МОЗ України розробляє комплексний підхід до надання послуг з медичної реабілітації

Сьогодні весь світ відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю, започаткований Генеральною Асамблеєю ООН у 1992 році. Основна мета цього дня - привернути увагу до проблем людей із інвалідністю та захист їх прав у всіх сферах життя. Тема 2019 року - “Забезпечення активної участі людей з інвалідністю в суспільному житті”.

Наразі Міністерство охорони здоров’я України працює над впровадженням в Україні Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я (МКФ). Вона дозволяє комплексно проаналізувати стан здоров’я та функціонування пацієнта, краще спланувати лікування, реабілітацію та створення послуг для людей із хронічними захворюваннями або інвалідністю. Ця класифікація розроблена Всесвітньою організацією охорони здоров'я та зосереджена не на діагнозі, а на функціонуванні людини.

За даними ВООЗ більше 1 млрд людей у світі мають ту чи іншу форму інвалідності. В Україні станом на початок 2019 року налічується 2,6 млн осіб з інвалідністю, з них 161 тис. дітей. Більшість із них потребують реабілітацію.

Зараз система реабілітаційної медицини є досить фрагментарною, в ній рідше застосовується мультидисциплінарний підхід. Проте вчасно надана допомога попереджає виникнення у людини обмежень, що призводять до інвалідності, сприяє максимально можливому відновленню функцій організму та пристосуванню до активного життя.

Для впровадження мультидисциплінарного підходу вже зроблені наступні кроки:

  1. Затверджено план заходів із впровадження в Україні МКФ;
  2. Затверджено переклад МКФ;
  3. До Номенклатури лікарських спеціальностей додана "Фізична та реабілітаційна медицина" ;
  4. Введено кваліфікаційні характеристики більшості фахівців реабілітації лікар фізичної та реабілітаційної медицини, фізичного терапевта, ерготерапевта, асистента фізичного терапевта, асистента ерготерапевта.

МОЗ України підготовало проєкт Концепції реформування медико-соціальної експертизи, яка змінює підхід до інвалідності. Пацієнт має отримувати послуги з медичної реабілітації починаючи з моменту виникнення проблеми зі здоров’ям до максимально можливого рівня відновлення функціонування, а не тільки після встановлення статусу інвалідності. Важливе значення має впровадження системи оцінки життєдіяльності та здоров’я за МКФ лікарями на всіх рівнях надання медичної допомоги. Мультидисциплінарна реабілітаційна команда разом із пацієнтом сформує реабілітаційні цілі та необхідний обсяг втручань, а вже після проходження курсу оцінить їх ефективність. Концепція передбачає впровадження диференційованого восьмирівневого підходу до встановлення груп інвалідності залежно від рівня функціонування.

Також МОЗ України розробляє проєкт наказу «Про порядок організації мультидисциплінарного підходу з надання реабілітаційних послуг у закладах охорони здоров’я», що визначає механізм організації мультидисциплінарних реабілітаційних команд у закладах охорони здоров’я.

Вже у 2020 році реабілітація буде включена до Програми медичних гарантій. На неї у Державному бюджеті України виділено 449 млн грн.

Формування ранньої та комплексної системи реабілітаційної медицини, запровадження мультидисциплінарного підходу та командна робота фахівців різних напрямів сприятиме тому що люди, які захворіли, одужуватимуть швидше.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram