Фізична активність та спека: що потрібно знати

У спекотну погоду, коли ви займаєтеся спортом варто залишатися у безпеці, одягати належний одяг та вживати достатню кількість рідини.

Важливо уникати фізичної активності під час сонячної активності. Незалежно від виду спорту, варто бути обережними, якщо займаєтеся на свіжому повітрі.

Фізична активність у спекотну погоду — додатковий стрес для тіла. Сама вправа, температура та вологість повітря можуть підвищити температуру вашого тіла.

Щоб охолодитися, тіло людини скеровує більше крові для циркуляції через шкіру, що залишає менше крові для м’язів та збільшує частоту серцевих скорочень.

Якщо вологість повітря висока, організм стикається з додатковим стресом, оскільки піт не так легко випаровується зі шкіри. Як наслідок, температура тіла ще підвищується.

Зазвичай шкіра людини, судини та рівень потовиділення пристосовуються до спеки. Проте, системи охолодження організму можуть працювати погано, якщо ви занадто довго перебуваєте під впливом високих температур та вологості, сильно пітнієте і не вживаєте достатньо рідини. Як наслідок, виникають хвороби, пов’язані зі спекою. Симптоми можуть бути легкими на початку, проте, якщо не лікувати їх, стан здоров’я суттєво погіршиться.

Хвороби, що виникають через спеку:

  • Теплові спазми. Це хворобливі скорочення м’язів, що можуть виникати під час фізичних вправ. Уражені м’язи можуть бути твердими на дотик, а людина відчуває біль або спазми. Температура тіла може бути нормальною.
  • Теплове синкопе (непритомність), колапс, пов’язаний із фізичними вправами. Теплове синкопе часто може бути спричинене високими температурами, воно виникає після тривалого сидіння чи стояння на сонці. Колапс, пов’язаний із фізичними вправами — відчуття запаморочення відразу після тренувань. Це може статися, коли людина різко припиняє біг, перегони тощо.
  • Теплове виснаження. При цій хворобі температура тіла підіймається до 40°С, людина може відчувати нудоту, блювоту, слабкість, головний біль, непритомність, пітливість, холод, липку на дотик шкіру. Якщо цей стан не лікувати, перевтома може призвести до теплового удару.
  • Сонячний удар або тепловий удар — це надзвичайний стан, що загрожує життю і виникає, коли температура вашого тіла перевищує 40°C. Ваша шкіра може бути сухою від нестачі поту або вологою.

Під час фізичних вправ у спекотну погоду стежте за ознаками та симптомами захворювань, пов’язаних зі спекою. В жодному разі не ігноруйте симптоми, адже ваш стан може погіршитися, що призведе до невідкладної медичної допомоги.

Симптоми та ознаки захворювань, що можуть проявлятися під час фізичної активності у спеку:

1. Судоми м’язів.

2. Нудота чи блювота.

3. Слабкість.

4. Втома.

5. Головний біль.

6. Надмірне потовиділення.

7. Запаморочення.

8. Спантеличеність.

9. Дратівливість.

10. Низький кров'яний тиск.

11. Підвищений пульс.

12. Проблеми із зором.

Якщо у вас виникає будь-який з цих симптомів, вам потрібно швидко знизити температуру тіла та негайно зволожитися. Припиніть вправи та знайдіть у прохолодне приміщення, щоб охолодитися. Якщо це можливо, знайдіть когось, хто б міг побути з вами та простежити аби ваш стан не погіршився.

Вимірювати температуру тіла за допомогою ректального термометра має важливе значення для точного визначення ступеня теплової травми. Ротовий, вушний або лобний термометр не забезпечує точних показників температури тіла в спеку.

Якщо у вас тепловий удар, сплутаність свідомості або зміни психічного стану, вам потрібна екстрена медична допомога.

У випадках теплового виснаження зніміть зайвий одяг або спортивний інвентар.Переконайтеся, що з вами поруч люди, які можуть допомогти. По можливості охолодіть тіло прохолодною водою.

Також можна покласти прохолодні й мокрі рушники або пакети з льодом на шию, лоб та під пахвами, облитися водою зі шланга чи душу, посидіти у ванній з прохолодною водою. Пийте багато рідини. Якщо вам не стане легше протягом приблизно 20 хвилин, зверніться по екстрену медичну допомогу.

При ознаках теплового удару вам потрібна негайна допомога лікаря.

Проконсультуйся з лікарем, перш ніж повертатися до фізичних вправ, якщо у вас був тепловий удар. Лікар може порадити почекати перш ніж повернутися до спорту, поки не зникнуть усі симптоми. Будьте готовими, що може знадобитися кілька тижнів до повного відновлення. Коли лікар дозволить повернутися до фізичної активності, починайте займатися недовго, поступово збільшуючи навантаження та тривалість, коли тіло пристосується до спеки.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram