АНТИБІОТИКИ: КОЛИ БЕЗ НИХ НЕ ОБІЙТИСЯ І ЧОМУ ЇХ МАЄ ПРИЗНАЧАТИ ЛИШЕ ЛІКАР

Антибіотики це…

Антибіотики існували задовго до того часу, як людство навчилось використовувати їх для лікування. Це хімічні речовини, які виробляють різні мікроорганізми, в тому числі й самі бактерії, щоб захистити себе від інших бактерій.

Однією з перших вчені помітили речовину, що згубно впливає на бактерії, яку виділяють гриби роду Penicillinum. Так був відкритий пеніцилін — перший антибіотик, який почали виробляти в промислових масштабах. Потім відкрили інші подібні речовини, а згодом люди навчились синтезувати їх в умовах лабораторії.

Бактерія — це одноклітинний організм. Деякі антибіотики атакуютьклітинну стінку бактерії. Через це бактерія більше не може атакувати наш організм. Наприклад, так діє пеніцилін, така дія називається бактерицидною.

Деякі антибіотики блокують можливість бактерії розмножуватись. Щоб продовжити запальний процес в організмі, потрібні мільйони бактерій. Коли їхнє розмноження припиняється, в імунної системи з’являється шанс побороти «загарбника». Така дія антибіотика називається бактеріостатичною.

Наразі існує багато груп антибіотиків (цефалоспорини, пеніциліни, фторхінолони тощо), і кожен з них має свої особливості.

Коли без антибіотика не вижити

Ми покладаємось на антибіотики при таких серйозних станах як бактеріальні пневмонії та менінгіти.

Антибіотики рятують нас при такій екстремальній реакції організму на інфекцію як сепсис.

Антибіотики необхідні під час хірургічних втручань, пацієнтам, які страждають на важкі захворювання нирок тощо.

Загалом антибіотики прописують:

  • для захворювань, які, можливо, навряд пройдуть самостійно та можуть бути небезпечні для оточуючих;
  • коли антибіотики можуть значно пришвидшити одужання людини;
  • коли є ризик серйозних ускладнень або навіть смерті. Як, наприклад, при флегномі чи пневмонії.

Хто більше ризикує захворіти на бактеріальну інфекцію

Перш за все це:

  • люди старші 75 років;
  • новонароджені немовлята;
  • ті, хто страждає на серцеву недостатність;
  • ті, хто страждає на цукровий діабет;
  • люди зі слабкою імунною системою: це може бути як внаслідок хвороби, наприклад, СНІД, так і внаслідок лікування, наприклад, хіміотерапії.

Як зрозуміти, що хвороба потребує антибіотиків

Зрозуміти, чи є у вас бактеріальна інфекція та чи потребує вона лікування антибіотиками, може лише лікар. Але навіть йому для встановлення точного діагнозу може знадобитись ряд інструментів.

Іноді стан пацієнта такий важкий, що й без аналізів лікар бачить ситуацію й призначає антибіотики на основі огляду. Іноді потрібні лабораторні аналізи, іноді — інструментальна діагностика.

В деяких випадках потрібно зрозуміти, до яких саме антибіотиків чутлива бактерія, щоб визначити, який саме препарат допоможе людині.

Саме тому всі лікарі наголошують на тому, що антибіотики — дуже серйозні препарати й призначати їх собі самостійно небезпечно.

Не всі бактеріальні інфекції вимагають негайного прийому антибактеріальних препаратів.

Наприклад, Національна служба здоров’я Великої Британії зауважує, що якщо запалення сечового міхура, відоме нам як цистит, протікає з незначними симптомами й минає протягом 3 днів, організм може самостійно впоратись з інфекцією.

Побічні ефекти антибіотиків

Антибіотики можуть мати доволі неприємні побічні ефекти.

Найчастіше — це побічні реакції з боку травної системи, як, наприклад, діарея, нудота, здуття живота, біль в животі тощо.

Але часто це можуть бути й алергічні реакції, які проявляються висипом, а в рідкісних випадках — навіть анафілактичним шоком.

Чи потрібно вживати антибіотики, коли у вас грип, ГРВІ, кашель чи застуда, читайте у нашому попередньому матеріалі: Антибіотик «від» грипу, ГРВІ, кашлю, ангіни. Наскільки вони потрібні і як можуть нашкодити.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram