Основні кроки медичної реформи у 2018 році

Як повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України, кількість медичних працівників у країні впродовж останніх кількох років залишається відносно стабільною: у державних і приватних медичних закладах працюють близько 186 тис. лікарів. Головне завдання на сьогодні — не збільшити кількість медиків, а забезпечити якісну медичну допомогу на всіх рівнях і достойну зарплату медикам.

Кадрова ситуація в галузі

За останні роки кількість лікарів, які працюють у державних і приватних закладах охорони здоров’я, дещо збільшилася (з 185 945 у 2014 р. до 186 178 — у 2017 р.). Подібна ситуація спостерігається у медичних закладах, підпорядкованих МОЗ України. Тобто про тотальний брак кадрів не йдеться.

Реформа фінансування охорони здоров’я

Головне завдання на сьогодні — забезпечити якісну медичну допомогу на всіх рівнях і достойну зарплату медикам. Саме тому МОЗ України впроваджує системні зміни у охороні здоров’я. Передусім йдеться про реформу фінансування: уже цього року заклади первинної меддопомоги, які автономізуються і увійдуть у реформу, зможуть отримувати пряме фінансування від держави через Національну службу здоров’я України за кожного пацієнта і вільно розпоряджатися коштами. Це означає, що тарифні сітки заробітної плати для медиків будуть скасовані: заклади отримують можливість самостійно визначати розмір виплат і достойно мотивувати лікарів. Реформування моделі фінансування медичних закладів спеціалізованої та високоспеціалізованої допомоги розпочнеться вже наступного року.

Реформа медичної освіти

Якість медичної допомоги нерозривно пов’язана з якістю освіти медиків. Уже з цього року можливість стати медиком отримають лише найбільш мотивовані абітурієнти: МОЗ разом з Міністерством освіти і науки України вводять пороговий прохідний бал для медичних спеціальностей на рівні 150 балів ЗНО з профільних предметів. У цьому році також буде проведено міжнародне моніторингове оцінювання якості вищої медичної освіти, яке допоможе визначити і поступово вирішити проблемні моменти у підготовці медиків.

Із 2019 р. для студентів-медиків, які здобувають ступінь магістра, починаються важливі зміни — свої знання та навички вони підтверджуватимуть складанням Єдиного державного кваліфікаційного іспиту. Він складатиметься з чотирьох компонентів:

  • Інтегрований тестовий іспит «КРОК».
  • Об’єктивний структурований практичний (клінічний) іспит, який перевіряє практичні навички випускника.
  • Міжнародний іспит з основ медицини.
  • Іспит з англійської мови професійного спрямування.

Успішне проходження всіх етапів іспиту підтвердить, що студенти медичних вищих навчальних закладів отримали комплексну підготовку та готові продовжувати навчатися в інтернатурі.

Запровадження цього іспиту дозволяє нам вперше за роки Незалежності створити комплексний підхід до оцінювання знань майбутніх лікарів.

Зміни у статистичній документації

Системні зміни поступово впроваджуються і у щоденну роботу медиків. У березні МОЗ України скасувало морально застарілі форми первинної облікової документації, щоб вивільнити дорогоцінний лікарський час на допомогу пацієнтам та професійний розвиток.

Безперервна післядипломна освіта

МОЗ України також змінює підхід до професійного розвитку фахівців у сфері охорони здоров’я — лікарі вдосконалюватимуть свої компетентності у безперервному режимі. Це означає, що вже цього року офіційно визнаватимуться знання та навички, отримані під час участі у різноманітних тренінгах, стажуваннях, дистанційних курсах, а не лише в закладах післядипломної освіти. Тож тепер результати участі лікарів у фахових нарадах, семінарах, науково-практичних конференціях, симпозіумах, з’їздах, виставках, у симуляційних тренінгах, майстер-класах, курсах з оволодіння практичними навичками, стажування в клініках інших країн, дистанційне навчання, у тому числі електронне через фахові інтернет-ресурси, відтепер враховуватимуться при проведенні атестації, відповідно до затверджених МОЗ України критеріїв. За кожен формат отримання знань будуть нараховуватися бали, які потім розглядатиме атестаційна комісія. Зараз МОЗ України розробляє критерії нарахування балів за участь у різних заходах у системі безперервного розвитку.

Як запевняють у МОЗ України, більшість із цих починань — перші реальні кроки, які допоможуть медикам отримати більше мотивації до навчання і саморозвитку, побудови довірчих стосунків із пацієнтами, а пацієнтам — якісніші медичні послуги.

Докладніше про зміни, які чекають на галузь охорони здоров’я, читайте на шпальтах нашого видання найближчим часом.

За матеріалами 


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram