Пандемія коронавірусної інфекції та колоректальна хірургія: практичні поради на основі італійського досвіду

Нинішня пандемія, зумовлена COVID‑19, є серйозним викликом для системи охорони здоров’я глобального масштабу. Автори пропонують практичну стратегію реорганізації екстреної та вибіркової колоректальної хірургії під час пандемії COVID‑19. На основі досвіду лікарів з уражених вірусом регіонів і зібраних обмежених доказів створені рекомендації щодо конкретних аспектів колоректальної хірургії під час пандемії, включаючи адміністративне управління кризою в Італії.

Питання, чи є пацієнти з раком органів шлунково-кишкового тракту більш схильними до інфікування COVID‑19 порівняно зі здоровими особами, потребує подальшого вивчення. Згідно з даними загальнонаціонального аналізу, проведеного у Китаї, із 1590 хворих із коронавірусною інфекцією 18 мали обтяжений анамнез щодо раку, 3 з них мали колоректальний рак (R. Mao et al., 2020). Було зазначено, що пацієнти з інфекцією, зумовленою COVID‑19, та активним чи перенесеним раком мали тяжчий перебіг хвороби. За даними Італійського національного інституту здоров’я, серед 2003 осіб, котрі померли через COVID-19, в анамнезі 72 (20,3%) хворих був наявний рак в активній фазі протягом останніх 5 років (станом на 17 березня 2020 р.).

COVID‑19 демонструє швидкі темпи поширення. Тому доцільним є призупинення проведення неонкологічних процедур і визначення показань для ургентних онкологічних втручань. Ендоскопію та проктологічні процедури слід проводити вкрай вибірково, адже вони характеризуються підвищенням ризику передачі інфекції між пацієнтом і медичним працівником. В умовах обмежених ресурсів ендоскопію рекомендовано проводити лише в екстрених ситуаціях: при шлунково-кишкових кровотечах, які загрожують життю, для видалення стороннього тіла, усунення обструкції стравоходу чи при висхідному холангіті (F. Tse et al., 2020). При гострих станах слід віддавати перевагу консервативним методам лікування, якщо це можливо. За потреби виконання екстреного хірургічного втручання кожного пацієнта слід вести як інфікованого COVID‑19, поки не буде доведено протилежне. При госпіталізації такого пацієнта проводиться діагностичний тест на COVID‑19, проте оперативне лікування не слід відкладати до отримання його результатів. При виконанні оперативного втручання пацієнту з COVID‑19 медичним працівникам необхідно дотримуватися спеціальних інструкцій і правил із застосуванням індивідуальних засобів захисту.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram