EVALI: представлено фактори ризику ускладнень

Актуальність

У серпні 2019 р. у 14 американських штатах були зафіксовані перші випадки нового ураження легень, спричиненого електронним сигаретами та вейпінгом — EVALI (e-cigarette or vaping product use-associated lung injury).

За даними на 21 січня 2020 р., зафіксовано 2711 випадків захворювання та 60 померлих осіб. Центри з контролю та профілактики захворювань США (Centers for Disease Control and Prevention — CDC), Управління з контролю за продуктами харчування та лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA) та місцеві структури з охорони здоров’я продовжують ретельно стежити за ситуацією спалахів захворювання EVALI.

Методи

CDC проаналізувало національні дані щодо хворих на EVALI, щоб визначити поширеність повторної госпіталізації та смертності після виписки зі стаціонару та визначити фактори ризику, пов’язані з EVALI.

У дослідженні використані дані станом на 10 грудня 2019 р.: було зареєстровано 2409 випадків EVALI, які потребували госпіталізацій, та 52 випадки смерті внаслідок цього захворювання. Далі вчені порівняли клінічні характеристики пацієнтів, які були повторно госпіталізовані або померли внаслідок EVALI, з контрольною групою пацієнтів, які ніколи не хворіли на EVALI.

Результати

  • В аналіз було включено 2409 осіб, які потребували госпіталізації, 52 людини з них померли.
  • Серед 1139 пацієнтів, виписаних зі стаціонару до 31 жовтня 2019 р., 31 (2,7%) був повторно госпіталізований і 7 (13,5%) — померли після виписки зі стаціонару.
  • Середній період між випискою зі стаціонару та госпіталізацією становив 4 дні, до смерті — 3 дні. Групу порівняння становили 768 осіб.
  • Результати дослідження свідчать, що 70,6% пацієнтів, які були госпіталізовані, та 83,3% померлих пацієнтів мали ≥1 хронічних захворювань порівняно з 25,6% пацієнтами контрольної групи. До найчастіших хронічних патологій у пацієнтів були серцеві та легеневі захворювання (хронічна обструктивна хвороба легень, обструктивне апное під час сну) та цукровий діабет).
  • Вік померлих пацієнтів був більшим (середній вік — 54 роки) порівняно з хворими, які вижили.
  • При цьому тривалість першої госпіталізації та частота застосування глюкокортикостероїдів або антибактеріальних препаратів не розрізнялася між досліджуваними групами.

Висновок

Згідно зі звітом CDC, пацієнти з EVALI, які мали супутні хронічні захворювання, та особи похилого віку мають вищий ризик повторної госпіталізації та смерті в перші 2–4 дні після виписки зі стаціонару.

Керівник дослідження Кристина Мікош (Christina Mikosz) коментує результати так: «Ці дані підкреслюють необхідність включення заходів, які зможуть мінімізувати ризики EVALI щодо повторної госпіталізації та смертності, особливо це стосується пацієнтів похилого віку та осіб із супутніми хронічними захворюваннями».

Автори дослідження зробили висновки, що зважаючи на кількість повторних госпіталізацій, які відбулися протягом перших 2–4 днів після виписки зі стаціонару, забезпечення клінічної стабільності перед випискою, а також оптимальне спостереження після виписки протягом 48 год може мінімізувати ризики повторних госпіталізацій та смертей, спричинених EVALI, особливо серед осіб похилого віку, і тих, хто має супутні хронічні захворювання.

У відповідь на ці дослідження CDC, за погодженням із Клінічною робочою групою реагування на легеневі захворювання (Lung Injury Response Clinical Working Group), запропонувало оновлені тимчасові рекомендації щодо ведення осіб з EVALI.

Основі положення оновлених рекомендацій:

  • Підтвердження стабільного стану пацієнта щонайменше 24–48 год до виписки зі стаціонару.
  • Спостереження протягом 48 год після виписки (попередня рекомендація становила протягом 2 тиж після виписки).
  • Лікування супутніх захворювань у стаціонарі та координація спеціалізованого лікування в амбулаторних умовах.
  • Забезпечення доступу до психіатричних служб охорони здоров’я та психологічної підтримки для пацієнтів — за необхідності.
  • Centers for Disease Control and Prevention (2020) Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR), CDC, Jan. 3, 68(5152): 1183–1188.
  • Mikosz С.А. (2020) Vaping-Associated Lung Injury Riskier for Older Patients. Medscape Medical News, Jan. 2.
Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram