Безпечне призначення інсуліну

NICE, 2017

Ключові моменти

Останніми роками було запущено кілька нових продуктів інсуліну, серед яких дуже тривалі, фіксовані за часом дії та біоподібні інсуліни.

Агентство регулювання ліків та медичних препаратів надало поради для медичних працівників для мінімізації ризику помилок при лікуванні інсуліном.

Гіпоглікемія - неминучий несприятливий ефект терапії інсуліном. Усі рекомендації NICE щодо діабету рекомендують людям, які отримують інсулінотерапію, отримувати інформацію про лікування гіпоглікемії.

Варіанти локальної реалізації:

Будьте в курсі відмінностей між продуктами інсуліну та переконайтесь, що люди проходять відповідну підготовку щодо його правильного використання. Призначайте пацієнтам лікування інсуліном лише тоді, коли вони пройшли навчання, оскільки його використання може призвести до небезпечного передозування.

Переконайтесь, що людям з діабетом, які отримують інсулінотерапію, надається інформація про лікування гіпоглікемії.

Переконайтесь, що люди з діабетом, які вживають інсулін та керують автомобілем, усвідомлюють необхідність повідомлення цього факту в Агенцію ліцензування водіїв та транспортних засобів (АЛВТЗ) (в Україні, на скільки нам відомо, така установа відсутня).

Дайте дорослим, які застосовують інсулінотерапію, буклет з інформацією про пацієнтів та паспорт інсуліну.

Доказовий контекст

Ця терапевтична тема присвячена питанням безпеки інсуліну, а не рекомендаціям щодо лікування.

Гіпоглікемія

Гіпоглікемія - неминучий несприятливий ефект при терапії інсуліном. Вона може варіюватися від голоду, тривоги, дратівливості, серцебиття, пітливості або поколювання губ, до судом, втрати свідомості та коми.

Усі рекомендації NICE щодо діабету рекомендують людям, які отримують інсулінотерапію, отримувати інформацію про гіпоглікемію та лікування гіпоглікемії. Вказівки NICE щодо діабету 1 типу у дітей та дорослих, діабету 2 типу у дорослих та молоді та діабету під час вагітності рекомендують людям, які отримують інсулінотерапію, завжди мати при собі доступне джерело глюкози, що швидко діє, для корекції гіпоглікемії. У випадках важкої гіпоглікемії, коли у людини падає рівень свідомості, рекомендується внутрішньом’язове введення глюкагону, який вводить інша людиною.

Керування транспортним засобом

Люди з діабетом, які застосовують інсулінотерапію, повинні повідомити про це Агенцію ліцензування водіїв та транспортних засобів (АЛВТЗ). Для того, щоб АЛВТЗ видала водійське посвідчення людині з діабетом, яка лікується інсуліном, необхідно дотримуватися певних критеріїв залежно від того, чи потребують вони ліцензії на групу 1 (автомобіль та мотоцикл) або групу 2 (автобус та вантажівка). Наявність певних ускладнень діабету, таких як ураження очей, нирок та кінцівок, може означати, що людині потрібно припинити керування автомобілем та повідомити про це АЛВТЗ.

Люди, які нічого не знають про гіпоглікемію, або люди, які мали більше 1 епізоду тяжкої гіпоглікемії після сну протягом останніх 12 місяців, не повинні керувати автомобілем та повинні повідомити про це АЛВТЗ. Моніторинг рівня глюкози в крові є обов'язковим для водіїв, хворих на цукровий діабет, відповідно до рекомендацій глави 3 Оцінки придатності до керування автомобілем АЛВТЗ.

Правила догляду та моніторингу

Вказівки NICE щодо діабету 1 та 2 у дітей та молоді та діабету 1 типу у дорослих рекомендують до читання чітке керівництво (правила «лікарняного дня») всім людям з діабетом 1 типу (та їх родині чи доглядачам, де це доцільно), щоб допомогти у догляді за собою у періоди хвороби. У дітей та молоді це індивідуальне керівництво повинно включати інформацію про моніторинг рівня глюкози в крові, моніторинг та інтерпретацію рівня кетонових тіл в крові, коригування режимів прийому інсуліну, споживання їжі та рідини, а також інформацію коли та де шукати додаткову пораду та допомогу.

Терапія безперервною підшкірною інфузією інсуліну (інсулінова помпа)

Для безперервної підшкірної інфузійної терапії інсуліном використовується зовнішній насос, який подає інсулін безперервно з резервуару для зберігання з повторним наповненням за допомогою підшкірно розміщеної канюлі. Насос може бути запрограмований на доставку базової норми інсуліну протягом дня, при цьому більш високі дози інфузії викликаються натисканням кнопки під час прийому їжі. Введення може бути болюсним, або протягом певного періоду часу. Насос також може доставляти різні базальні норми інсуліну в різний час дня і ночі.

Призначення та прийом інсуліну: профілактика помилок

За останні роки було випущено кілька нових препаратів інсуліну, і Європейське агентство з лікарських засобів видало вказівки щодо запобігання лікарським помилкам при лікуванні інсуліном. Сюди входять поради для медичних працівників, такі як забезпечення людей належною інформацією про їх препарат інсуліну, прописування доз інсуліну в одиницях, використання інсуліну із попередньо наповненою шприц-ручкою, пояснення людям різниці у зовнішньому вигляді між різними препаратами інсуліну, а також наголос для пацієнтів щодо важливості моніторингу рівня глюкози в крові при введенні інсуліну протягом кількох тижнів.

Агентство регулювання ліків та медичних препаратів видало поради медичним працівникам з метою мінімізації ризику допущення помилок під час терапії за допомогою нещодавно випущених препаратів тривалої дії, фіксованої комбінації та біоподібного інсуліну. Рекомендації включали, що медичні працівники повинні ознайомитись з підсумками характеристик продукту та будь-якого навчального матеріалу, що стосується того чи іншого препарату інсуліну, забезпечили доступну інформацію у листівці пацієнта та будь-який навчальний матеріал для пацієнтів, а також забезпечили навчання про правильне використання препарату. Людям також слід рекомендувати вживати інсулін лише після того, як вони пройшли навчання, тому що вживання його може призвести до небезпечного передозування.

У 2010 році Національне агентство з безпеки пацієнтів, яке зараз є частиною NHS Improvement, опублікувало звіт про екстенні повідомлення та про безпечне введення інсуліну. У звіті підкреслюється, що помилки в застосуванні інсуліну клінічним персоналом є доволі поширеними. У певних випадках вони надзвичайно важкі і можуть спричинити смерть. Виявлено дві найпоширеніші помилки: нераціональне використання неінсулінових (внутрішньовенних) шприців, які позначені мілілітрами (мл), а не в одиницях інсуліну, та використання абревіатур, таких як «U» або «IU» для одиниць (коли до передбачуваної дози були додані абревіатури, доза була неправильно прочитана). У звіті було викладено декілька рекомендацій, серед яких було запропоновано запровадити програму навчання для всього медичного персоналу (включаючи середній та молодший медичний персонал), який повинен знати як готувати розчини та застосовувати інсулін.

У 2011 році Національне агентство з безпеки пацієнтів видало попередження щодо безпечного використання інсуліну. У попередженні обговорювалося, що помилки, пов’язані з неправильним використанням інсуліну, пропущеною дозою або введення інсуліну із запізненням, введення неправильної дози інсуліну, становили 60% від 16 600 побічних реакцій після введення інсуліну (включаючи 6 випадків смерті). Національне агентство з безпеки пацієнтів дало рекомендації щодо покращення безпеки пацієнтів, надавши можливість пацієнтам брати активну роль у лікуванні інсуліном.

Був розроблений інформаційний буклет про пацієнтів та паспорт інсуліну, який документує використання поточних препаратів інсуліну пацієнтом і дозволяє перевірити безпеку для призначення, відпуску та прийому лікарських засобів. Всім дорослим, які застосовують інсулінотерапію, рекомендовано мати копію цього документу. Всім пацієнтам, які починають лікування препаратом інсуліну тривалої дії, фіксованої комбінації або біоподібним інсуліном, слід надати паспорт інсуліну.

У листопаді 2016 року NHS Improvement видав попередження щодо ризиків, пов’язаних із застосуванням інсулінової голки та шприца для введення інсуліну, вилученого безпосередньо з пристрою ручки або картриджа для заміни. Інсулінові шприци мають градуювання, придатні лише для розрахунку дози інсуліну силою 100 одиниць / мл. Якщо інсулін, витягнутий з ручки або картриджа, має більшу тривалість дії або концентрацію, і це не враховується при визначенні необхідного об'єму, це може призвести до значного і потенційно смертельного передозування.

Медичним представникам рекомендується попередити працівників, що вилучення інсуліну з пристроїв або картриджів є небезпечним і не повинно відбуватися. Організації повинні забезпечити навчання персоналу та компетентність користування шприц-ручками з інсуліном. Персонал та, де це доречно, пацієнти, які використовують пристрої-ручки, повинні регулярно забезпечуватися захистом для голок та доступом до обладнання, здатного безпечно виймати та утилізувати використані голки інсулінової ручки. Це забезпечить безпечне введення інсуліну. Важливо, щоб персонал також навчався правильному використанню голок.

Приклади інших випадків пацієнтів, що отримують інсулін, включають:

неспроможність дозувати інсулін, що призводить до смерті;

помилка дозування, неправильна частота введення інсуліну, пропущеня або затримка введення інсуліну та введення неправильного препарату інсуліну, все це призвело до серйозної шкоди.

У жовтні 2016 року Агентство регулювання ліків та медичних препаратів опублікувало прес-реліз, в якому підкреслило, що стало відомо, що виробник чи інша організація безпосередньо контактує з деякими людьми, які страждають діабетом, запрошуючи їх випробувати нову систему доставки інсуліну. Якщо раптово зупинити або змінити пристрої для доставки інсуліну, людям може загрожувати гіпоглікемія, гіперглікемія або діабетичний кетоацидоз. Агентство регулювання ліків та медичних препаратів порадило, щоб люди використовували тільки пристрої для доставки інсуліну, рекомендовані їх лікарем, і закликало людей не вносити змін у свій пристрій чи систему доставки, не звертаючись попередньо за порадою до свого фахівця.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram