ЗМІ: Індія порушила питання проблем із в'їздом в ЄС у щеплених вакциною Covishield

КИЇВ. 29 червня. УНН. Генеральний директор індійського Інституту сироватки (Serum Institute of India) Адар Пунавалла заявив у понеділок, що в країні намагаються вирішити проблеми з поїздками в ЄС, з якими стикаються індійці, щеплені ліцензованою версією вакцини від COVID-19 AstraZeneca, виробленої в Індії, - Covishield, передає УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Програма паспортів вакцинації Євросоюзу дозволить людям вільно пересуватися всередині блоку з 1 липня, якщо їм зробили щеплення однією з чотирьох вакцин західного виробництва. Хоча в цей перелік і входить вакцина AstraZeneca, дозвіл не поширюється на Covishield, індійську версію, вироблену індійським Інститутом сироватки, відзначає видання.

"Я порушив це питання на найвищому рівні і сподіваюся вирішити це питання найближчим часом, як з регулюючими органами, так і на дипломатичному рівні з країнами", - повідомив Пунавалла в Twitter.

Міністерство закордонних справ Індії порушило питання про невизнання Covishield Європейським агентством з лікарських засобів (EMA), повідомила в понеділок Economic Times, на яке посилається агентство.

ЄС і Міністерство закордонних справ Індії, як зазначено, не відразу відповіли на запити про коментарі.

Деякі країни, включаючи Німеччину, Грецію та Іспанію, вже ввели в дію цифровий COVID-сертифікат ЄС до того, як він вступить в силу на рівні Євросоюзу.

Ситуація зі схваленням вакцин у ЄС

Окрім вакцини AstraZeneca, відомої в регіоні як Vaxzevria, інші визнані в ЄС вакцини - це вакцини, вироблені Moderna, Pfizer/BioNTech, а також Johnson & Johnson.

EMA повідомило, що єдиною вакциною від COVID-19 від AstraZeneca, щодо якої була подана і оцінена заявка на отримання дозволу на продаж, яка привела до дозволу на використання, була вакцина Vaxzevria.

Covishield наразі не має дозволу на продаж у ЄС, хоча може використовувати виробничу технологію, аналогічну Vaxzevria, повідомляє агентство.

"Якщо ми отримаємо заявку на отримання дозволу на продаж Covishield або будуть схвалені які-небудь зміни на затверджених виробничих майданчиках для Vaxzevria, ми повідомимо про це", - йдеться в заяві EMA.

На веб-сайті Європейської комісії йдеться, що вакцини, які отримали дозвіл на продаж у масштабах ЄС, повинні прийматися для отримання сертифіката, у той час як держави-члени можуть також приймати вакцини, схвалені Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ).

Окрім чотирьох вакцин, схвалених ЄС, ВООЗ внесла Covishield і вакцини Sinopharm і Sinovac китайського виробництва в список для використання в екстрених випадках.

Індія і Covishield

Індія є найбільшим виробником вакцин у світі, головним чином завдяки індійському Інституту сироватки, і вже поставила вакцину майже у 100 країн.

У квітні агентство Reuters повідомило, що ЄС зробив запит до індійського Інституту сироватки на 10 мільйонів доз Covishield, щоб покрити дефіцит, перш ніж Індія припинила весь експорт через різкий сплеск захворюваності в країні.

Торік AstraZeneca в партнерстві з індійським Інститутом сироватки поставила вакцину як Індії, так і великій кількості країн з низьким і середнім рівнем доходу.

На частку Covishield припадає близько 88% з 322 мільйонів доз, введених на сьогоднішній день в Індії, показує національна платформа реєстрації вакцинації CoWIN.

Багато вакцинованих вакциною Covaxin в Індії також стикаються з труднощами в поїздках, оскільки ВООЗ ще не схвалила вакцину.

Ситуація в Україні

В Україні вакцинація від COVID-19 стартувала 24 лютого. Першим щеплення отримав лікар із Черкас — вакциною AstraZeneca (Covishield) індійського виробництва.

Повний курс вакцинації від коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні з кінця лютого отримали близько 590 тисяч людей. При цьому загалом зробили вже 2,5 мільйона щеплень, за останню добу з яких - 17 тисяч, більшість з них - другою дозою. Зокрема, за даними МОЗ, вакциною Covishield в Україні щеплених усього 487 187.

  • За матеріалами: unn
Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram