Аденоїди у дітей

Аденоїди – це невеликі ділянки тканини, розташовані в задній частині горла. Вони схожі на мигдалини і розташовані прямо над ними. Аденоїди (Adenoids) виконують важливу функцію в організмі – вони стоять на варті боротьби з інфекціями дихальних шляхів у дітей дошкільного віку. Але вони стають менш важливими, коли дитина дорослішає, тому що в організмі спрацьовують інші механізми боротьби з мікробами.

Вже після 5-річного віку у дітей аденоїди зазвичай починають скорочуватись і майже повністю зникають до досягнення підліткового віку.

Аденоїди у дітей – причини виникнення

Ми вже знаємо, що аденоїди розташовані в проході, який з’єднує задню частину носової порожнини з горлом. Вони виробляють антитіла, щоб допомогти організму боротися з інфекціями. Оскільки аденоїди затримують мікроби, що потрапляють в організм, аденоїдна тканина часом може тимчасово набрякати (збільшуватися), намагаючись боротися з інфекцією.

Ще однією причиною збільшення аденоїдів може стати алергія.

Зазвичай при невеликому ступені набряку лікування аденоїдів проходить без операцій і за допомогою лікарських препаратів, рекомендованих для дітей. Але при запаленні аденоїдів (це називається аденоїдит) лікар може рекомендувати їх видалити. Часто мигдалини та аденоїди видаляють одночасно хірургічним шляхом.

Аденоїди у дітей – симптоми

Зазвичай при аденоїдах у дітей можуть спостерігатися такі симптоми:

  • відчутні проблеми з диханням через ніс
  • дихання ротом, що призводить до надмірної сухості губ
  • розмова так, ніби ніздрі затиснуті (дитина “говорить в ніс”)
  • досить голосне дихання
  • часом неприємний запах з рота
  • хропіння
  • труднощі з ковтанням
  • набряклі залози на шиї
  • зупинка дихання на кілька секунд під час сну (обструктивне апное сну), що може призвести до його порушення та безсоння. Це, в свою чергу, може спричинити проблеми з навчанням, поведінкою та інші проблеми зі здоров’ям.
  • часті або хронічні (довготривалі) інфекційні захворювання носа
  • вушні інфекції, що сприяють накопиченню рідини в середньому вусі та навіть втраті слуху.

Такі симптоми можуть проявлятися разом, чи лише деякі з них можуть турбувати дитину. Проте при їх виявленні рекомендовано пройти діагностику у отоларинголога.

Батькам варто також звернути увагу на такі ознаки у дитини як:

  • надмірна сонливість вдень
  • нічні задишки
  • постійне крутіння уві сні, коли дитина ніяк не може знайти собі зручне місце для спання.

Саме ці симптоми можуть вказувати на появу апное у малюка, тому при їх виявленні потрібно терміново звернутися до лікаря за діагностикою.

Діагностика аденоїдів у дітей

При діагностиці аденоїдів лікар може запитати про наявність вищеперечислених симптомів, перевірити вуха, ніс та горло дитини, провести пальпацію щелепи та шиї. Окрім того, лікар може замовити рентген шиї чи провести ендоскопію. Також для виявлення інфекції може знадобитися здача аналізу крові.

У важких випадках дитині може знадобитися пройти дослідження сну. Таке дослідження дасть зрозуміти, чи є у пацієнта апное сну. Але воно передбачає перебування дитини протягом ночі в закладі, що займається даними дослідженнями, і це не завжди може бути комфортним як для самого маленького пацієнта, так і для батьків. Проте не варто відмовлятися від рекомендації лікаря пройти таке обстеження, так як цей симптом є одним із самих загрозливих.

Лікування аденоїдів у дітей

Схема лікування в першу чергу залежить від ступеня тяжкості стану маленького пацієнта. Якщо збільшені аденоїди дитини не інфіковані, лікар порекомендує лікування аденоїдів без операції.

Чому рекомендують оперативне втручання при виявленні інфікування аденоїдів? Тому що таким чином можна досягти зменшення кількості патогенних організмів у носоглотці. Окрім того, пацієнту можуть призначити курс антибіотиків. Якщо аденоїди постійно створюють проблеми малюку, то скоріше за все, видалення аденоїдів уникнути не вдасться.

Як лікувати аденоїди у дітей без операції

На сьогоднішній день існують препарати, які призначають для лікування аденоїдів у дітей 1-2 ступеня. Правильне їх застосування під наглядом лікаря дає можливість:

  • покращити сон та позбутися хропіння
  • знизити у кілька разів частоту захворюваності верхніх дихальних шляхів
  • покращити імунітет в цілому.

Варто зазначити, що серед таких препаратів є і гомеопатичні, а значить і більш безпечні для здоров’я малюка. Такі препарати можуть призначатися окремо, або у складі комплексної терапії при аденоїдах чи частих респіраторних захворюваннях у дітей. Препарат ІОВ-Малюк УФК є одним із таких. він призначається для лікування аденоїдів у дітей, а також при проявах застуди. А завдяки тому, що це гомеопатичний препарат, він максимально безпечний для дітей.

Багато хто вважає, що гомеопатія не може бути ефективною у боротьбі із запаленнями, проте, слід зауважити, що кожен гомеопатичний препарат, як і інші на полицях аптек, перед тим, як потрапити туди проходить цілий ряд клінічних досліджень. Саме результати таких досліджень є підставою вважати гомеопатичний препарат ефективним. А коли мова йде про лікування немовлят та дітей молодшого шкільного віку, безпека та вплив ліків на організм в цілому є однією із вагомих причин, чому для лікування аденоїдів у дітей рекомендують гомеопатичні препарати.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram