Як виховати терпіння у дитини?

Така риса, як нетерплячість у дитини, відома практично всім батькам. Причиною тому є допитливість малюків, яка їм не дає хоча б на деякий час почекати. Тож як виховати терпіння у дитини, щоб в майбутньому вона стала успішною і зважливою людиною? Виявляється, існують певні методи і способи впливу на дітей, які спонукають до розвитку цієї якості.

Що таке терпіння? В першу чергу це здатність дитини відкласти на майбутнє тимчасове або постійне бажання, щоб досягти певної цілі. Саме тому дітям, які ще не досягли 5 років, терпіння абсолютно не притаманне, вони долають власні бажання з великими складнощами. Перед батьками дітей віком від 3 до 5 років стоїть нелегке завдання, яке полягає у формуванні здатності чекати на ту чи іншу подію або дію. При цьому необхідно пам’ятати, що в дитини віком до 3 років щойно починають закладатися основи і формуватися центри головного мозку, які відповідають за управління інтелектуальними та емоційно-вольовими якостями. При вихованні дітей такого віку слід бути максимально терплячими і спокійними, щоб правильно скерувати розвиток дитини.

Керувати своїми бажаннями та діями діти зазвичай привчаються вже у старшому дошкільному віці, а саме – після 5 років. Це означає, що в період від 2 до 5 років необхідно затратити максимум часу і зусиль, щоб розвинути в малюка до максимально можливого рівня корисні життєві навички.

Методи виховання терпіння у дітей

Починати цей виховний процес потрібно коли дитині виповнилось півтора року. Спочатку слід навчити малюка трішки почекати на дії, які йому цікаві. Наприклад, якщо малюк хоче побавитися з мамою, батьком, дідусем або бабусею, його слід попросити почекати декілька хвилин, допоки дорослі зайняті більш важливими домашніми справами. Те саме стосується прохання дитини знайти їй іграшку, почитати казку і т.п.

Вміння відволікати увагу

Оскільки грубо відмовляти дитині не можна, не кажучи вже по погрози і крик дорослих, дуже важливо правильно керувати власними емоціями та діями. Дитину бажано погладити по голові та спокійно попросити зачекати пару хвилин. Можна також запропонувати малюку виконати необхідну йому дію самостійно (наприклад, знайти іграшку), якщо він здатен до її виконання. Навіть, якщо дитина не знайде іграшку, вона буде привчатися до самостійності і терпіння. Все це може відбуватися у формі цікавої гри, яка позитивно вплине на розвиток малюка.

Заохочення терпіння дитини

Якщо батьки повідомили дитині, що незабаром вони підуть разом на прогулянку, не слід відволікатися і забувати про свою обіцянку. Краще відкласти деякі домашні справи на кухні або в кімнаті, та дотримати свого слова. Якщо ж малюк поводить себе дуже нетерпляче, йому потрібно спокійно пояснити, що слід лише трохи зачекати, бо не закінчені певні важливі справи. Після чекання дитину обов’язково треба похвалити і заохотити чимось смачним або новою цікавою іграшкою.

Метод складання списку

Малі діти, яким ще не виповнилось 2 – 3 роки, дуже часто скиглять і плачуть, випрошуючи в батьків ту чи іншу річ. І допоки не отримають бажаного, вони не припиняють вередування. Інколи діти проявляють бажання до надто дорогих та цінних подарунків, таких як смартфон, радіокерований гелікоптер, величезний конструктор. Дитині в такому випадку необхідно пояснити, що такі дорогі подарунки бувають тільки на день народження, або від Діда Мороза на Новий рік. Тому потрібно запропонувати малюку скласти список бажаних подарунків. Це допоможе сформувати терпіння у дитини і зняти емоційну напруженість.

Необхідно подати дитині приклад

Батьки у більшості випадків не звертають увагу або не знають про те, що дитина в першу чергу переймає їх звички та спосіб поведінки. Саме тому потрібно завжди бути терплячими, коли малюк хоче поспілкуватися або пограти в ігри. Яким він бачить батьків – таким і буде після дорослішання.

В першу чергу батькам потрібно проявляти максимум терпіння по відношенню до своєї дитини та не забувати про свої обіцянки. Якщо малюку було сказано, що він піде в зоопарк після того як почекає, поки мама приготує обід, його необхідно обов’язково завести подивитися на тварин. Це покаже дитині правильний приклад щодо дотримання обіцянок і в майбутньому малюк буде поступати з оточуючими його дітьми аналогічно. Тобто, ніколи не слід забувати про дані дитині обіцянки, бо це дуже важливо для правильного її формування.

Доступне пояснення

Під час спілкування з дитиною батьки не повинні застосовувати незрозумілі для малюка терміни. Наприклад, не потрібно вживати такі слова, як годинник, хвилини і т.п. Дитина ще не усвідомлює що означає “почекати 5 хвилин”. Достатньо користуватися словами “невдовзі”, “скоро”, “трохи” і т.п. Малюку можна повідомити, що в парк з батьками він піде після того, як прибере свої іграшки та пообідає, або лише після того, як він поспить трішки.

На закінчення додамо лише, що про непосидючість та допитливість малих дітей лишній раз згадувати не доводиться. Всі вони у віці від 3 до 5 років майже однакові, а занадто спокійна дитинаможе викликати навіть подив. Отже, потрібно радіти що малюк рухливий та цікавий, адже це його нормальна поведінка. Йому потрібно тільки трохи допомогти навчитися контролювати свої вчинки, емоції, та вміти чекати.

За матеріалами http://dutuna.in.ua

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram