“Обласні адміністрації та ради мають взяти на себе відповідальність”, – міністр Скалецька

Міністр охорони здоров'я України Зоряна Скалецька провела семінар для голів обласних державних адміністрацій. Зустріч пройшла в рамках освітньої програми Української школи урядування та мала на меті розказати новопризначеним головам обласних адміністрацій про реформу системи охорони здоров’я.

Скалецька наголосила, що керівництво обласних та районних лікарень має налагоджувати комунікацію з обласною адміністрацією та радою, консультуватись з профільними експертами і міністерством в питаннях трансформації системи охорони здоров’я. Міністр підкреслила, що в умовах децентралізації, саме від місцевої влади залежить якість і доступність медичної допомоги.

“Питання залучення кадрів, ремонт лікарень і комунікація головних лікарів з профільними експертами Департаментів охорони здоров’я (далі ДОЗ) має реалізовуватись на обласному рівні, а не рівні міністерства. Ми повинні продовжувати децентралізацію”, – підкреслила міністерка.

Вона зауважила, що є області більш чи менш успішні у цьому питанні, та кожного разу це залежить від людського фактора керівника ДОЗ, який має налагоджувати комунікацію з головними лікарями. Станом на сьогодні, згідно з законом про автоматизацію, головний лікар має сам приймати управлінські рішення та планувати потреби бюджету.

"Перше наше завдання – роз'яснити громадянам: хто чим займається. Ми також будемо робити інформаційні матеріали, щоб голови ОДА це розуміли, і могли пояснити іншим докладну структуру роботи в сфері охорони здоров’я. Лише почавши з цього, ми зможемо розставити всі акценти", – наголосила Зоряна Скалецька.

Основне питання, що хвилює голів ОДА – госпітальні округи.

Раніше існував поділ на округи та райони. Наразі, цю ситуацію відправлено на розгляд уряду. Разом з МОЗ, голови ОДА, планують розробити перелік медичних послуг, що мають недостатню забезпеченість у певному окрузі.

“Керівництво області у своїх діях має керуватись, виходячи не з територіального принципу, а з позиції доступності надання послуг. Я часто буваю у своєму регіоні і відвідую лікарні, а їх наразі 25. Тому, мені важливо думати на перспективу: як розпланувати та скільки лікарень залишиться: п'ять чи десять", – сказав Михайло Каренович, голова Київської ОДА.

Таке розмежування стосуватиметься усіх областей. Голови ОДА мають чітко планувати, які лікарні залишати основними та оснащувати їх обладнанням, а які стануть лікарнями медсестринського догляду, де, наприклад, після інтенсивної терапії чи операцій, за хворими буде здійснюватися належний догляд.

Нагадаємо, що 27 вересня відбулася зустріч керівництва МОЗ України та представників департаментів і управлінь охорони здоров’я з усіх регіонів країни, на якій обговорили пріоритети розвитку медичної галузі, проблемні питання та шляхи їх вирішення.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram