Вірусний гепатит В потребує пожиттєвого лікування

Кількість інфікованих гепатитом С в Україні оцінюється у 1 млн 300 тис. людей, а гепатитом В — у понад 500 тис. людей.

Вірусні гепатити В і С становлять серйозну загрозу громадському здоров’ю. Близько 80% випадків цирозу та гепатоцелюлярної карциноми викликані саме вірусними гепатитами.

Вчасне діагностування вірусних гепатитів є надзвичайно важливим, оскільки завдяки розпочатому лікуванню можна попередити розвиток захворювань і серйозні ураження печінки.

Вірусний гепатит С виліковний у 95% випадків. Лікування триває від 12 до 24 тижнів.

Вірусний гепатит В потребує пожиттєвого лікування. Однак завдяки вчасному та регулярному прийомі лікарських засобів, розвиток хвороби можна значно стримати. Лікування від вірусних гепатитів В та С можна отримати за кошти державного бюджету.

Карта закладів охорони здоров’я, які надають послуги із діагностики та лікування вірусних гепатитів тут:
https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/virusni-gepatiti/mapa-zoz-yaki-nadayut-poslugi-z-diagnostiki-ta-likuvannya-vg?fbclid=IwAR3XeyHUx1cJgLUrWRpfaA1QgTmnI-aJ_RkeJvjD8aHpxfnj4C8cbbLfYpM

Попередити захворювання можна завдяки триразовій вакцинації. Щеплення новонароджених проти гепатиту В запобігає розвитку інфекції у дитини і є єдиним надійним захистом від цього захворювання. Вакцинація від гепатиту В для дітей в Україні безкоштовна.

В Україні вакцинація дітей від гепатиту В передбачена з 2002 року. Тому люди до 2002 року народження здебільшого не мають захисту від хвороби, однак імунізуватися від гепатиту В можна і в дорослому віці.

У листопаді 2019-го Україна приєдналася до Глобальної стратегії з елімінації вірусних гепатитів B та С. Наша країна ухвалила Державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року. Цілями Державної стратегії у частині вірусних гепатитів до 2030 року є:

  • попередження 90% нових випадків вірусних гепатитів;
  • діагностування 90% людей, які хворіють на вірусні гепатити та не знають про свою хворобу;
  • лікування 90% хворих (для людей із вірусним гепатитом С — це передбачає повне одужання від хвороби, а для людей із гепатитом В — контроль над розвитком захворювання та попередження ураження печінки).

В рамках Стратегії передбачено посилення системи епідеміологічного нагляду за вірусними гепатитами, розширення доступу до діагностики та лікування, впровадження нових спрощених підходів до виявлення та ведення пацієнтів, підвищення загальної обізнаності щодо проблеми вірусних гепатитів.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram