ВИЗНАЧИТИ ЗАХВОРЮВАННЯ ЗА 15 ХВИЛИН: МІФ ЧИ РЕАЛЬНІСТЬ?

Сьогодні в арсеналі медиків є швидкі діагностичні тести (ШДТ; rapid diagnostic test - RDT), що значно економлять час і лікаря, і, в першу чергу, пацієнта.

Європейський Союз визначає ШДТ як якісні або напівкількісні in vitro діагностичні медичні пристрої, що використовуються окремо або невеликою серією, передбачають неавтоматизовані дії і розроблені таким чином, щоб дати швидкий результат.
Простішою мовою, ШДT- це медичний діагностичний тест, який швидко та легко виконати, підходить для попереднього або невідкладного медичного обстеження та для використання в медичних установах з обмеженими ресурсами.

Основні характеристики ШДT:

1. Високоякісні, прості у використанні тести незамінні в закладах з недостатнім технічним оснащенням.
2. Тести на основі аглютинації, імуноточкових, імунохроматографічних та / або імунофільтраційних методів.
3. Швидкий і простий у виконанні - від 10 хвилин до 2 годин - і не потребує додаткового обладнання.
4. Економічно вигідніші, ніж ІФА в лабораторіях з низькою пропускною здатністю.
5. Можливість зберігання при кімнатній температурі протягом тривалого періоду часу.
6. Швидкі результати забезпечують своєчасне лікування.

Звичайно, більшість зі зазначених тестів проводять ґрунтуючись на клінічних даних, отриманих під час співбесіди і огляду пацієнта.

ВІЛ, вірусні гепатити - підступні, мають безсимптонмий перебіг, високу контагіозність і летальність. Саме тому швидкі тести на ВІЛ і гепатити повинен щорічно проходити кожен.

За допомогою швидких тестів на ВІЛ за останні три роки кількість виявлених ВІЛ-позитивних осіб збільшилася з 2 665 до 7 800. Завдяки вчасній діагностиці можна зберегти якісне та повноцінне життя шляхом антиретровірусної терапії.

За офіційними даними Центру громадського здоров’я, на початку 2019 року в Україні зареєстровано понад 82 тисячі людей з гепатитом С та понад 23 тисячі - з гепатитом В. Тобто зі 100 хворих на вірусний гепатит С про свій діагноз знає лише п’ятеро. А зі 100 інфікованих на гепатит В - тільки троє.

ШДТ актуальні в умовах низького економічного забезпечення, недостатніх технологічних можливостях, а також можуть бути особливо корисними, оскільки можуть виконані мінімально навченими працівниками.

Замість того, щоб застосовувати один конкретний тип технології, швидкі діагностичні тести можуть бути побудовані на різних методах дослідження, кожна з яких має власні переваги та недоліки. Переважна більшість ШДТ, що застосовуються сьогодні, ґрунтуються на технології імуноферментного аналізу через свою відносну простоту. Ці тести, як правило, включають взаємодію нерухомого реагенту або цільового антигену, або антитіла, який пов'язаний з деяким типом видимого детектора, який потім реагує зі зразком пацієнта. Інші типи технологій, такі як ампліфікація нуклеїнової кислоти, можуть бути надто дорогими і вимагати занадто багато передових технологій для їхнього застосування.

Швидкі діагностичні тести мають особливе значення як епідеміологічні засоби, на додаток до використання в якості діагностики. Вони дають можливість швидкого скринінгу потенційно ураженої популяції. ШДТ менш необхідні при захворюваннях, які, як правило, точно діагностуються клінічно, але можуть запобігти надмірному призначенню антибіотиків, якщо застосовувати відповідно диференційовану діагностику лихоманки або діареї.

Загальні типи технології ШДТ

Швидкі тести різних виробників поділяють на 4 основні групи, залежно від технології тесту:

- аглютинаційні,
- точковий твердофазний імуноферментний аналіз,
- мембранні,
- імунохроматографічні.

Аглютинаційні, мембранні та імунохроматографічні тести, що забезпечують короткий час отримання результату (5-20 хв.), менш чутливі і специфічні, ніж ті тести, які засновані на імуноферментному твердофазному аналізі. Чутливість і специфічність швидких тестів досягає 100%.
Звичайно, більшість зі зазначених тестів проводять ґрунтуючись на клінічних даних, отриманих під час співбесіди і огляду пацієнта.

Використання швидких тестів знайшло широке застосування у діагностиці інфекційних захворювань.
Переважна більшість ШДT призначена для швидкої діагностики інфекційних захворювань: ВІЛ, гепатити В і С, грип, ротавірус, сифіліс, хламідіоз, туберкульоз, гонорея.
Застосування швидких тестів в діагностиці гепатиту В дає можливість швидкого і досить чутливого виявлення НВsАg, дозволяє скоротити ризик передачі гепатиту В у ситуаціях, які вимагають негайного тестування, дозволяє визначити форму інфекції, зробити прогноз її перебігу і показання до вакцинації.

Для діагностики гепатиту С успішно використовуються прості швидкі тести, що дозволяють диференціювати антитіла до ядерного і неструктурних (NS3 + NS4 + NS5) білків ВГС.

Зареєстровано нову медичну технологію «Швидкі прості методи в діагностиці TORCH-комплексу». Заснована на застосуванні уніфікованої схеми аналізу, дана методика дозволяє виявляти маркери широкого спектру вроджених інфекцій: токсоплазмоз, краснуху, цитомегалію, хламідіоз, з отриманням результату через 40 хвилин.

Для скринінгової діагностики сифілісу існує кілька швидких імунохроматографічних тестів, що дозволяють протягом 15-20 хвилин виявляти наявність у зразках крові пацієнтів сумарних антитіл проти антигенів T. pallidum. Однією з основних галузей застосування швидких імунохроматографічних тестів є тестування груп ризику в анонімних кабінетах мережі шкірно-венерологічних диспансерів.

У діагностиці туберкульозу експрес-тести призначені для швидкого якісного одноетапного виявлення специфічних антитіл до Mycobacterium Tuberculosis методом імунохроматографічного аналізу.

В даний час розроблено велику кількість простих і швидких тестів для діагностики ВІЛ-інфекції, заснованих на виявленні антитіл / антигенів до ВІЛ-1,2, які за специфічних обставин мають значні переваги. В ролі досліджуваного матеріалу може використовуватися кров, сироватка, плазма крові і слина (зішкріб зі слизової ясен).

Застосовуються й імунохроматографічні експрес-тести. З їх допомогою можливе проведення дослідження протягом 15 хвилин. Кожне дослідження на ВІЛ з застосуванням швидких тестів супроводжується обов'язковим паралельним дослідженням крові класичними імуноферментними методами.

В епідсезон стає актуальним експрес-тест на грип, що також є важливим для диференційної діагностики дійсно грипу від гострих респіраторних вірусних інфекцій іншої етіології.

Експрес-тести особливо незамінні в тих випадках, коли результат важливо отримати негайно для подальшого визначення медикаментозної тактики ведення хворого. При підозрі на наявність небезпечних інфекційних захворювань можливо виробити схему профілактичних і протиепідемічних заходів в більш ранні терміни.

Окрім того є експрес-тест на тропоніни, що є біомаркерами інфаркту міокарду, а також відомий загалу тест на вагітність.

Тому вкрай важливо стежити за своїм здоров’ям та вчасно проходити діагностику. Кожен пацієнт має право зробити безоплатний тест на вірусні гепатити. Така послуга входить у гарантований державою пакет надання первинної медичної допомоги.

Пост створено за підтримки лабораторії СІНЕВО


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram