Підлітковий вік і здорова їжа

Підлітковий вік дуже непростий. І в плані поведінковому і в плані соціальному і, в першу чергу в плані фізіологічному. Значне збільшення виділення лютеїнізуючого та фолікуло-стимулюючого гормонів гіпоталамусом (частка, що знаходиться глибоко в мозку, «диригент» всіх систем життєзабезпечення та гормональної регуляції) активізує статеві залози, посилюючи виділення статевих гормонів, стимулює ріст тіла, призводить до перерозподілу маси тіла. Описані вище перебудови починаються і тривають організмі дівчаток від 8 до 13 років, а у хлопчиків від 10 до 15 років.                                       

Ще покоління тому час початку пубертатну був пізніше, у віці близько 11-13 років. Очевидну акселерацію, науковці пояснюють зокрема й зростанням частки жирів у харчуванні дітей і навіть їх матерів, коли ті були вагітні. Доведено, що ожиріння прискорює настання статевої зрілості у дівчат і дещо сповільнює у хлопців.

Пубертат є нерівномірним процесом біологічних, фізичних та психологічних змін, які взаємодіють і співдіють між собою. Харчування суттєво впливає на цей процес, оскільки дає структурний матеріал та енергію для перебудов тіла.

Якщо брати до уваги рекомендації щодо харчування американської FDA, дівчатка підлітки потребують 1400- 2200 (2400) ккал на добу, а хлопці – 1600 -2600 (після 14 р. 2000-3200) ккал/добу. Критично важливим є отримання підвищеної кількості білка, амінокислоти якого йдуть як на побудові скелету, м‘язів і сполучної тканини, так і на синтез багатьох гормонів і нейропосередників. Тому м‘ясо, риба, бобові ( сочевиця, нут), молочні продукти, насіння, соя повинні бути у раціоні підлітка обов’язково.

Споживання достатньої кількості жирів треба досягати за рахунок збільшення частки ненасичених жирних кислот різних рослинних олій, риб‘ячого жиру, горіхів і насіння, зменшуючи кількість насиченого жиру (масло, сало, смалець) і трансжирів в раціоні. Оскільки з холестеролу утворюються статеві гормони і також він є критичним для нормального стану клітинних мембран та оболонки нервів, присутність тваринних жирів у раціоні організму, що розвивається є обов‘язковою.

В підлітковий час організм росте, змінюється і багато працює фізично, емоційно і розумово, що потребує великої кількості кисню, а отже і заліза для його зв’язування і транспортування. Достатню кількість Феруму можна отримати із червоно м’яса, печінки, гречки, сочевиці, буряка, яблук. Міцність скелету, нервів та нормальну роботу гормонів повинен забезпечити кальцій, потреба якого також збільшена в період статевого дозрівання. Добрим джерелом кальцію будуть молочні продукти: сир домашній і тверді, молоко, йогурт. Якщо є потреба, варто подумати про прийом вітаміну Д або ж розвинути прекрасну звичку щоденних прогулянок у світлий час доби.

Для організму підлітка критично важливим є достатня кількість цинку та фолієвої кислоти в раціоні. Ці речовини безпосередньо беруть участь у формуванні та діяльності репродуктивної системи. Фолатами багаті зелені листові овочі(салат, шпинат, петрушка), капуста (цвітна, броколі, брюссельська, білокчанна), сочевиця, морква, гарбуз, цитрусові, цільні злаки, крупи, горіхи. Цинк у значній кількості є у м’ясі, рибі та морепродуктах, шпинаті, яблуках, горіхах та насінні, какао та шоколаді.

За матеріалами http://medfond.com

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram