Наступні кроки законодавчих змін на “первинці”: результати зустрічі експертів МОЗ України з регіональними експертами

Міністерство охорони здоров’я України продовжує практику обговорення ключових змін зі стейкхолдерами. 5 вересня відбулося вже третє засідання Консультативно-дорадчої групи з питань удосконалення законодавства в сфері надання первинної медичної допомоги. Цього разу ключові зміни обговорювали з лікарями, юристами, експертами ВООЗ, проекту USAID Deloitte"Підтримка реформи охорони здоров’я", представниками профспілок та Асоціації міст України.

З ключовими стейкхолдерами Львова, Одеси, Києва, Полтави, Краматорська, Вінниці та Дніпра опрацювали наступні питання:

1. Зміни до порядку імунізації

Заступник генерального директору Центру громадського здоров'я Віктор Ляшко представив Проект внесення змін до Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень, згідно з якими будуть змінені вимоги до кабінету для щеплень. Метою пропонованих змін є усунення існуючих адміністративних, організаційних та технічних бар'єрів, зменшення надмірних і необгрунтованих науково вимог до умов і процедури вакцинації, орієнтація на кращі міжнародні практики.

2. Забезпечення вакцинами лікарів-ФОПів та приватних медзакладів

Відповідні зміни до Постанови КМУ від 17 березня 2011 року № 298 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я» направлено на погодження до центральних органів виконавчої влади.

3. Оптимізацію роботи лікарів у нових умовах

Наразі готуються методичні рекомендації до колективного договору, підготовлені до затвердження зміни до постанови КМУ, якою затверджена типова форма контракту з керівником комунального некомерційного підприємства, а також до положення про опікунську раду закладу охорони здоров'я.

4. Надання первинної медичної допомоги в позаробочі години, вихідні та святкові дні

Експерт ВООЗ Владислав Одринський представив досвід надання первинної медичної допомоги у вихідні та святкові дні у країнах Європи, США, Канади, Австралії; разом зі стейкхолдерами обговорили вітчизняний досвід Києва та Краматорська. МОЗ України та експерти розпочали підготовку робочих варіантів національних моделей, які враховують демографічні та географічні особливості різних регіонів України. Яку модель надання первинної медичної допомоги у позаробочі години, вихідні та святкові дні впроваджувати у конкретному регіоні - вирішуватиме місцева влада, в залежності від розміру адміністративної одиниці, щільності населення і його структури, існуючої мережі закладів охорони здоров'я, наявних кадрових ресурсів та інших місцевих чинників. Такий гнучкий підхід дозволяє забезпечити максимальну відповідність цих послуг потребам людей.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram