Етапи загоєння ран

WoundSource , 2016

Загоєння ран протікає організовано і проходить в чотири етапи: гемостаз, запалення, проліферація та реорганізація. Хоча стадії загоєння ран проходять лінійно, рани можуть прогресувати назад або вперед залежно від внутрішніх та зовнішніх умов пацієнта.

Чотири етапи загоєння ран:

Фаза гемостазу

Гемостаз - процес закриття рани за допомогою тромбу. Гемостаз починається, коли кров витікає з організму. Перший крок гемостазу - це коли кровоносні судини звужуються для обмеження кровотоку. Далі тромбоцити склеюються, щоб ущільнити розрив стінки кровоносної судини. Нарешті, відбувається згортання і підсилення тромбоцитарного «корку» нитками фібрину, які схожі на молекулярний зв'язуючий агент. Стадія гемостазу у процесі загоєння ран відбувається дуже швидко. Тромбоцити прилипають до поверхні субендотелію протягом кількох секунд після розриву епітеліальної стінки кровоносної судини. Після цього перші нитки фібрину починають прилипати приблизно через шістдесят секунд. У міру того, як починає утворюватися фібринова сітка, кров перетворюється з рідкого стану в гелевий через коагулянти та вивільнення протромбіну. Утворений тромб або згусток утримує тромбоцити і клітини крові, захоплені в зоні рани. Тромб, як правило, важливий на етапах загоєння ран, але стає проблемою, якщо він відривається від стінки судини і проходить через кровоносну систему, де може спричиняти інсульт, легеневу емболію або інфаркт.

Фаза запалення

Запалення є другою стадією загоєння ран і починається одразу після травми, коли травмовані кровоносні судини просочуються трансудатом (який складається з води, солі та білка), що викликає локалізований набряк. Запалення одночасно контролює кровотечу і запобігає інфікуванню. Застій рідини дозволяє клітинам, що беруть участь у загоєнні та репарації, переміщатися до місця поранення. Під час фази запалення пошкоджені клітини, патогени та бактерії видаляються з ділянки рани. Лейкоцити, фактори росту, поживні речовини та ферменти створюють набряк, локальне підвищення температури, біль та почервоніння, які часто спостерігаються на цій стадії загоєння рани. Запалення є природною частиною процесу загоєння і є проблематичним лише, якщо воно є тривалим або надмірним.

Проліферативна фаза

Проліферативна фаза загоєння ран - це відновлення рани за допомогою нової тканини, що складається з колагену та позаклітинного матриксу. У проліферативній фазі рана стискається, оскільки будуються нові тканини. Крім того, повинна бути побудована нова мережа кровоносних судин, щоб грануляційна тканина могла бути здоровою і отримувати достатню кількість кисню та поживних речовин. Міофібробласти призводять до того, що рана стискається, звужуючи краї рани і стискаючи їх за допомогою механізму, аналогічного механізму гладком'язових клітин. При здоровому загоєнні ран грануляційна тканина рожева або червона і нерівна за фактурою. Більше того, здорова тканина грануляції не кровоточить легко. Темна грануляційна тканина може бути ознакою зараження, ішемії або поганої перфузії. На завершальній фазі проліферативної стадії загоєння ран епітеліальні клітини покривають місце травми. Важливо пам’ятати, що епітелізація відбувається швидше, коли рани зберігаються гідратованими і зволоженими. Як правило, коли оклюзивні або напівоклюзивні пов'язки застосовуються протягом 48 годин після травми, вони підтримуватимуть правильну вологість тканин для оптимізації епітеліалізації.

Фаза реорганізації (дозрівання)

Також названа етапом реорганізації загоєння ран, фаза дозрівання - це коли колаген ремоделюється з III типу до I типу і рана повністю закривається. Клітини, які використовувались для відновлення рани, але вже не є потрібними, видаляються за допомогою апоптозу або запрограмованої загибелі клітин. Коли колаген закладається під час проліферативної фази, він дезорганізовується і рана є товстою, грубою. Під час фази дозрівання колаген вирівнюється по лініях натягу і вода реабсорбується, щоб колагенові волокна могли лежати ближче один до одного і перехресно зв’язуватися. Зшивання колагену зменшує товщину рубців, а також робить шкіру в місці рани міцнішою. Як правило, реорганізація починається приблизно через 21 день після травми і може тривати протягом року і більше. Навіть при зшиванні, загоєні ділянки рани продовжують бути слабшим, ніж неушкоджена шкіра, як правило, маючи тільки 80% від міцності на розрив, порівняно з неушкодженою шкірою.

Етапи загоєння ран - складний і делікатний процес. Нездатність прогресувати у етапах загоєння ран може призвести до хронічних ран. Факторами, що призводять до хронічних ран, є захворювання вен, інфекція, діабет та метаболічна недостатність у людей поважного віку. Ретельний догляд за ранами може пришвидшити етапи загоєння ран, зберігаючи рани зволоженими, чистими та захищеними від повторних пошкоджень та інфекцій.

Джерело: https://bit.ly/2Qsw2mK


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram