Як швидко схуднути і обмежити споживання цукру

Схуднути і покращити стан здоров’я можна, просто обмеживши вживання цукру в раціоні.

Надмірна кількість цукру в раціоні може зашкодити здоров’ю людини. А комбінації цукру, білого борошна, масла і трансжирів — це взагалі своєрідна «бомба сповільненої дії», «цукровий діабет на тарілці». Згідно з результатами досліджень ці інгредієнти пов’язують з високим ризиком виникнення серцево-судинних захворювань, ожиріння, карієсу, хвороб печінки та деяких видів раку, як повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України.

Цукор міститься в натуральних продуктах, вживання яких корисне

У натуральному вигляді цукор містять фрукти, овочі, зернові та молочні продукти у формі фруктози та лактози. Для організму вони важливі, адже цукор в них забезпечує стійкою енергією наші клітини.

Небезпеку для здоров’я мають додані цукри, тобто ті, які штучно додають до продуктів, щоб зробити їх смачнішими. Наприклад, до солодких газованих напоїв, ароматизованих йогуртів, кетчупів та більшості десертів — тістечок, тортів і печива.

Рекомендації ВООЗ щодо споживання цукру

ВООЗ рекомендує обмежити споживання вільного цукру до 10% загальної кількості спожитих калорій. Для людей, які щодня витрачають у середньому 2000 ккал (а це більшість дорослих, які ведуть малоактивний спосіб життя) — до 50 г/добу (10 чайних ложок). Водночас разом з експертами ВООЗ МОЗ України рекомендує зменшити споживання цукру ще вдвічі — до 25 г (така кількість вільного цукру знаходиться у склянці фруктового соку), або до п’яти чайних ложок на день.

Для зниження ризику для здоров’я необхідно споживати солодощі розумно та бути активними протягом дня.

Як обмежити цукор у раціоні

Зменшуйте кількість солодких десертів у своєму раціоні, наскільки це можливо, — цукор в них не приносить жодної користі.

Готуйте десерти самотужки

Солодощі з магазину зазвичай перенасичені шкідливими доданими цукрами та іншими домішками, тому за можливістю готуйте десерт вдома. Таким чином ви зможете використати менше олії та цукру або ж додати до десерту більше корисних інгредієнтів, зокрема сухофруктів або горіхів.

Контролюйте порції та кількість солодкого

Намагаючись обмежити споживання улюблених продуктів, ви ризикуєте збільшити бажання їх з’їсти. Тому рекомендації їсти десерт усього один раз на тиждень або в особливих випадках дуже часто не спрацьовують. Замість цього краще контролюйте обсяг порції.

Одразу чітко визначайте порцію

Цей спосіб потребує багато зусиль, адже важко зупинитися і не доїсти вже розпочату пачку печива. Відберіть невелику кількість і перед тим, як почати їсти, відкладіть усі залишки.

Вибирайте корисніші альтернативи

Найбезпечніший спосіб споживати солодке — вибрати корисніші альтернативи. Чорний шоколад, горіхи, мед та сухофрукти можуть замінити шкідливі солодощі.

За матеріалами https://www.umj.com.ua

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram