Як захиститися від короновірусу людям в групі ризику

Більшість людей, які захворіють на коронавірус, перенесуть хворобу без ускладнень, у формі, що схожа на звичайну застуду чи грип.

Деякі люди є у групі ризику. Саме в них коронавірусна хвороба набуває загрозливого перебігу та може призвести до смерті.

Це пост про тих, кому коронавірус загрожує найбільше та як ми можемо захистити їх. За даними, які науковці встигли проаналізувати з початку спалаху COVID-19, до груп ризику відносяться:

Старші люди
Люди з серйозними хронічними захворюваннями (хвороби серця, легенів, цукровий діабет)

Станом на 15 березня загальна летальність коронавірусу глобально складає 3,7%. http://bit.ly/39vZ6nF

Однак, якщо дивитися на вікові категорії, то для людей віком 70-79 років показник летальності сягає вже 8%, а для людей 80+ — вже 14,8%. http://bit.ly/3aytYnj

Старші люди мають вищі ризики захворіти на COVID-19 та мати тяжкий перебіг захворювання. Це також зумовлено тим, що чим старшою є людина, тим більше хронічних захворювань вона має.

Якщо ви або ваші батьки, бабусі та дідусі та інші близькі мають високий ризик захворіти, дотримуйтеся наступних порад http://bit.ly/2UkyG1J:

Зменште контакти з зовнішнім світом

Під час карантину, коли школи та садочки закриті, батьки можуть подумати, що найкращим виходом є залишити малечу на догляд бабусям і дідусям. Але, це дуже ризиковано. Ви або діти можете навіть не відчути симптомів хвороби, але переносити інфекцію на своїх руках, одязі та інших предметах. Якщо ваші близькі в групі ризику — скасуйте відвідування без нагальної потреби та попросіть їх знаходитися вдома так часто, наскільки це можливо.

У жодному разі не контактуйте з людьми в групі ризику, якщо маєте ознаки ГРВІ.

Подбайте про запаси

Подбайте, щоби вдома у людей з груп ризику були запаси їжі, води та ліків, аби зменшити потребу виходити на вулицю та знизити ризик небезпеки.
Переконайтеся, що у вас в аптечці є ліки для зниження температури (парацетамол). При наявності хронічних захворювань, подбайте, щоби був запас ліків від них принаймні на місяць. Майте під рукою достатню кількість предметів домашнього вжитку та продуктів, щоб ви були готові на деякий час залишатися вдома, якщо у вашій громаді станеться спалах COVID-19.

Підтримуйте чистоту в домі

Практикуйте регулярне прибирання приміщення. Зволожуйте та провітрюйте кімнати. Приділяйте особливу увагу очищенню поверхонь, до яких часто торкаєтеся (наприклад: столи, дверні ручки, вимикачі світла, крани, мобільні телефони тощо).

Якщо треба вийти — дотримуйтеся запобіжних заходів

Уникайте натовпу, обмежте тісний контакт з людьми, зберігайте дистанцію між собою та іншими 2 метри.

 Часто мийте руки з милом та використовуйте антисептик, якщо миття рук неможливе. Після миття витирайте паперовими рушниками. Не торкайтеся обличчя, носа, очей тощо. Утримайтеся від рукостискань.

 Наскільки це можливо, не торкайтеся поверхонь у громадських місцях — кнопок ліфта, ручок дверей, поручнів, рукостискань з людьми тощо. Використовуйте тканину або рукав, щоб прикрити руку чи палець, якщо потрібно до чогось доторкнутися.

 Відмовтеся від усіх несуттєвих подорожей. Уникайте поїздок в громадському транспорті. Ризик впливу респіраторних вірусів, таких як COVID-19, може збільшуватись у переповнених, закритих приміщеннях зі слабкою циркуляцією повітря.

 За можливості, скасуйте візити до лікарні

Людям з груп ризику небезпечно виходити в лікарню без нагальної потреби, адже там для них підвищена ймовірність інфікуватися. Слід скасувати несуттєві візити до лікаря або, за можливості, провести їх дистанційно.

 Номер сімейного лікаря має бути на видному місці

При перших симптомах коронавірусної хвороби — температурі, кашлі ускладненому диханні — треба негайно сповістити сімейного лікаря та діяти за його інструкціями.

Що можуть зробити люди навколо, щоби допомогти групам ризику:

Подивіться, чи є по сусідству літні люди. Попросіть їх залишатися вдома під час карантину. Видрукуйте для них правила безпеки. Спитайте, чи можете ви купити для них продукти, щоби вони зайвий раз не виходили. Залишайте їжу чи інші необхідні речі за дверима. Поділіться контактами медзакладів чи лікарів, якщо вони не знають, куди звертатися, в разі симптомів. Зберігайте дистанцію з цими людьми, якщо маєте симптоми ГРВІ. Кашляйте або чхайте у згин ліктя чи серветку.

Що можуть зробити родичі чи близькі:

Знайте, які ліки приймає ваша близька людина. Допоможіть створити їхній резерв. Допоможіть запастися їжею, яка може довго зберігатися. Підтримуйте частий зв’язок та цікавтеся перебігом поширення коронавірусу в районі, де живе ваша близька людина. Не відвідуйте її з симптомами ГРВІ та без нагальної потреби.

Дуже важливий момент — подбайте про психічне здоров’я рідних! Довгий час на самоті, особливо одиноким людям, може датися дуже важко та навіть призвести до депресії. Тому про їхнє психічне самопочуття потрібно так само ретельно піклуватися, як і про фізичне.

Що ви можете зробити: телефонуйте близьким щодня, питайте, як пройшов день, діліться корисними порадами про здоров’я при нагоді. Ось кілька лінків з текстами, які можна почитати разом:

про важливість заняття фізичною активністю в літньому віці (https://goo.gl/VobCdG)
як тренувати мозок та залишатись активними (https://goo.gl/LCZJhR), (https://goo.gl/pQxdvb)
як запобігти деменції та хворобі Альцгеймера (https://goo.gl/C8jQpt)

Нехай час від часу виходять на прогулянку (без контактів з іншими людьми та за умови дотримання всіх перелічених правил), передавайте їм книжки (можна безконтактно, просто залишивши біля дверей), допоможіть провести інтернет, якщо це можливо. Українські телеканали — погана опція для проведення часу. Рівень нагнітання паніки там просто зашкалює, як і кількість замовних новин і програм. Не кажучи вже про якість більшості серіалів.

Якщо ваші близькі зможуть користуватися інтернетом, уявіть, скільки класного кіно, серіалів та онлайн-курсів ви зможете їм порадити! Також обов’язково порекомендуйте їм прослухати оперу чи симфонію, тут є хороший сайт: http://bit.ly/2QudwwQ.

Якщо ваші бабусі та дідусі чи батьки не мають змоги провести чи користуватися інтернетом, порекомендуйте їм зменшити час на перегляд телебачення. Порадьте дивитися більше пізнавальних програм та менше новин і шоу.

Будьте поруч і бережіть себе та рідних 

Світлина від уляна супрун.
Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram