дніпропетровської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Миколаївської, Тернопільської, Харківської та Херсонської областей в межах прес-туру зустрілися з в.о. міністра охорони здоров’я доктором Уляною Супрун, щоби обговорити основні етапи трансформації системи охорони здоров’я. Також у зустрічі взяла участь Юлія Соколовська, керівник компоненту реформування системи охорони здоров’я Проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії».

Передусім обговорили нещодавно прийняті Урядом постанови, які регламентують, скільки коштів медичні заклади отримають за обслуговування пацієнтів у другій половині 2018 року, як медзаклади укладатимуть договори з Національною службою охорони здоров’я та як функціонуватиме електронна система охорони здоров’я.

«Ці документи допомагають МОЗ і всій країні впроваджувати якісні зміни в системі охорони здоров’я. Кожен новий документ дозволяє нам крок за кроком рухатися далі. Успішність і швидкість впровадження змін зараз залежить від місцевої влади, бо вона є власником закладів первинки та має ухвалити рішення про автономізацію. Так само від місцевої влади залежить підключення до електронної системи охорони здоров’я. МОЗ розробив необхідні нормативні акти і продовжує це робити, НСЗУ готується до початку укладання договорів. Ваше завдання як представників активних медіа у ваших регіонах - контролювати і стимулювати місцеву владу, інформувати правдиво людей, повідомляти де є порушення. Тільки разом ми зможемо рухати зміни в охороні здоров’я далі», - наголосила доктор Уляна Супрун.

Йшлося також про позитивні і негативні тенденції в регіонах у проведенні національної кампанії «Лікар у кожну сім’ю». Так, деяких населених пунктах уже провели, а у інших планують «Ярмарки здоров’я», багато медзакладів активно поширюють інформацію про підписання декларацій з лікарями тощо. Доктор Уляна Супрун звернула увагу на важливості розуміння засад трансформації системи охорони здоров’я і ще раз наголосила, що вибір лікаря жодним чином не обмежується місцем реєстрації пацієнта.

Юлія Соколовська розповіла про актуальні питання формування госпітальних округів. Вона повідомила, що 20 областей уже визначилися з госпітальними округами. Також вона звернула увагу, що питання госпітальних округів нерозривно пов’язане із загальним планом трансформації системи охорони здоров’я і стосується її наступного етапу – вторинної ланки.

Журналістів цікавили теми впливу Міністерства охорони здоров’я безпосередньо на медзаклади, межі відповідальності в світлі трансформації системи охорони здоров’я регіональних департаментів охорони здоров’я, менеджерські обов’язки керівників медичних закладів, можливість укладання декларацій із лікарем он-лайн та особливості впровадження змін у сільській місцевості.

Прес-тур було організовано Українським кризовим медіа-центром у рамках програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

За матеріалами Офіційної веб-сторінки МОЗ України.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram